Skip to main content

Vandt Cavlingprisen som studerende: Sådan gik det til

26-årige journaliststuderende Magnus Mio blev medvinder af Cavlingprisen inden han nåede at blive færdiguddannet journalist. Her fortæller han, hvordan det gik til, at en praktikant blev en jævnbyrdig del af en prisvindende gravergruppe.

Cavlibgvinder Magnus Mio

Magnus Mio havde kun været journalistpraktikant i ganske få måneder, da han blev tilknyttet Ekstra Bladets gravergruppe og historien om danske børn i syriske flygtningelejre. En historie som han og tre kollegaer nu har vundet Cavlingprisen for at undersøge og fortælle om.

- Det har været en vild rejse, siger Magnus Mio.

- Jeg føler, at jeg startede på sagen som praktikant, og i løbet af sagen blev jeg journalist. I starten skulle jeg finde mine ben i det og finde ud af, hvordan man laver graverprojekter på et medie på en anden måde, end man har prøvet kræfter med på skolen, siger ha

 

Så kan det kun gå ned ad nu," blev Magnus Mio drillet med, da de havde vundet Cavlingprisen. I videoen her kan du se reaktionen, da Magnus Mio og tre graverkollegaer på Ekstra Bladet fik at vide, at de havde vundet Cavlingprisen. (Tariq Mikkel Khan/Ekstra Bladet)

Ekstra Bladet har som mange andre af de større praktiksteder på Journalistuddannelsen et rotationssystem, hvor man er tilknyttet en redaktion på mediet tre måneder ad gangen. Efter de første tre måneder på netnyhedsredaktionen blev Magnus Mio tilknyttet gravergruppen.

Her arbejder han først med nogle mindre historier, men bare få uger efter ankomsten til graverredaktionen begyndte de at kigge på trusselsvurderinger fra PET om danske børn i syriske flygtningelejre. Magnus Mio blev som journalistpraktikant hurtigt inddraget i arbejdet med historien.

- Ret hurtigt følte jeg mig ikke som en praktikant på projektet men som en journalist på projektet. Det tror jeg også har noget at gøre med den tillid, jeg blev vist af de andre journalister. Det var ikke så hierarkisk. Hvis man var praktikant og bød ind, så fik man lov til at lave nogle af de samme opgaver som de profiler journalister, der havde siddet der i lang tid, siger Magnus Mio.

Undervejs i projektet skiftede Magnus Mio som et led i praktikforløbet til videoredaktionen. Han fik dog lov til sideløbende at fortsætte tilknytningen til graverredaktionen og historien om danske børn i syriske lejre.

Således blev det til en sand ilddåb som journalist på et langvarigt journalistisk projekt med op- og nedture. Ifølge Magnus Mio har de flere gange været ved at lægge historien ned, fordi de ikke kunne komme videre. Men med ledelsens opbakning holdt de fast, og det lykkedes dem at udfolde historien.

- Til tider har vi været fuldstændig begravede i den her sag, og jeg tror, at folk omkring en kan skrive under på, at man nok har været lidt utrættelig at høre på og kun har snakket om sagen med de danske børn i syriske lejre i ti måneder, siger Magnus Mio.

Efter endt praktik på Ekstra Bladet kastede Magnus Mio sig over det sidste semester på Journalistuddannelsen. Her gik han blandt andet i gang med at undersøge migrantstrømme i Østeuropa til sit bachelorprojekt sammen med en medstuderende.

Magnus Mio var egentlig godt klar over, at Ekstra Bladets historier om danske børn i syriske flygtningelejre var sendt ind til Cavlingkomitéen som et bud på et stærkt journalistisk projekt. Men hans tanker var helt andre steder tilbage i december måned, hvor han lige havde været i Litauen i forbindelse med bachelorprojektet.

En dag midt i arbejdet med bachelorprojektet blev Magnus Mio ringet op af formanden for Cavlingkomitéen, Tine Gøtzsche, der fortalte, at han sammen med Nagieb Khaja, Jeppe Findalen og Thomas Foght var nomineret til årets Cavlingpris for deres historier til Ekstra Bladet om danske børn i syriske flygtningelejre. Ud af 49 indstillede projekter til Cavlingprisen 2021 var deres projekt udpeget til at være et af de fire bedste.

- Der findes en video af det telefonopkald, hvor man vist godt kan høre, at jeg bliver reelt overrasket over det, for det var ikke lige et opkald, jeg regnede med at få, siger Magnus Mio.

På samme måde fortæller han, at han slet ikke turde sætte næsen op efter, at de rent faktisk også skulle ende med at vinde Cavlingprisen. Men sådan gik det, og pludselig stod Magnus Mio med sin egen Cavling-statuette i hånden halvanden uge inden han havde været til sin afsluttende eksamen på journalistuddannelsen.

For Magnus Mio har Cavling-prisen været med til at cementere nogle fantastiske oplevelser fra hans tid som journalistpraktikant.

- Allerede inden Cavling-nomineringen og alt det her havde jeg allerede en vild succesfølelse over at have fået lov til at lave den her type journalistik. Selve det at være på et projekt, hvor man lige skulle løbe ind til Statsministeriet for et interview. Det har været et projekt med alle de ting, man drømmer om at gøre en dag, når man træder ind på Journalisthøjskolen, siger Magnus Mio.

Udover en Cavlingpris er jobbet også allerede sikret, da Magnus Mio for nylig er startet som journalist på nyhedsbrevsmediet Frihedsbrevet.