Skip to main content

Tænd en smøg, og lad dem smage på tandlægens væske til blottede tandhalse

Underviser udgiver ny bog, som udfordrer vanetænkning og giver 155 råd, øvelser og udfordringer til at løfte undervisningen fra almindelig til interessant.

Søren Boy Skjold
Søren Boy Skjold er bogaktuel. Foto: Jens Bangsbo.

Råd nummer 78: Undgå de røde stregers tyranni
Styr orakellysten og fokusér på feedbacken, så den studerende ikke stressfortvivles over at få en blodrød aflevering retur.

Råd 13: Udskift en fjerdedel
Det er ikke befordrende for dig selv eller dine studerende, hvis du bliver en for rutineret eller distræt gentagelsesrobot. Det er behændigt at gentage sig selv, især når det virker. Men det er gavnligt for undervisningen, når noget nyt, uprøvet eller passende forstyrrende fylder læringsrummet. Prøv at forandre mindst 25 procent af materialet, når du gentager et forløb.

Råd når 116: Påvirk alle fem sanser i undervisningsforløbet
Tænd en cigaret, når det handler om kræft. Lad de studerende smage på væsken, som tandlægen smører på blottede tandhalse, når det handler om børns tandhygiejne. Få eleverne til at medbringe et arvestykke eller et gammelt fotografi. Afspil lyd eller video.
Når dit undervisningsforløb inddrager alle sanser, tvinger du dig selv til variation og øger chancen for, at det faglige indhold bliver husket.

152 andre gode råd: Læs bogen Bliv en endnu bedre underviser – 155 øvelser, udfordringer og gode råd. Den er skrevet af lektor Søren Boy Skjold, som har undervist i mere end 25 år – de fleste på DMJX.

 

Bogen vender den eksisterende litteratur om pædagogik på hovedet og giver undervisere anvisninger til, hvordan de studerende lærer noget hver dag og har lyst til at komme igen næste gang.

De konkrete øvelser og lærerige anekdoter og eksempler fylder mest, og teorien mindst. Bogen kommer igennem alle underviserens udfordringer og potentialer med studerende og tager fat i fx kropssprog, PowerPoint, feedback, samarbejdet med kolleger og eksamen på en saglig, udfordrende og uhøjtidelig måde. 

Den er netop udkommet på forlaget Ajour. Her kan du få en læseprøve og bestille bogen.

’Bliv en endnu bedre underviser – 155 øvelser, udfordringer og gode råd’ henvender sig til undervisere på ungdomsuddannelser, højskoler, videregående uddannelser, kursusholdere og andre, der har lyst til at udfordre sig selv i den sjove, svære og ofte uforudsigelige disciplin: undervisning.