På arbejde som journalist i en kommune
Tekster til sociale medier, pressemeddelelser, podcast, live-udsendelser og bunkevis af pressehenvendelser. Der er fyldt med journalistiske opgaver på journalist Mike Bundes skrivebord i Vesthimmerlands Kommune.
Fremtidens journalister kommer næppe til at arbejde på en avis. De skal i stedet ud og fortælle om samfundet og virkelige menneskers historier på nye medier og i forskellige typer af organisationer. Allerede i dag er der masser af efterspørgsel på journalistisk arbejdskraft i både private og offentlige organisationer.
Men kan man overhovedet arbejdet med journalistik, hvis man ikke arbejder på en redaktion? Ja, det kan man stensikkert, hvis du spørger Mike Bunde, journalist og presseansvarlig i Vesthimmerlands Kommune. Vi har talt med ham om, hvad en uddannet journalist har af journalistiske opgaver i en offentlig organisation.
Hvad laver du til daglig som journalist og presseansvarlig?
- Først og fremmest har jeg presseansvaret i Vesthimmerlands Kommune, så det er mit ansvar at håndtere alle pressehenvendelser. Det kan være alt fra lokale, regionale og landsdækkende medier til presseopgaver for medarbejdere, chefer, direktører og politikere som fx borgmesteren og udvalgsformænd. Derudover har jeg mange daglige opgaver for og med den siddende borgmester, og så driver og udvikler jeg vores eksterne og interne kommunikation.
Kan du give nogle eksempler på journalistiske opgaver i dit job?
- Jeg føler mig som journalist hver eneste dag. Hver dag skal jeg samarbejde med journalister om avis, tv og radio, hvor vi i fællesskab kommer i mål med en given historie. Dernæst har dygtige kommuner i dag så store platforme direkte ind i målgruppen, at vi selv kan fortælle vores historier, informationer og politiske beslutninger.
- Det betyder, at jeg både har lavet videohistorier, podcast, almindelige opslag, pressemeddelelser, live-udsendelser og ofte optræder i rollen som konferencier eller toastmaster til indvielser og events. Samtidig forventes det, at jeg ofte er ude i vores kommune til alverdens ting, hvor Vesthimmerlands Kommune har en rolle. Det gælder hverdage, aftener og weekender – her kan min rolle både være at repræsentere os, lave en historie fra stedet eller sikre mediernes ønsker.
Hvad er du mest glad for ved dit job?
- Jeg er nok allermest glad for, at jeg i jobbet har skabt mit ”eget” job. At jeg med min journalistiske tilgang kan sikre, at vi i Vesthimmerland har en tydelig presse- og kommunikationsindsats. De prioriteringer og valg, vi foretager, kan ses direkte hos medier, borgere, politikere, ansatte osv.
- Jeg har en uddannelsesbaggrund fra både statskundskab og som journalist, og det har for mig været en fantastisk måde at kombinere samfundsinteresse med det journalistiske. Jeg arbejder tæt med både borgmester og direktion hver eneste dag, og det er et privilegium og et stort ansvar, hvor mit arbejde altid er synligt på godt og ondt.
Hvad gør du dig af tanker om, hvordan det ville være for dig at vende tilbage til et job på en redaktionel arbejdsplads engang i fremtiden?
- Uden at blinke kan jeg sige, at jeg i dag vil være en langt dygtigere journalist, fordi jeg både er uddannet journalist, har lavet tv på TV2/Nord og nu i 10 år har haft presse- og kommunikationsansvaret for en virksomhed med 3.000 ansatte, borgmester, byråd og direktion.
Om Mike Bunde
- Uddannet fra Journalistuddannelsen på DMJX i 2016.
- Var i løbet af sin uddannelse på DMJX i praktik hos TV 2 Nord i 18 måneder.
- Har tidligere også studeret Politik og Administration på Aalborg Universitet.
- Journalist og presseansvarlig i Vesthimmerlands Kommune siden 2015
- I alle de år har jeg også modtaget 10.000 opkald, henvendelser og andet fra medier og journalister, hvor historier diskuteres og kommer i mål. Her oplever jeg også, at det både for mig personligt og for journalisten er en fordel, at jeg selv har været på den anden side. Det gælder for både forståelsen, den ønskede fart og lysten til at stille op. Så jeg har bestemt en plan om, at jeg i fremtiden lander på en redaktionel arbejdsplads igen.
Hvad er du mest glad for at have fået med dig fra Journalistuddannelsen på DMJX?
- Jeg fremhæver ofte DMJX, fordi jeg er kæmpe fan af måden at lære på. Teori og praksis bliver kombineret næsten dagligt, så man er som studerende ikke i tvivl om, at man arbejder med et håndværk, som også skal bruges ude i virkeligheden. Og den virkelighed bringer den lange praktiktid også i mål. Derudover får man jo et fantastisk netværk og relationer, som er vigtigt i alle job.
Journalistuddannelsen er en 4-årig professionsbachelor på DMJX. Uddannelsen har 18 måneders praktik og foregår på DMJX i Aarhus. Læs mere om uddannelsen her.