Skip to main content

Journalister og forskere bør have en fælles agenda

Masser af indsigter og synspunkter fra udsolgt konference om den professionelle relation mellem eksperter og formidlere, som bød på ny DMJX-forskning og paneldebatter.

Journalistpanel på forskerkonferencen
Alle fotos er taget af Emilie Toldam

Det store auditorium på DMJX var fyldt til bristepunktet, da Danmarks Medie- og Journalisthøjskole sammen med Aarhus Universitet holdt konference om relationen mellem forskere og journalister – og hvad der begrænser og muliggør et bedre samarbejde.

Kresten Roland Johansen og Jakob Dybro Johansen fra DMJX præsenterede resultaterne af deres forskningsprojekt ’Den professionelle relation mellem forsker og journalist’.

Du kan læse om nogle af resultaterne her:

Når artiklens skæbne ligger i forskerens hænder (udgivet på dmjx.dk)

Ekspertkilder i landsdækkende danske dagblade (Journalistika)

Konferencedeltagerne, som mest var journalister, kommunikatører og forskningsformidlere fra institutioner, medier og organisationer, kunne desuden se to veloplagte paneler diskutere og give eksempler på godt og dårligt samarbejde.

Læs mere om konferencen i billedteksterne i de otte fotos i billedrullen. Under billederne fortæller fire konferencedeltagere desuden, hvorfor emnet er vigtigt for dem.

Fire konferencedeltagere: Derfor er debatten relevant

 

Dagmar Fallesen, projektkonsulent ved Digitalisering og transformation på Aalborg Universitet, hvor hun blandt andet arbejder med digital forskningsformidling

- Det kan være lidt af en catch-22 at få vores uge forskere ud over stepperne. Dels fordi de har barrierer, når det kommer til at formidle deres viden. Dels fordi, det er min oplevelse, at journalisterne oftest bruger de samme, etablerede kilder. Men det er jo ikke alle vores forskere, som hedder Svend Brinkmann.

- Jeg er her i dag for at få nogle råd til, hvordan jeg klæder særligt vores unge forskere på til mødet med journalister og for at høre om nogle af de gevinster, der kan være ved at ved at formidle sin forskning. Det synes jeg, jeg er blevet klogere på, ligesom det har været spændende med debatterne om, hvor vigtigt det er at arbejde med den gensidige tillid mellem forsker og journalist.

 

Vibeke Hjortlund, chefredaktør på Videnskab.dk

- Emnet er vigtigt, vi bliver nødt til at pølse rundt i det. For forskning er vigtig og formidlingen af det er vigtigt. Derfor skal vi have debatter som den, vi har haft i dag.

- Før var forskningsformidling noget, hvor journalister hjalp med at oversætte svære ord. I dag er forskere kilder på linje med andre kilder og skal derfor behandles som sådan. Kritisk og med respekt. Brugerne vil gerne have holdninger fra nogen, som har noget at have det i, og det kan forskere og eksperter levere på. Men det er en misforståelse, hvis man tror, at forskere er uafhængige. Der er masser af interesser i forskningen og det styrker troværdigheden, når der er transparens i forskningsmetoden.

- Forskere og journalister bør have en fælles agenda om at kridte banen op for et godt og tillidsfuldt samarbejde. For det kræver et godt samarbejde, at få formidlingen til at lykkes.

 

Lotte Folke, Redaktionschef på Politiken, tidligere Deadline-vært og moderator på dagens journalistpanel

- Journalistik læner sig meget mere op ad forskning, end hvad folk nok tror. Det kan vi se af DMJX’ undersøgelse og høre i panelerne i dag. Derfor er det meget vigtigt, at journalister og forskere kender hinanden, forstår hinanden og har tillid til hinanden.

- Det er min opfattelse, at mange forskere ikke altid har så god en forståelse af, at journalistik også er formidling af forskning og viden. De tror, at produktet kun går én vej, fra forsker til journalist. Men det går begge veje. Journalisten spiller en stor og vigtig rolle som bindeled og som formidler. Bevidstliggørelse af dét, skaber en tilnærmelse, som er vigtig.

 

Thomas Erslev, forskningskonsulent ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet, hvor han blandt arbejder med forskningsformidling

- Jeg oplever, at der er forskere, som er bekymrede for samarbejdet med journaliser. De føler, at nu kommer journalisten og styrer det hele, og at de selv mister kontrollen.

- Jeg er kommet i dag for at få mere viden, så jeg kan hjælpe forskerne. Jeg er blandt andet blevet klogere på, hvad det er for nogle forhandlinger, der kan foregå mellem forskere og journalister. Det har givet mig en bedre forståelse for samarbejdet.

Mere info og viden

Du er velkommen til at kontakte Kresten Roland Johansen eller Jakob Dybro Johansen, hvis du er interesseret i mere viden eller samarbejde. Deres kontaktdata finder du lige nedenfor.

Hvis du vil have konkrete råd til god forskningskommunikation, finder du vejledninger her:

Danske Universiteters 7 principper for god forskningskommunikation

Videnskab.dk's 11 gode råd til journalister