Undervisere fra DMJX inspirerer journalister i Mellemøsten

I januar rejste de to undervisere, Gitte Luk og Henrik Laier, fra journalistuddannelsen på DMJX til Beirut for at dele erfaringerne fra deres forløb på 7. semester om dialogbaseret journalistik med journalister fra fem lande i Mellemøsten.

af d. 15.03.2019 i Historier

Det var tyske Deutsche Welles medieudviklingsinstitution DW Akademie, som havde inviteret de to DMJX undervisere til Beirut for at bidrage til institutionens projekt ’New Paths in Regional Journalism Education in the Digital Age’, som har til formål at udarbejde et nyt curriculum til journalistuddannelserne.

I Gitte Luk og Henrik Laiers inspirationsoplæg til journalisterne fra Libanon, Jordan, Egypten, Irakisk Kurdistan og Marokko var hovedfokus på dialogbaseret journalistik, sociale medier og konstruktive journalistiske greb.

”Vores undervisningsforløb med de studerende har vist, at når man går i dialog, så bliver det konstruktive greb næsten klart. Man bliver simpelthen nødt til at finde løsninger”, fortæller Henrik Laier, der sammen med Gitte Luk underviser de studerende på 7. semester på journalistuddannelsen i faget Journalistisk Metode 4. Faget har til formål at vise, hvordan professionel brug af sociale medier i samspil med brugerne kan udvikle journalistiske historier.

”Vi håber, at deltagerne i Beirut blev inspireret og så muligheder i at udnytte de sociale medier til andet end et digitalt sted, hvor man kan søge efter kilder og tale med vennerne”, supplerer Gitte Luk.

Interesse for konstruktiv journalistik

Herhjemme er de sociale medier blevet en aktiv del af journalistens hverdag, ligesom begrebet konstruktiv journalistik vækker genkendelse hos de fleste i journalistbranchen; men hos workshop-deltagerne i Beirut var det en helt ny måde at tænke journalistik på.

”De havde aldrig hørt om konstruktiv journalistik før, og det var en tankegang, som faldt i rigtig god jord hos dem; de kunne se, det var en måde at arbejde med journalistikken på”, siger Henrik Laier, der bliver suppleret af Gitte Luk:

”De var meget interesserede og spurgte især ind til vores erfaringer med dialog, og det at journalistikken stiller sig i en servicesituation som facilitator for en diskussion, så niveauet bliver højnet og kvalificeret med research.”

Med sig havde de to undervisere eksempler på, hvordan nogle af de studerende på 7. semester på DMJX havde løst opgaven med dialogbaseret journalistik.

”Det er jo i virkeligheden en genoplivning – og retænkning – af journalistikken som en service til borgerne og et supplement til den vagthundsrolle, som journalistikken selvfølgelig også skal have”, afslutter Henrik Laier.

Kategori:  Historier

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram