Mette Frederiksen til odds 1,13 eller Lars Løkke til 5,25?

En førstegangsvælgers erkendelser

af d. 30.05.2019 i Holdninger

Af Charlotte Kowal Kjærås, journaliststuderende på DMJX

Den 5. juni afgiver jeg for første gang min stemme til et folketingsvalg. Jeg missede lige præcis sidste valg. Men når jeg går i stemmeboksen på grundlovsdag er valgkortet ikke det eneste sted, jeg kan sætte et kryds. Det kan jeg også på Danskespil.dk.

Hvem bliver statsminister? Mette Frederiksen til odds 1,13 eller Lars Løkke til 5,25. Kommer Kristendemokraterne i folketinget til odds 2,45. Det er godt nok ikke et kryds, der tæller mange andre steder end på min bankkonto, men medierne har stadig gjort sit for, at jeg kan kaste mine penge i den rigtige retning. De helt store summer er på spil, når jeg kan oddse på, hvem der ender med at danne regering, og hvor længe det vil tage. Her har medierne været hurtige til at forudsige og forkaste forskellige konstellationer. Altid med hjælp fra meningsmålingerne.

Da TV2 begyndte valgkampen med en valgdebat på hovedbanegården, hvor ungdomspartierne hujede i baggrunden, hver gang deres partiformænd kom med et godt argument, blev jeg bekymret for, at jeg de næste fire uge skulle være vidne til et maraton af en fodboldkamp. Næste dag kunne jeg som altid læse, hvem de store vindere af debatten var. Kristendemokraterne og Stram Kurs, ifølge flere medier. Både dagbladene og tabloidmedierne brugte hurtigt meningsmålingerne til at se, om debatten havde rykket ved vælgerne. Uden at tænke på de små udsving, der følger med statistikerne.

Jeg er ikke interesseret i mediernes forudsigelser, men vil hellere have de bedste muligheder for at stemme på den politiker, jeg er mest enig med. Imellem kåringerne af vindere og tabere har jeg heldigvis fundet mange artikler, som er dykket ned i politikernes forslag. Hvilke partiers miljø-politik lever op til Parisaftalen? Hvad går pensionsudspillene helt konkret ud på? Og hvordan vil partierne finde pengene til alt det, de gerne vil? Flere medier har lavet faktatjek på politikernes beskyldninger mod andre og roser til dem selv, så jeg som vælger kan finde rundt i alle de argu-menter, der bliver kastet rundt. Det giver valgkampen meget mere substans.

På politiken.dk kan jeg selv stemme på, hvem der er ugens politiker. Ikke den politiker, der har været bedst til at tryne sin modstander og vundet diskussionerne overlegent. Men den politiker, der har lyttet og skabt en god, konstruktiv debat. Og jeg er glad for, at man begynder at hylde de politikere, der reflekterer over andres argumenter, beholder den gode tone og roser de andre partier. De gange medierne har skabt rammerne for den gode debat, får jeg som førstegangsvælger de bedste forudsætninger for at sætte mit kryds rigtigt. Og politikerne fremstår meget mindre kyniske. Jeg synes ordstyrerne i mange af tv-debatterne har været gode til at holde politikerne op mod deres politik og ikke givet taletid til at lade dem fortælle om modstanderens. Så det ikke er dem, der råber højest eller rækker fingeren mest i vejret, som får al taletiden. De debatter får jeg meget mere ud af end underholdningsdebatterne, hvor man finder diametrale modsætninger, der scorer højt på konfliktskalaen, men ikke gør mig klogere.

Jeg synes at medierne i denne valgkamp er blevet bedre til at fokusere på det kryds, jeg sætter i stemmeboksen og ikke min tipskupon. Jeg oddser alligevel på den modsatte fløj end den jeg stemmer på. Så har jeg noget at glæde mig over på valgnatten, uanset hvordan det ender.

Kategori:  Holdninger

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram