Skip to main content

Sirius-instruktør til dimittender: Vi skal nuancere, ikke skabe splittelse

33 nyuddannede tv- og medietilrettelæggere blev fejret ved en intim dimission på DMJX i København med festtale af Sirius-aktuelle Lasse Rahbek. Tv-branchen uddelte tre priser til ekstraordinære projekter og studerende.

Holdbillede af nye TVM'ere

- Skær transportscenerne fra. Sådan sagde en af mine undervisere, dengang jeg gik på skolen. Nu har jeg lavet en tre timer lang transportserie, som er rimelig succesfuld. Så nogle gange skal man bare bryde reglerne.

Sådan sagde Lasse Rahbek, der var inviteret som festtaler til dimissionen for 33 nye tv- og medietilrettelæggere. Lasse Rahbek, som selv er tidligere TVM-studerende, er instruktør og fotograf på den aktuelle DR-serie ’Sirius’, hvor han gennem tre år har fulgt slædepatruljen i Nordøstgrønland.

Alle artikelfotos er taget af Farzad Soleimani

Rahbeks meget personlige tale indeholdt flere råd til de nye tilrettelæggere. Han kom med en opfordring til at ’slappe af’ – også selv om drømmejobbet ikke lige kommer i første forsøg. Desuden er det helt ok at have tvivlen med på sidelinjen. Den kan være en god motor.

- Men for mig er empati det vigtigste, man kan have med sig. Jeg vil gerne forstå mine kilder og sætte mig i deres sted. Jeg kan empatisere med politikere på begge fløje og også få ondt af Putin. Vi har som tv- og medietilrettelæggere et ansvar for at huske at nuancere og ikke skabe splittelse. Det hjælper empatien til, sagde Lasse Rahbek.

Drama som på Paradise Hotel

Rikke Laursen Bjerg holdt studentertalen, som fremkaldte både grin, klapsalver og anerkendende nik. Talen var – naturligvis - bygget op som en klassisk fortælling med håb, bump på vejen og forløsning. Modstanden i fortællingen var blandt andet coronaen, som i udpræget grad har påvirket årgangen, der startede på DMJX i efteråret 2019. Desuden beskrev hun praktiksøgningen som i et højdramatisk afsnit af Paradise Hotel. Rikke Laursen Bjerg selv stod uden en ”partner”, da praktik-ceremonien var overstået, og det fik hende i en kort periode til at overveje, om uddannelsen og tv-branchen overhovedet var noget for hende.

Ligesom Lasse Rahbek kredsede Rikke Laursen Bjergs tale også om, at det er vigtigt ikke at lægge for meget pres på sig selv.

- Hvis ikke vi når den første bus, når vi nok den næste, sagde hun med en af flere henvisninger til Andreas Odbjergs tekster.

Rektor Julie Sommerlunds tale kradsede ikke bare i coronatiden, men også i det faktum, at det på mange måder er et krisesamfund, de nye tilrettelæggere skal ud at virke i.

- Jeg ville ønske, jeg kunne fortælle jer, hvad det er for en verden, I skal ud i. Men jeg forstår ikke selv nutiden. Ingen er bedre end jer til at regne ud, hvad verden er lige nu. I skal derfor ikke bare ud at skabe fremtiden, men også nutiden, sagde Julie Sommerlund.

Legater til fremragende BA-projekt og bedste studiekammerater

Underviser Mette Sejsbo havde fornøjelsen af at overrække tre legater fra tv-branchen.

Amalie Christine Westphal Stephensen og Rikke Laursen Bjerg fik legaterne fra Producentforeningen og TV2’s Programafdeling. Disse legater går til studerende, der har gjort en særlig social eller faglig indsats i løbet af deres uddannelsestid efter indstilling fra klassekammeraterne. Nogle af de ord, som blev sat på vinderne, var: søde, storsindede og hjælpsomme, ligesom de blev rost for at samle klassen, holde fester og stå for gaveindsamlinger.

Det tredje legat var fra Nordisk Film TV, som belønner et særligt nytænkende, originalt, solidt eller medrivende BA-projekt.

Det blev vundet af Nana Hæstrup Krogh og Lukas Schmidt Quitre for deres opgave ’Livet med en dødsdom.

Programmet følger fire mennesker, der lever med forskellige stadier af sygdommen ALS. En af dem er Helle, som er i begyndelsen af sit sygdomsforløb. Seeren er med, da hun opsøger Birger, som ikke længere er i stand til andet end at blinke med øjnene, for at spørge ham, hvordan han finder værdi i livet. Det er medrivende, relevant og velfortalt, og et eksempel på arbejde med sårbare medvirkende i allerfineste form, lød det i motiveringen.

Nana Hæstrup Krogh modtog prisen alene.

Roser og norsk navneopråb

Susanne Dahm Frederiksen, som ar faglig koordinator på TVM, var dagens vært og uddelte desuden roser og kram til alle dimittenderne. Institutchef Bård Blytt Sandvad var tildelt en på papiret enkel opgave, nemlig navneopråb af de 33 dimittenderne. Det gik ganske fint og til store klapsalver til trods for, at han er nordmand og at tilrettelæggere tilsyneladende har mange og lange navne.

Det musikalske indslag blev leveret af hustrioen prorektor Jens Grund, TVM-underviser Nikolaj Christensen og Karsten Vestergaard, som er faglig koordinator på uddannelsen Interaktivt Design.

Efter gruppefotografering bød højskolen på drikkevarer og snacks.