
Mediebrug hos unge med etnisk minoritetsbaggrund afdækkes
Hvordan er medieforbruget og tilliden til medierne hos unge med ikke-vestlig baggrund - og adskiller det sig fra etniske danskeres? Det undersøger DMJX nu.
Danske unge mellem 15 og 24 år opsøger i langt mindre grad nyheder end de ældre generationer. Og nyhedsforbruget foregår oftest via sociale medier og på mobilen.
Det ved vi en hel del om fra tidligere undersøgelser.
Hvad vi til gengæld ikke ved ret meget om er, om den store minoritetsgruppe af ikke etniske danskere i aldersgruppen følger samme mønstre som de etniske danskere. Herunder om de har tillid til medierne.
Det undersøger DMJX nu i et forskning- og udviklingsprojekt.
Udbyttet af projektet kan bruges direkte i undervisningen på Journalistuddannelsen, hvor de nye indsigter i målgruppen hjælper til at målrette nyheder og indhold i fremtiden. Samtidig kæmper landets journalistuddannelser og medier med en fælles diversitetsudfordring, idet der er en stærk underrepræsentation af ikke etniske danskere.
DMJX-lektor Mette Stentoft forklarer projektets vigtighed på denne måde:
- Cirka hver tiende dansker har ikke-vestlig baggrund. Og heldigvis er både de danske journalistuddannelser – inklusive vores – og mediebranchen ved at indse, at vi skal gøre mere for at forstå og nå denne store befolkningsgruppe. Projektet her er et bidrag til at gøre noget ved dét.
Observationer, interview og fokusgrupper
Projektet løber et år frem, til efteråret 2025, og bygger oven på en mindre DMJX-undersøgelse, som peger på, at de ikke etniske danskere har endnu mere skærmtid, endnu mindre nyhedsforbrug end deres jævnaldrende.
Den nye undersøgelse vil ud over flere fokusgruppeundersøgelser bestå af individuelle interview på tværs af uddannelseshierarki og geografi med både undervisere på og med de unge selv på en række gymnasier og FGUer (forberedende grunduddannelser).
Desuden medieetnografiske observationer, som skal give indsigt i nyhedsforbruget i praksis. Heri inddrages blandt andet TikTok og det YouTube-baserede minoritetsmedie XOR.
Til projektet skal tilknyttes en arabisktalende konsulent, som blandt andet skal bistå dele af dataindsamlingen og sikre, at projektet er i øjenhøjde med målgruppen.
Endelig går en del af projektet ud på at dele viden med internationale aktører fra mediebranchen og forskningsinstitutioner samt at indsamle viden fra eksisterende litteratur og undersøgelser.
- Det nye som projektet bidrager med er, at vi kommer tættere på denne store gruppe af unge, som mediebranchen reelt har meget lidt kontakt med og som vi ikke ved ret meget om. Undersøgelsen giver os forhåbentlig et mere nuanceret indblik i, hvorvidt minoritetsgruppen adskiller sig fra majoriteten – og hvordan, siger Mette Stentoft.
Mette Stentoft skal gennemføre forsknings- og udviklingsprojektet ’Mediebrug hos unge med etnisk minoritetsbaggrund’ sammen med lektor Mette Mørk og forskningslektor Flemming Svith, også begge fra Journalisuddannelsen.

Flemming Tait Svith
Forskningslektor