
Asylansøgere lærer at formidle egen historie med mobilvideo
Med millionstøtte fra Augustinus Fonden har DMJX nu asylansøgere i medieskole. De lærer om blandt andet ytringsfrihed og demokrati og får samtidig færdigheder til at formidle med mobilen som værktøj.
En har boet på asylcenter i 14 år og fået to børn i mellemtiden. En anden er flygtet fra et regime, som ikke accepterer transkønnethed. Fælles er at de er asylansøgere, som enten venter på at få behandlet deres sag eller at blive udvist.
Samtidig er de to af 14 asylansøgere, som netop har fået et diplom fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole som bevis på, at de har gennemført ’Medieskolen’ – et seks ugers langt kursusforløb.
På kurset, som DMJX udbyder sammen med Røde Kors – med støtte fra Augustinus Fonden -
har de fået værktøjer til at fortælle enkle historier med mobiltelefonen som redskab. Værktøjer, de kan bruge, mens de venter eller når de kommer tilbage til deres hjemlande, som blandt andet tæller Syrien, Rusland, Iran og Eritrea.
Samtidig har de fået undervisning i demokrati, ytringsfrihed og meget andet.
Det fortæller Helle Isted Ludvigsen, som i en årrække har været tilknyttet DMJX som underviser og som har udviklet kurset, der er målrettet unge mennesker fra danske asylcentre.
- Udover at vi underviser dem i grundlæggende danske værdier, så får de basisværktøjer inden for storytelling, dramaturgi, video og redigering. Altså værktøjer, de kan bruge til at lave små videoer eller som influencere eller andet. På forløbet arbejder de med at producere et selvportræt, og det er der kommet nogle rigtig gode videoer ud af, fortæller Helle Isted Ludvigsen.
Alle er de kommet til Danmark med en kuffert fyldt med barske historier om flugt, krig, identitet og traumer. Historier, som fortjener at blive fortalt og hørt.
En af dem er Denis Parshonok, en 24-årig transkvinde, der er flygtet fra Rusland, som ikke accepterer hende.
Hun har givet lov til, at vi må dele hendes video fra kurset. Den kan du se her og længere nede på siden se et interview med Denis.

Denis Parshonok på 24 år er en af de asylansøgere, som har fået værktøjer til at fortælle historier med mobilvideo. Hun har gået på DMJX' og Røde Kors' medieskole, som er støttet af Augustinusfonden. I videoen fortæller hun om at være transperson fra Rusland.
Ikke ofre
Medieskolen er netop blevet gennemført for anden gang og vil igen køre efter sommerferien. Undervejs møder kursisterne en række danskere med indvandrerbaggrund, som alle har klaret sig godt, selv om de også har en tung bagage med sig.
Det er eksempelvis rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad, som de har besøgt på Aarhus Rådhus og journalist Abdel Aziz Mahmoud, som inviterede holdet ind i ’Go’ aften live’.
Rådmand Rabih Azad-Ahmad (nr. 3 fra venstre på bagerste række) er vokset op i flygtningelejr i Libanon og har kæmpet for at bryde med den negative sociale arv.
Ifølge Helle Isted Ludvigsen (forrest t.v.) var det en stor oplevelse for kursisterne at møde Rabih Azad-Ahmad og høre hans historie.
Det er Denis Parshonok t.h. for Rabih Azad-Ahmad.
- Vi bruger forløbet til at indgyde håb og selvtillid. Det får de, når de finder ud af, at de kan skabe noget og når de har det sjovt sammen med andre unge. Og altså ikke mindst gennem mødet med de fantastiske mennesker, som har taget imod os på blandt andet Aarhus Rådhus, Tv2/Østjylland og i Go’ aften live-studiet. Det er meget vigtigt for os ikke at behandle dem som ofre, siger Helle Isted Ludvigsen.
Denis Parshonok – interview
My name is Denis Parshonok, and I’m 24 years old.
Attending the course was truly inspiring. The course gave me not only a strong sense of direction but also a feeling of belonging. Being surrounded by such creative, sharp minds — both among teachers and fellow students — sparked something in me. I learned how to tell a story visually and emotionally, to connect with an audience through images, sound, and structure. It felt like I finally had the right tools at my disposal.
And to be honest, for me as a trans woman, attending this course felt like a miracle. Coming from Russia, where being openly trans is not only stigmatized but can also be criminalized, it’s nearly impossible to be yourself — let alone grow creatively in a space that truly sees and supports you. DMJX gave me a safe and inspiring space to express who I am and what I dream of doing.
Getting tools to tell ones own story is deeply important — especially for someone like me, who comes with a different background and a unique journey. Being able to shape and share my own story is both empowering and essential. These tools help me bridge gaps, build understanding, and hopefully inspire others. And yes, I absolutely plan to keep using them—storytelling has become a part of me now.
Also, I just want to say: After this course, I’ve felt a stronger and stronger pull to pursue an education at DMJX as a photo journalist. So, I’m planning to send the application to the Spring 2026 program, with the application deadline 1 October 2025.
There’s something about the energy, the purpose, and the people there — it aligns with everything I believe in. I’m currently exploring ways to make that possible, and I’d be beyond thrilled if that can come to fruition.
FAKTA OM MEDIESKOLEN
Medieskolen er støttet med 1.055.000 af Augustinus Fonden. Den er et samarbejde mellem Røde Kors Asylafdeling og DMJX.
Medieskolen bidrager til en meningsfuld og værdig hverdag for deltagerne og har til formål at give en gruppe sårbare og ofte oversete mennesker en stemme – at dem, der tales om, skal tale selv.
Projektet løber i perioden efteråret 2024 til og frem til efteråret 2025 og består af tre medieskoleforløb, som hver varer seks uger med undervisning én gang om ugen.
På hvert hold er der plads til 14 kursister i alderen 17-35 år, som skal ansøge gennem deres asylcenter.