Skip to main content

Eksplosion af nyheder, som udspringer fra tweets

Tweets fra politikere sætter i stigende grad dagsordenen i nyhedsmedierne. Men hvad betyder denne twitterisering for nyhederne, journalistikken og demokratiet? Det reflekterer to eksperter over i artiklen ’Twitter – Take it or leave it’.

 

Twitter har aldrig fået et folkeligt gennembrud i Danmark.

Kun 1 procent af den voksne befolkning bruger mediet dagligt. Til sammenligning benytter mere end hver anden dansker mellem 16 og 89 år Facebook hver eneste dag.
 
Kigger man isoleret på politikere, journalister og mediefolk, er tilstedeværelsen på Twitter til gengæld massiv. Og de følger – naturligvis – hinanden.

Ved at bruge disse tweets accepterer medierne politikernes kontrolstrategi.

Roger Buch

Derfor er Twitter også blevet et yndet og effektivt medie, hvor politikere kan sætte en dagsorden og breake nyheder.

På 10 år er antallet af tweets, der afføder historier i nyhedsmedierne tidoblet. Og allerede i 2016 overhalede Twitter Facebook som vigtigste kilde til nyheder i nyhedsmedierne.

 

Journalister accepterer politisk kontrolstrategi

Men hvad betyder denne twitterisering?

I en ny artikel reflekterer Mette Mørk, der er lektor i journalistik, og Roger Buch, som forsker i blandt andet politik, medier og demokrati, over, hvad der sker, når hurtige, fragmentariske og overfladiske prioriteres frem for dybden. Herunder også, hvad det betyder, at flere politikere – og deres rådgivere – vælger at bruge Twitter som eneste udtryksform, som medier kan vælge at citere eller lade være.

Roger Buch fortæller, at artiklen er skrevet for at få studerende til at reflektere over den journalistiske praksis, som medierne udfører hver eneste dag.

 

- Tweets giver politikerne 100 procent kontrol, da der er tale om en envejskommunikation uden adgang til opfølgende, kritiske spørgsmål. Og ved at bruge tweets fra politikere og andre politiske aktører, accepterer journalister og medier kontrolstrategien. Det får konsekvenser for både indholdet af og formen på journalistikken - og afledt i næste led kan den politiske samtale og den demokratiske offentlighed også blive påvirket, siger Roger Buch.

 

Læs artiklen Twitter – Take it or leave it!, som er udkommet på DMJX’ onlinetidsskrift MediaJournal.