
AI: ”Det er blevet meget mere lækkert at være journalist i dagens mediebillede”
Som afslutning på stort udviklingsprojekt om journalisters brug af kunstig intelligens i arbejdet har DMJX afholdt en konference med fokus på metoder og mulighedsrum.
”Den giver fremragende sparring, fikser tidskrævende rutineopgaver på et splitsekund og frigiver tid til de sjove og vigtige opgaver”.
Der et enormt potentiale i at bruge kunstig intelligens som medhjælper i det journalistiske arbejde. Sådan lød det fra et enstemmigt panel, da DMJX fredag eftermiddag holdt konference for 200 journalister og kommunikatører under overskriften ’Sådan kan du bruge AI i det journalistiske arbejde’.
Det skal retfærdigvis siges, at konferencens fokus ikke var lagt på den kunstige intelligens’ skyggesider, men på mulighedsrummet med de nye værktøjer.
Chefredaktør Carsten Lysdal fra Sjællandske Medier, som er en af de danske frontløbere på AI-området, summerede det sådan her op:
- Vi leverer bedre journalistik i dag end for tre år siden, hvor vi var 100 flere. Vi har fået mere tid til journalistikken, så man nu kan arbejde en dag eller to på en historie. Det er blevet meget mere lækkert at være journalist i dagens mediebillede, sagde han.
Fra artikler til partikler
Konferencen var afslutningen på et forsknings- og udviklingsprojekt, hvor forskere fra DMJX gennem halvandet år har besøgt danske mediearbejdspladser for at undersøge, hvordan de nye AI-værktøjer bliver brugt i den journalistiske arbejdsproces.
Undervejs har de løbende delt af deres viden i podcasten Maskinrum ligesom der er etableret et online fællesskab for alle i mediebranchen, som er interesserede i AI og journalistik.
Billetterne til konferencen blev revet væk på en halv time, og tilhørerne blev i løbet af eftermiddagen både fodret med hands on værktøjer fra praktikere og kom en tur i helikopteren, hvor de fik overblik over fremtidens AI-landskab.
Freelancejournalist Katrine Nadia Jørgensen viste, hvordan AI for hende er blevet en uvurderlig hjælper til blandt andet ideudvikling og research. Mens hun selv er forbeholden overfor at lade AI producere journalistikken – ”vi skal værne om vores byline” - gjorde Sofie Hvitved fra Copenhagen Institute for Futures Studies det klart, at hun ikke er bange for at lade robotter føre pennen.
- Vi skal være risikovillige og eksplorative, også i skrivefasen. Vi skal se artikler som partikler. Indhold bliver flydende og skal tilpasses den enkelte bruger. Det kan AI hjælpe os med, sagde Sofie Hvitved.
Medier har for længst implementeret AI i daglige rutiner
Tore Rich og Camilla Nissen fra JP/Politikens Hus samt Carsten Lysdal og Rane von Benzon fra Sjællandske Medier delte på konferencen ud af, hvordan de får intelligente værktøjer til at arbejde for sig.
JP/Politikens AI-hjælper Magna bidrager med alt fra sparring, rubrikskrivning, korrektur, arkivsøgninger og enkel artikelskrivning.
På Sjællandske Medier hjælper robotten Chatty blandt andet med at transskribere, versionere og at lave SoMe-tekster inden for kategorierne ’klassisk, teasende og sensationelt’. Desuden har AI-værktøjerne effektiviseret og strømlinet arbejdet med indhold og opsætning på tværs af Sjællandske Mediers mange udgivelser helt enormt.
- Du kan nemt få hjælp til at lave det kedelige arbejde bare ved at bruge en knap og i stedet bruge tiden på at lave god journalistik, sagde Carsten Lysdal.
Podcast og projekt fortsætter
Gustav Aarup Lauridsen fra Constructive Institute stillede i sit indlæg skarpt på, hvordan AI kan måle kvalitet og skabe mere konstruktiv journalistik.
Key note speaker David Caswell leverede en imponerende tour de force af AI’s historie og fremtid med fokus på, hvordan teknologien ændrer alt fra arbejdet med rutineopgaver til hele journalistikkens DNA.
Forskertrekløveret Andreas Scharnberg, Peder Hammerskov og Steffen Moestrup fortalte, hvordan og hvorfor, de har brugt en stor del af deres tid siden sommeren 2023 på at undersøge, hvordan og hvorfor journalister har taget AI-redskaberne til sig. De delte desuden ud af, hvordan de selv bruger AI i arbejdet.
Ved samme lejlighed kunne de afsløre et par gode nyheder: Podcasten Maskinrum med inspiration, cases og gæster fra medierne fortsætter i 2025. Det samme gør deres forsknings- og udviklingsprojekt.
Dermed blev der også lagt op til muligheden for en ny AI-konference i 2026.