Skip to main content

Årets Bedste indhold: Se hvad der inspirerede DMJX-ansatte i 2022

Podcasts, bøger, serier, artikler, SoMe-profiler og computerspil. Få inspiration fra fire af DMJX’ medieforbrugere, som deler deres bedste oplevelser fra året.

Årets Bedste indhold: Se hvad der inspirerede DMJX-ansatte i 2022

Hvad inspirerede dig i 2022?

Det spørgsmål har et skarpt firkløver fra DMJX fået - sammen med en række kategorier, som de kunne svare inden for. Nogle har svaret på flere kategorier end andre.

Hver for sig og sammen har de fire DMJX-ansatte lavet en liste med godt indhold, som forhåbentlig kan give dig inspiration til noget, du skal nå at høre, se eller læse inden året går på hæld - eller måske i 2023.

Herunder en podcastserie om en ukendt komiker, et poetisk zombiespil, en saftig reportagebog, fantastiske pen plot-værker og en sorthumoristisk lægeserie.

God fornøjelse!

Christian Falck Wolff

Julie Sommerlund, rektor på DMJX, anbefaler:

Bog: The Hills af Matias Faldbakken

Årets bedste læseoplevelse har været norske Matias Faldbakkens roman ”The Hills”. Den foregår på en klassisk og let outdated restaurant i Oslo, ”The Hills”. Det er en underspillet og underlig roman, som vist nok handler om borgerskabets diskrete opløsning. Den er ikke ny (fra 2017), men jeg læste den altså i år.

Serie: Severance

Rørende og poetiske science fiction-serier om det moderne arbejdsliv er der ikke mange af, men Severance (på Apple TV+) er faktisk sådan en. Den er ovenikøbet vildt velspillet og æstetisk overlegent vellykket. Hver eneste frame vil kunne indrammes og hænges direkte på væggen. Og der er også god musik! Vi burde alle høre mere Defiant Jazz, ved jeg nu. Få en smagsprøve her.

Podcast: Dead Eyes

En laaang podcast-serie af den ret ukendte amerikanske komiker Connor Ratcliff. For over 20 år siden blev han fyret af selveste Tom Hanks fra en lillebitte rolle i den storslåede TV-serie ”Band of Brothers”. Hanks fyrede efter sigende Ratcliff, fordi han havde ”dead eyes”. Ratcliff analyserer alle skøre detaljer af denne lille situation, og det bliver til en ret morsom undersøgelse af ensomhed, usikkerhed, afvisning – men også af forløsning og fællesskab. Lyt fx med her på Spotify.

Artikel: The Case Against the Trauma Plot af Parul Sehgal

Jeg elsker store, ”sweeping” analyser af kulturelle megatrends, som går på tværs af politiske, genremæssige og nationale skel, og The New Yorker leverer ret stabilt på de parametre. Sehgals artikel er godt nok fra 2021 (27. december), men den kom først til mig i de første dage af januar 2022. Den sætter meget fint ord på et fænomen, som i en tid har været en sten i min sko; tidens store optagethed af traumer som forklaringsmodel og kulturel møntfod. Du finder artiklen her.

Nyhedsbrev: DMJX

Jeg kan rigtig godt lide DMJX´ nyhedsbrev! Hvis du ikke allerede abonnerer, så tilmeld dig her.

Nyopdagelse: Sjov på Twitter

Jeg har det generelt svært med Twitter. Jeg synes mest, jeg finder de samme debattører, som indtager de samme positioner om de samme emner. Men her i Twitters måske sidste dage har jeg fundet ud af, at der er overraskende meget sjov at finde. Jeg følger fx ”Weird Medieval Guys”, som hver dag poster et udsnit af et mærkeligt middelalderbillede. Og så selvfølgelig ”Doomscrolling Reminder Bot”.

Peter Østergaard Sørensen, lektor og underviser ved Institut for Medier, anbefaler:

Bog: Alex Schulmans trilogi

Svenske Alex Schulmans tre bøger (de tre der er oversat til dansk) Glem mig, Brænd alle mine breve og Overleverne er årets bedste læseoplevelse. Familiedrama med afsæt i Alex Schulmans egen opvækst og ikke for sarte sjæle. De er svære at slippe, både undervejs og bliver hængende længe efter det sidste punktum. Man mærker også klart Alex Sculmans journalistiske gener – skarp vinklet og ikke et ord for meget. Start med Glem mig.

Serie: This is going to hurt

Så engelsk og så langt fra Barnaby, som man overhovedet kan komme, er BBC serien This is going to hurt med Ben Whishaw (du kender ham sikkert som den nye Q i Bond filmene) som læge på afdelingen for obstetrik og gynækologi på en af NHS’ nærmest sammenbrudte hospitaler et sted i London. Bidende og satirisk i sin kritik af det engelsk sundhedsvæsen, baseret på Adam Keys selvbiografisk bog af samme navn. Den skal ses, ikke forklares. Se den på HBO Max

Podcast: Genstart, Skam dig!

Hør bioetiker og teolog Mickey Gjerris, gæst hos Anna Ingrisch i Genstart, om at vi burde skamme os noget mere, og at vi ikke skal være bange for skammen. Det er fint at skamme sig når ens handlinger og etik ikke er i ligevægt. Mickey Gjerris arbejder selv konsekvent med denne balance i sit eget liv. En skarp vinkel i debatten om den enkeltes ansvar - også i en klimakrise. Genstart med Mickey Gjerris (7/12-22, DR Lyd).

Artikel: Longread om landbruget af Mathilde Walter Clark, Information

Mathilde Walter Clarks lange kompromisløse essay om Dansk landbrug – om hvordan vi laver dyr, velkommen til et åbent landbrug anno 2022, bragt i Information den 2/12-22 er et mesterværk, siger ikke kun jeg, men også Informations litteraturredaktør om essayet. Med afsæt i en form for anmeldelse af Gudrun Gormsens Dansk Landbrug 1945-2020 hudfletter hun dansk landbrug og måden, vi laver dyr på. Læsetiden er knap 40 min. og som Walter Clark skriver, ”I den tid, det tager at læse denne tekst, er 800 pattegrise døde”. Selv for en bondeknold som mig, født på en landbrugsskole, var det hård kost. Hvis du ikke vil have juleappetitten ødelagt, så vent til 1. juledag. Læs Mathilde Walter Clarks artikel i Information.

Anne Danger Boisen, adjunkt og underviser ved Institut for Visuel Kommunikation, anbefaler:

I år kom jeg tilbage fra barsel. I arbejdet med denne liste er det gået op for mig, hvor lidt kulturelt input jeg har tid til i min fritid lige nu, så det er muligt at nogle af mine valg slet ikke er udkommet i år… Det her bliver måske en mærkelig ”årets bedste”.

Bog: Visuel identitet og damer der var for meget

Min fantastiske kollega Anne Mette Møller Hartelius har født et mesterværk af en lærebog! Ud over at læse den som fagbog, tager jeg den nogle gange tager frem og bladrer i den, bare fordi den er så fantastisk! Visuel Identitet, Designprocessen. Kan købes i DMJX' boghandel.

Ud over det, så Sara Alforts ”Damer der var for meget”. Ren <3!

Serie: Parks and Recreation

Jeg har ventet i flere år på Amazons store Ringenes Herre-satsning, da jeg er kæmpe nørd og både elsker Tolkiens bogunivers og har brugt flere timer end jeg vil indrømme i et Ringenes Herre baseret online computerspil. Men jeg har ikke set den endnu, og baseret på nørdernes indvendinger ved jeg faktisk ikke, om jeg kommer til det. Måske bliver det en juleferiesyssel.

Til gengæld er jeg ved at se Parks and Recreation for 4. gang – den holder stadig! Se den på bl.a. HBO Max.

Podcast: Mord i kultureliten, DR

Jeg er meget late bloomer i den overdådige, indholdsrige podcast-verden. Fordelen er, at jeg har så meget af alt det gode indhold, alle I andre er løbet tør for, for længst. Oh the joys of the laggard!

”Mord i kultureliten” hos DR podcast (der teknisk set er fra slutningen af 2021, men alle år siden 2020 er jo et corona-miskmask) var forfærdelig, smuk, tankevækkende og til tider så tåreinducerende, at jeg ikke kunne holde ud at høre den på min daglige pendling til og fra højskolen.

Artikel: Serie om kunstig intelligens i den kreative branche, mediet Markedsføring

Magasinet Markedsføring har på det seneste bragt en række artikler, hvor de taler med forskellige branchefolk om fremtiden, med AI’s hastige udbredelse. De er generelt optimistiske, og jeg synes, at det er fedt at se forskellige folk fra branchen omfavne et nyt vilkår i stedet for at have travlt med at dø af skræk. Læs artiklerne på deres hjemmeside.

Nyopdagelse: Pen plotter profiler på Instagram

I sidste del af min barsel investerede jeg i en ”pen plotter”, som er en slags robotarm, hvor du kan sætte en blyant, pen, pensel, fyldepen etc. i, som den derefter kan tegne med. Der er et helt fællesskab på både twitter og Instagram, hvor folk fyrer den af med fantastiske generative, pen plottede værker. Jeg kan anbefale @penplotart @arnaudpfef @j.cammarata.art

Ud over det er Official Sad Beige på Instagram en perfekt blanding af mit børnetøjsorienterede liv lige nu + Werner Herzog-baseret satire.

Steffen Moestrup, docent og underviser ved Institut for Journalistik, anbefaler:

Bog: En saftig og en selvoptaget bog om journalistik

Jeg har jo næsten lyst til at vælge min egen fagbog “Hvad laver JEG her” i håbet om at få den bredere ud, men det bliver alligevel for selvoptaget. I stedet vil jeg pege på “Thy Neighbor’s Wife”, hvor journalisten Gay Talese på raffineret vis dissekerer USA’s forhold til saftige sager såsom sex, swingerklubber, åbne forhold og erotikkens svar på et Utopia.

Serie: Slow horses

Jeg er temmelig reaktionært anlagt, når det gælder krimi-serier. Ergo synes jeg ikke, der rigtig har været noget godt siden Inspector Morse. Men så, her ved afslutningen af 2022, faldt jeg over Slow Horses på Apple Tv+. Det er vel egentlig en spionserie snarere end en egentlig krimi, men uanset hvad genre, serien kan siges at tilhøre, må jeg bare proklamere, at den er dragende, velskrevet og vittig på den herligt engelske måde.

Artikel: Digitale jeg-fortællinger med analoge artefakter

Her er mine anbefalinger til 4 fede digitale jeg-fortællinger, der inddrager analoge udtryk fra gamle medier. Anbefalingerne blev udgivet på dmjx.dk i efteråret.

Nyopdagelse: The Last of Us 2, et post-apokalyptisk, poetisk zombie-spil

Jeg har gamet meget i min barndom og ungdom, I ved dengang det hed Commodore 64 og Amiga 500. Efter selv at have fået børn, som efterhånden er halvstore, er gaming igen blevet en del af mit liv. I 2022 har det været alt fra febrilske Overccooked til episke Elden Ring, som jeg har brugt tid på sammen med ungerne. Størst indtryk på mig gjorde dog The Last of Us 2, som vel kan betegnes som et post-apokalyptisk, poetisk zombie-spil. Fortællingen er emotionelt fængende, og jeg returnerer her flere måneder senere ofte til spillets soundtrack - især når jeg sidder og skriver forskningsartikler. Sådan indgår kulturproduktionerne i relation til hinanden :-)