Skip to main content

Coded Design: DMJX lancerer ny studieretning i kode, kreativitet og grafisk design

Allerede til september 2023 starter studerende på ny studieretning i overlappet mellem visuel formgivning og programmering.

DMJX lancerer ny studieretning i Coded Design

Metoderne i arbejdet med digitalt design er i rivende udvikling. Digitale designere behøver ikke længere at lade sig begrænse af mulighederne i værktøjerne i fx Adobe-pakken, men kan nu selv udvikle og programmere egne værktøjer til visuel formgivning. Det kræver dog, at nogle designere får en ny grundlæggende værktøjskasse med særligt ét værktøj i centrum: Programmering.

Indtil nu har det være muligt at snuse til programmering og kodning som et grafisk designværktøj på studieretningen Interaktivt Design, hvor de studerende arbejder med en bred palet af værktøjer indenfor digitalt design. Der har dog været en så kraftig udvikling indenfor flere af de digitale designmuligheder, at DMJX nu har fået Uddannelses- og Forskningsstyrelsens godkendelse til at opdele det specialiserede digitale designfelt i to separate studieretninger.

 

- At blive god til at programmere er som at lære et sprog. Det kræver tid og repetition at opøve det nødvendige mindset, siger Karsten Vestergaard, lektor på Visuel Kommunikation og fagkoordinator for Coded Design.

Kreativ kode, dynamisk identitet og physical computing bliver nogle af fagene på den nye studieretning i Coded Design. Fælles for fagene er, at de studerende kommer til at beskæftige sig indgående både grafisk design, kreativitet, programmering og de nyeste teknologier.

Hvad er Coded Design?

Coded Design handler om visuel formgivning med brug af kode. Kreativ kode giver nye kreative muligheder med fx generativt design, nye interaktionsmuligheder eller helt nye services og produkter.

Med kode kan du skabe uendeligt mange variationer af et visuelt udtryk ved at justere enkelte parametre. Kode muliggør andre former for interaktion end klik og træk med musen, da algoritmer og teknologier som sensorer og maskinlæring kan inddrages i den kreative proces. Og stort set alle moderne services er digitale og bundet sammen af kode. Så når designere begynder at udforske kodelaget kreativt, så åbner det op for udviklingen af helt nye digitale produkter baseret på, hvad de gør, og ikke bare hvordan de ser ud.

På Coded Design kommer de studerende til at arbejde indgående med de teknologier, som vi omgiver os med. Det kommer også til at rejse en række etiske og moralske dilemmaer. Netop ved at arbejde med teknologierne bliver de studerende bedre rustet til at vurdere og kvalificere løsninger på baggrund af deres eget digitale etiske kompas.

Studieretningen Coded Design bliver en del af den eksisterende 3-årige professionsbacheloruddannelse Visuel Kommunikation, som fra 2023 har disse fire studieretninger: Coded Design, Interaktivt Design, Grafisk Design og Kreativ Kommunikation.

Coded Design overtager og udbygger således de kode- og teknologifokuserede elementer fra studieretningen Interaktivt Design, mens undervisningen på Interaktivt Design styrker sit fokus på interaktivitet med brugeren, digitalt design, animation og motion graphics.

- Med Coded Design vil vi imødekomme branchens behov for dimittender, der behersker kode som designværktøj i stedet for kun at være bekendt med det, siger Nanna Norup, Institutchef ved Institut for Visuel Kommunikation.

Vi forventer at optage cirka 15 studerende på det første hold med Coded Design.

Læs mere om studieretningen Coded Design her.

Uddannelsen i Visuel Kommunikation

Den 3-årige professionsbachelor Visuel Kommunikation er delt op i en række studieretninger med forskelligt fokus. Halvdelen af undervisningen på uddannelsen foregår på studieretningerne, og halvdelen af undervisningen består af fælles tværgående fag.

Fælles for alle studieretningerne er, at de studerende lærer at arbejde kreativt, konceptuelt og analytisk med visuel kommunikation og grafisk design.

I 2023 optager vi på DMJX i alt 95 studerende på Visuel Kommunikation, og oprettelsen af Coded Design betyder således ikke en ændring i antallet af studerende. Siden studiestarten i 2021 er vi dog stoppet med at optage nye studerende på studieretningen Fotografisk Kommunikation.

For at blive optaget på studieretningen Coded Design eller en af de andre studieretninger på Visuel Kommunikation skal man igennem et optagelsesprøveforløb. Der er således ansøgningsfrist til uddannelsen ved kvote 2-fristen d. 15. marts 2023.

Fra efteråret 2023 er der disse fire studieretninger på Visuel Kommunikation:

  • Coded Design: Coded Design blander visuel kommunikation med kreativ brug af kode. Du lærer at udnytte programmering til at skabe nye designs og digitale oplevelser.
  • Grafisk Design: Grafisk Design giver budskaber og indhold synlig form. Du skærper din sans for grafisk stil, visuel identitet og du udvikler din egen stil.
  • Interaktivt Design: Interaktivt Design skaber den kreative visuelle fremtid. Her lærer du digitalt design, interaktivitet med brugerne, animation og motion graphics.
  • Kreativ Kommunikation: Kreativ Kommunikation lærer dig studerende at udvikle, producere og præsentere kreative idéer og kommercielle budskaber til verden.