Skip to main content

Donald Trump vil altid fremstå mere interessant end sin modkandidat

22.10.2020

Trump er præcis klog nok til at sige det, vælgerne gerne vil høre, siger USA-korrespondent Annegrethe Felter Rasmussen til et udsolgt debatarrangement om amerikansk valgkamp på Dokk1 i Aarhus.

Det har indtil nu været en hæsblæsende amerikansk præsidentvalgkamp med flere overraskelser undervejs; Corona-pandemien, mordet på George Floyd, der satte gang i black-lives matter bevægelsen og endelig den ultimative october surprise med Donald Trumps positive coronatest.

Og netop den ustyrlige amerikanske valgkamp, amerikansk politik og Donald Trump var temaerne, da udenrigskorrespondent Annegrethe Rasmussen, POVs chefredaktør fra Washington, tirsdag aften gæstede DOKK1 i Aarhus.

Sammen med DMJX’ demokratiforsker Roger Buch og interesseret publikum, analyserede hun det amerikanske valg og delte ud af sin viden om amerikansk politik.

Normalt er der to fikspunkter – de to præsidentkandidater. Men Biden er en biting i denne her valgkamp. Demokraterne kunne have opstillet et køleskab. Ingen kandidat er særlig interessant sammenlignet med Trump.

USA-korrespondent Annegrethe Felter Rasmussen

Er Donald Trump dum?

Trods de indflydelsesrige begivenheder undervejs i valgkampen pointerer Annegrethe Rasmussen, at omdrejningspunktet for valgkampen er og bliver Donald Trump:

- Normalt er der to fikspunkter – de to præsidentkandidater. Men Biden er en biting i denne her valgkamp. Demokraterne kunne have opstillet et køleskab. Ingen kandidat er særlig interessant sammenlignet med Trump, siger Annegrethe Felter Rasmussen.

- Er Trump dum?, blev der spurgt fra salen, men det afviste USA-kenderen. Hun anerkendte i stedet Trump for hans evne til at være klog nok til at sige det, som vælgerne vil høre. En evne han har vist siden sit kandidatur tilbage i 2016.

Trump har et rovdyrs instinkt

- Trump har et ”farel instinct” (rovdyrsinstinkt red.) Han siger det, amerikanerne vil høre. Hans vælgerbase kan lide mennesker, der er som dem selv. Alt det, der gør Trump til en synder, gør ham populær hos vælgerne, for de kan genkende noget af sig selv i ham, vurderer Annegrethe Rasmussen.

Trump adskiller sig derfor fra andre politikere, der ofte indtager rollen som bedre mennesker. Han gør det nemt for vælgerne at vide, hvad de har. Et valg Annegrethe pointerer, at Trump har truffet med fuldt overlæg, fordi analyserne viser, at hans vælgere køber det.

Trump er klog i medierne. Han får den medieopmærksomhed, han behøver. Der må vi tage hatten af for ham.

Valgforsker Roger Buch,DMJX

Det var en betragtning, som DMJX’ valgforsker Roger Buch giver hende medhold i:

- Trump er klog i medierne. Han får den medieopmærksomhed, han behøver. Der må vi tage hatten af for ham, siger Roger Buch..

Amerikanerne behøver ro og tillid til videnskaben

Men når Joe Biden alligevel fører i meningsmålingerne på trods af Trumps dominans, så skyldes det ifølge Annegrete Rasmussen, at amerikanerne midt i corona-pandemien behøver mere ro og mindre vrede. De behøver en mand, der stoler på videnskaben og vil beskytte orden og healthcare. Noget der står i skærende kontrast til Trumps opråb, larm og kritisable håndtering af pandemien.

Hun mener, at en sejr til Biden vil  kræve, at han ikke laver flere benspænd for sig selv, som da han tilbage i maj proklamerede ”You ain’t black, if you vote for Trump” og dermed gjorde sig selv upopulær blandt sine kernevælgere.

Foretrækker enhver storsejr fremfor uafgjort

Annegrethe Rasmussen vil ikke spå om valgresultatet, men vurderer at meningsmålingerne er den vigtigste indikator. Fastholder Biden sin klare føring frem mod valget, kan vi forvente en sejr til Biden. Men omvendt vil alt kunne ske på valgdagen, hvis afstanden i meningsmålingerne bliver mindre op mod valget.

Annegrethe Rasmussen slår fast, at hun utvivlsomt foretrækker en storsejr til en af kandidaterne frem for et uafgjort valgresultat:

- Med et politisk polariseret USA og en ny kontroversiel højesteretsdommer skal vi ikke ud i en situation, hvor valget bliver afgjort i højesteret, som det var tilfældet i 2000, da George W. Bush vandt over Al Gore. Det vil for alvor sætte et svækket demokrati på prøve, siger hun.