Skip to main content

Tager arbejdspladsen kontrollen over dit privatliv?

Medarbejdere tilbydes i stigende grad vægttabskurser, mentalsamtaler og livsstilsudvikling. Ifølge forsker er det problematisk, for arbejdspladsen får en kontrol, der rækker langt ind i privatsfæren. Og kan man sige ’Nej tak’?

Tager arbejdspladsen kontrollen over dit privatliv?

De fleste synes, det er lækkert med en frugtordning og værdsætter den gratis sundhedsforsikring.

Men hvad, når arbejdspladsen begynder at blande sig i søvn, kost, motion, mental sundhed, personlig udvikling og vaccinationer?

Ifølge Line Schmeltz Dam, som forsker i virksomheders samfundsansvar, Corporate Social Responsibility (CSR), sker der i disse år et stort skred i, hvad arbejdspladserne gerne vil tage ansvar for, når det kommer til deres ansatte.

Hvor CSR for nogle år siden primært handlede om fx grønne værdier, menneskerettigheder, arbejdspladssikkerhed og god etik, så er ansvaret for den enkelte medarbejders sundhed nu kommet højt på agendaen i en lang række virksomheder.

Det er helt sikkert, at nogle kommer i klemme

Line Schmeltz

Det er efterhånden helt almindeligt, at virksomheder indfører tvungen motion og tilbyder vægttabskurser, mentalsamtaler og søvn-apps, der sikrer, at medarbejderne sover tilstrækkeligt.

- Om det er godt eller skidt, er jo op til den enkelte at vurdere. Men det er helt sikkert, at nogle kommer i klemme. For det er ikke altid nemt at sige ’Nej tak’, fortæller Line Schmeltz.

Chefen med under dynen

Hun er sammen med sin gode forskerkollega Matilde Nisbeth Brøgger, lektor på Aarhus Universitet, i gang med et forskningsprojekt, der blandt andet skal belyse bagsiden af arbejdspladsernes gode hensigter

- Sundhed for medarbejdere er blevet en ting. Mange steder kan man ikke længere tale om arbejdsmiljø uden også at tale om sundhedsmiljø. Og midt i denne udvikling er vi optagede af, om virksomhedernes ’social responsibility’ i stedet bliver til ’social control’, forklarer Line Schmeltz.

Mange steder kan man ikke længere tale om arbejdsmiljø uden også at tale om sundhedsmiljø

Line Schmeltz

Ifølge forskerne er der flere alarmklokker der ringer.

For det første flyder grænserne mellem arbejde og privatliv voldsomt sammen, når arbejdspladsen rykker med ind i det allerhelligste og kigger over skulderen ved middagsbordet eller kryber med under dynen.

For det andet kan det skabe et A-hold og et B-hold: Dem der kan og vil leve op til virksomhedens krav og forventninger og dem der ikke vil eller kan.

- Det bliver ikke nemmere at være overvægtig, hvis virksomheden sætter lighedstegn mellem sundt legeme og god medarbejder. Dømmer man sig selv ude, hvis man som medarbejder ikke vil spise grøntsagsbøffer, dele sine søvndata eller deltage i livsudviklingssamtaler? Der er masser af etiske og moralske dilemmaer indbygget i de her tiltag, fortæller DMJX-forskeren og tilføjer, at der lige nu også ses eksempler på, at ansøgere oplyser om BMI og kondital i deres cv.

Hvem vinder på det?

De virksomheder, som deltager i undersøgelsen, er danske virksomheder, der betragtes som frontløberne inden for CSR. De ligger alle i toppen af det anerkendte SB-index (Sustainable Brand Index), som rangerer virksomhederne efter, hvordan de arbejder med bæredygtighed og social ansvarlighed.

Her har forskerne identificeret ikke færre end 50 forskellige kategorier af medarbejdersundhed, som virksomhederne har på agendaen
Nogle har deres egen jordemoder ansat. Andre har fælles motion på skemaet. Og andre igen sikrer altså medarbejderne en bedre søvn.

Et andet spørgsmål, som interesserer forskerne er, om disse tiltag, som skal fastholde, udvikle og tiltrække medarbejdere, i virkeligheden er mere til gavn for virksomheden.

- Det er jo pakket ind som et gode for medarbejderne. Men virksomhederne er også glade for veludhvilede medarbejder med god fysisk og mental sundhed. Når vi borer lidt i det, svarer nogle virksomheder, at de gør det, fordi medarbejderne synes, det er skønt. Andre svarer direkte, at de ikke gider have ansatte, som ikke bevæger sig, siger Line Schmeltz.

- De flydende grænser mellem arbejdsliv og privatsfære. Frivillighedsbegrebet. De konsekvenser, det alt sammen får for medarbejdere, som ikke efterlever virksomhedernes sundhedskodeks. Dét optager os. Og så er der også hele spørgsmålet omkring, hvorvidt det overhovedet er virksomhederne, der skal definere, hvad sundhed er, siger Line Schmeltz.

 

CSR-forsker Line Schmeltz fra DMJX har sammen med sin kollega identificeret 50 kategorier af medarbejdersundhed i de virksomheder, som scorer højst på index, der måler bæredygtighed og social ansvarlighed.

Spørgsmålet er, om tiltagene er mest til gavn for virksomheden selv.