Skip to main content

Blod, masker og snakkende børn: Video skaber merværdi til trykte medier

Flere følelser og mere liv. Journalister fortæller, hvordan Jysk Fynske Mediers videosatsning på 15 dagblade har løftet både journalistikken og fagligheden.

Video skaber merværdi til trykte medier

Video får følelser frem og er med til at skabe liv og troværdighed.

Sådan lyder konklusionen fra en række journalister, som gennem de seneste 1 ½ år har været udøvende aktører i Jysk Fynske Mediers store satsning på video. Satsningen tager udgangspunkt i en nyetableret Live-redaktion på JFM i Horsens, som bistår de skrivende lokaljournalister på 15 dagblade med hjælp til at lave videoindhold.

DMJX har i et forskningsprojekt fulgt med fra sidelinjen for at få viden og læring om de nye arbejdsprocesser og strategier. Udover at interviewe journalisterne er DMJX’ forskergruppe taget med dem på reportageoptagelser af alt fra militærøvelser og bloddryppende halloweenarrangementer til liveinterview med borgmester Ulrik Wilbek på torvet i Viborg.

Målet har været at få svar på blandt andet:

Hvordan oplever journalisterne de nye arbejdsforhold? Hvilken merværdi skaber de levende billeder? Virker video som trækplaster for flere betalende abonnenter?

Det kræver, at jeg tør stille mig foran et kamera og stikke en mikrofon op i snotten på en kilde i stedet for at stå med min fedtede blok og notere lidt.

Danni Kristensen, journalist på Viborg Stifts Folkeblad

Se to videoer med journalisternes tanker og arbejdsprocesser

Forskergruppen har i JFM-projektets ånd selv dokumenteret journalisternes tanker og arbejdsprocesser på video.

Denne artikel fokuserer på, hvad journalisterne oplever som faglige og indholdsmæssige gevinster ved JFM’s satsning på levende billeder.

Du kan lidt længere nede se to af filmene, hvor journalisterne viser, hvordan de arbejder med video og fortæller om processen i at omstille sig fra skrivende journalist og pludselig skulle tænke på levende billeder, teknik og punchlines.

Sådan kan video løfte indholdet ifølge journalisterne

Journalisterne er overvejende stærkt positive over for den ekstra værdi, som videoreportagerne, live-videoerne og videoanalyser giver i supplement til de skrevne artikler.

De fremhæver blandt andet, at video:

 • kan vise glæde og begejstring
 • giver liv
 • viser handlinger og locations, som er svære at formidle på skrift
 • kan bruges til at vise følelser frem for fakta
 • giver mulighed for at vise noget ekstra og giver flere indgange til artiklen
 • skaber troværdighed – blandt andet fordi, man hører citater fra kildens egen mund
 • personliggør journalisten – som kan sætte sig selv mere i spil.

Jørgen Flindt fra Vejle Amts Folkeblad skal gerne have et lille skub for at huske at lave video. Men han medgiver, at det ofte giver rigtig god mening med video. For eksempel, når det er Halloween:

- Der er lyd, der er masker, der er blod, der er små børn, der siger nogle ting. Der er en reportagedel i det, som det levende billede bare bedre kan, siger han.

Katrine Lund Walsted fra JydskeVestkysten er blandt andet glad for den merværdi, som video bringer til det samlede produkt.

- Det giver flere indgange til artiklen. Man kan læse noget. Der er også nogle billeder og noget video og det giver noget andet liv, siger hun.

Her kan du se videoen, hvor journalisterne fortæller, hvordan video løfter indholdet:

 

Video er sjovt, udviklende og nedbryder faglige skel

En anden film, som forskergruppen har lavet med JFM-journalisterne, undersøger, hvad det betyder for fagligheden og hverdagen som skrivende journalist, når der pludseligt skal arbejdes flermedielt.

Flere af journalisterne fortæller, at det er udfordrende at nå både at skrive og lave video - og at det også fjerner fokus fra den skrevne artikel, som før var hovedopgaven. Alle er dog enige om, at det også er både sjovt og udviklende at blive presset ud i nye arbejdsformer.

Her er nogle af de faglige fordele, journalisterne fremhæver ved videoproduktionen:

 • Det skaber forandring og udvikling i jobbet
 • Det nedbryder fagfaglige skel
 • Arbejdslivet bliver beriget af at lære nyt
 • Det gør arbejdsdagen sjovere
 • Man kommer væk fra skrivebordet og ud i virkeligheden
 • Formatet tvinger til at fortælle sine historier på andre måder og skærpe pointer.

- Jeg bliver en bedre skrivende journalist og en bedre formidler ved også at have muligheden for at udkomme med videoanalyser, siger Casper Dall fra Avisen Danmark eksempelvis.

Lars Stokbro fra JydskeVestkysten fortæller, at han ikke længere ser sig selv som bare skrivende journalist.

- Det som jeg synes er den gode ting ved det, det er, at de skel er nedbrudt i dag. Du kommer tilbage til grundideen ved at være journalist. Du kommer ud i virkeligheden og møder nogle mennesker. At sidde dag ud og dag ind og ringe til nogle folk, det synes jeg ikke er så spændende, siger han.

Danni Kristensen fra Viborg Stifts Folkeblad har fået en ny rolle i at formidle sport live. Han ser det som noget positivt at være med i en udvikling, hvor historierne skal fortælles på andre medier og på nye måder:

- Det kræver, at jeg tør stille mig foran et kamera og stikke en mikrofon op i snotten på en kilde i stedet for at stå med min fedtede blok og notere lidt. Jeg er 40 år og hvis jeg vil være journalist i plus 30 år mere, så bliver jeg også nødt til at følge med tiden. Så nytter det ikke noget, jeg tror at hele virkeligheden er, som da jeg blev færdiguddannet i 2005, siger han.

Her kan du se videoen, hvor journalisterne fortæller, hvordan videoproduktion giver et fagligt løft:

 

Mere om projektet

Bag forskningsprojektet står docent Steffen Moestrup, lektor Inger K. Larsen og adjunkt Helle Lyster, som alle underviser på Journalistuddannelsen på DMJX. Blandt andet i tv og video for danske og internationale studerende.

Gruppen er nu i gang med at analysere det indsamlede materialet og at skrive artikler til DMJX’ onlinetidsskrift MediaJournal. Artiklerne udkommer i starten af foråret og vil også belyse, hvad brugerne synes om video-satsningen.

Læs mere om projektet, som er støttet af Den Fynske Bladfond her.

Live-video-redaktion i Horsens bistår de skrivende journalister med teknisk support og agerer mediehub for den samlede produktion og sending.