Skip to main content

Kristian så tilfældigt plakaten: Få måneder senere var han gæst i Ghanas Go’ Morgen-tv

Et samarbejde mellem Verdens Bedste Nyheder og journalistuddannelserne bragte Kristian Fischer-Nielsen til Ghana. Udover at blive klogere på kontinentet, som mange refererer til som ét land, mødte han blandt andet en Oxford-uddannet høvding og gæstede nationalt tv.

Kristian på Ghanesisk tv

Der findes mange veje til at komme på udveksling i løbet af studietiden på DMJX. En af de mere utraditionelle var en ti-dages rejse til Ghana i november for journaliststuderende Kristian Fischer-Nielsen.

Turen var arrangeret af ’Verdens Bedste Nyheder’ sammen med YouthHub Africa, YEFL GHANA og journalistuddannelserne på DMJX og SDU. 

Under overskriften Vil du med til Ghana og lave journalistik, kom Kristian og 15 andre journaliststuderende afsted for blandt andet at blive klogere på, hvordan man laver en nuanceret mediedækning af Afrika - Ikke blot som ét land, men som et komplekst kontinent med 54 forskellige lande og omkring 3.000 forskellige etniske grupper.

Kristian Fischer-Nielsen har takket ja til en god omgang Q and A’s og at vise fotos fra turen.
Undervejs finder du interviewet, hvor han, sammen med Sophie Rytter Skjoldager fra Verdens Bedste Nyheder og medstuderende Sofie Stendell Milde, gæstede Ghanas Go’ Morgen-tv.

Hvordan kom turen i stand?

En skoledag som så mange andre, så jeg en plakat med overskriften "Vil du med til Ghana og lave journalistik". Det fangede øjeblikkeligt min interesse, og jeg vidste jeg skulle gøre mit for at komme afsted. Jeg havde lige været i Kenya for at hjælpe en NGO med noget kommunikationsarbejde og havde fået blod på tanden over udfordringen: at gøre noget fremmed men fascinerende både relevant og forståeligt for en udefrakommende læser.

 Så jeg skrev en ansøgning, hvor man skulle pitche en ide, til hvad man gerne ville skrive en artikel om på turen. Jeg fandt ud af, at der var valgkamp i den periode, vi skulle være i Ghana, og det brugte jeg som krog til at begynde at researche på udviklingen for unge kvinder i politik. Da jeg blev ringet op og fik at vide, at jeg var kommet med på turen, blev jeg virkelig glad for muligheden og begyndte allerede at glæde mig.

Hvad var formålet?

Turen er arrangeret af Verdens Bedste Nyheder, YouthHub Africa og YEFL GHANA i samarbejde med DMJX og SDU. (Læs mere: https://verdensbedstenyheder.dk/studietur/)

Målet med turen var at udruste en ny generation af kommende journalister til en mere nuanceret mediedækning af Afrika - Ikke blot som ét land, men som et komplekst kontinent med 54 forskellige lande og omkring 3.000 forskellige etniske grupper.

Desuden er dækningen af kontinentet ofte præget af krig og konflikt, mens de store fremskridt de fleste lande de seneste årtier har oplevet ikke tiltrækker sig lige så stor opmærksomhed. Målet er, at vi nu kan være en modvægt til det narrativ, gennem vores oplevelser og arbejde med konstruktiv journalistik.

Hvad skulle I lave undervejs?

Vi var afsted i 10 dage i november. Vi indkvarterede os først på et hotel i Accra. Med base her oplevede vi de næste fire dage storbyen fra mange forskellige vinkler gennem møde med Ghanesiske unge og besøg hos udvalgte NGOer, den danske ambassade og tech-iværksættere. Tirsdag rejse vi til Nordghana til den tredje største by i landet: Tamale. Her så nogle eksempler på det danske udviklingssamarbejde med Ghana, talte med ghanesiske journalister og prøvede at møde en høvding. Til slut vendte vi tilbage til Accra, hvor vi også blev mindet om Danmarks mindre glorværdige rolle i Ghana historisk, da vi besøgte slavefortet Elmina, hvilket var et grusomt og vigtigt besøg på en og samme gang.

Hvad har du fået ud af at være afsted?

Udvekslingsprogrammet har helt klart udvidet min horisont, tilført min viden nuancer og hjulpet mig til at identificere og forholde mig kritisk til en ensporet mediedækning. Det tror jeg helt klart vil præge min tankegang og mine tastaturnedslag fremover. Jeg har fået udfordret nogle stereotyper og fordomme, og det mener jeg er sundt - ikke kun som journaliststuderende men også som menneske.

Hvordan skete det, at I havnede på nationalt tv? Og hvordan var det?

Anden dag blev vi under morgenmaden spurgt af vores rejseledere, om vi havde lyst til at blive interviewet til Ghanesisk TV om vores udvekslingstur. Jeg sagde ja sammen min medstuderende Sofie Stendell Milde lidt uden at vide, hvad det indebar. Jeg fandt senere ud af, at det var Ghanas største nyhedsmedie, og da vi kom frem, viste det sig at være et tyve minutters langt interview i et nyhedsstudie. Jeg tror, jeg havde forestillet mig at vi skulle sidde lidt Go´ Morgen Danmark-agtigt tre-fire minutter i en blød sofa og have en lidt symbolsk samtale. Jeg nåede da lige at blive lidt nervøs, da vi satte os ind og fik mikrofoner på. Jeg kunne se mit ansigt på en masse skærme, og jeg kunne ikke helt finde ud af, hvor jeg skulle kigge hen. Men nyhedsværten var meget professionel og var god til at gøre rummet komfortabelt for os. 

'Udover min medstuderende var Sophie Rytter Skjoldager (chefredaktør for Verdens Bedste Nyheder) også med, og sammen havde vi en god samtale om vigtigheden af et nyt narrativ i vesten om Afrika. Vi talte om, at kontinentet havde udviklet sig markant på flere parametre som økonomi, sundhed og demokrati de seneste årtier, men at mediefortællingen om Afrika ikke havde ændret sig i samme hastighed, og det håbede vi udvekslingsturen kunne kaste lys over.

SE INTERVIEWET HER 

Har du noget med hjem, du skal arbejde videre med - historier, kilder, oplevelser?

Undervejs på turen indsamlede jeg mere viden til min idé om at skrive om unge kvinder i politik. Jeg talte med flere kvinder der deltog i politik om hvilke udfordringer, de oplevede, og hvilke mulige løsninger, der kunne skaffe flere kvindelige politikere.

Jeg fandt ud af, at der var blevet lavet en ny lov, der skulle sikre flere kvinder i magtfulde positioner, og det blev til vinklen. Ud fra mine interviews og research skal jeg nu skrive en artikel til Verdens Bedste Nyheder om emnet.

Hvad var en sjov eller anderledes oplevelse - ud over tv-optræden?

Den vildeste oplevelse var nok, da vi blev inviteret til at møde høvdingen, da vi var i Dalun. Vi kom alle ind i en lille rund hytte, hvor han så sad med prægtig dragt på en stol med hans ”undersåtter” nedenfor sig. 

En for en skulle vi alle frem for ham og modtage en kolanød som hilsen. Det var meget formelt og traditionelt. Derfor overraskede det mig meget, da vi fandt ud af, at høvdingen havde læst jura på Oxford Universitet. 

Det traditionelle ritual vi var en del af, havde jeg instinktivt forbundet med gamle og forældede tanker, men pludselig talte han om vigtigheden af presse- og religionsfrihed i et demokrati. 

Det var et smukt udtryk for sameksistens mellem gamle og nye tanker, og fortrøstningsfuldt at se, hvordan man kan bygge et nyt demokrati op uden at fjerne kulturen - men derimod give den sin rette plads.

Det traditionelle ritual vi var en del af, havde jeg instinktivt forbundet med gamle og forældede tanker, men pludselig talte han om vigtigheden af presse- og religionsfrihed i et demokrati.

Kristian Fischer-Nielsen, journaliststuderende på 3. semester.

Vil du gerne mere på rejse/udveksling i forbindelse med uddannelsen? 

Lige nu har jeg ikke nogen konkrete planer om hverken udveksling eller arbejde i udlandet. Men jeg håber, at der opstår en lignende mulighed i fremtiden, hvor jeg kan rejse ud og blive klogere og gennem journalistik videreformidle det hjem.