Østeuropæisk samarbejde gav Daniel indsigt og udsyn

Fotojournaliststuderende Daniel Hjorth har gennem det internationale udvekslingsprogram ’International School of Multimedia Journalism’ fået mulighed for at lave journalistik med studerende fra Ukraine, Georgien og Østrig. Det har givet ham et godt netværk. Men også en indsigt i, hvad han er god til, og hvad han kan styrke

Daniel Hjorth i fuld kampuniform. Privatfoto
af Dan Hansen d. 30.09.2016 i Historier

- Når folk slet ikke har hørt om fotojournalistik som et selvstændigt fag, kræver det noget at overbevise om sin berettigelse og også, at man reflekterer ekstra meget over, hvorfor man gør, som man gør.

Sådan siger Daniel Hjorth fra Fotojournalistuddannelsen på DMJX.

Han har deltaget i det internationale udvekslingsprogram for journaliststuderende, ’International School of Multimedia Journalism’, som er etableret for at skabe netværk og åbenhed omkring journalistik i Øst- og Vesteuropa.

Hen over sommeren og efteråret har han – og en stor gruppe af studerende fra Danmark, Østrig, Ukraine og Georgien - deltaget i projektet, hvor de har lavet journalistik sammen. Først i Østrig og så i Ukraine.

Udover Daniel Hjorth deltog også Naja Petersen og Mette Berg Olesen fra Journalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Desuden medvirkede en større gruppe af undervisere for at understøtte de faglige aspekter i samarbejdet.

Multimediefortælling om fødevaresikkerhed
Rammen om samarbejdet var at lave multimediefortællinger under temaet ’Good Governance’.

De studerende blev inddelt i grupper med en studerende fra hvert land, som skulle bringe egne kompetencer og færdigheder i spil i fortællingen.

Formålet var at give indsigt, og måske ligefrem positiv afsmitning, i måder at tænke og arbejde på, i alle faser fra ideudvikling til research og formidling.

Daniel Hjorts gruppe lavede en multimediefortælling om fødevaresikkerhed

- Jeg er fotojournalist, hvor de fleste andre var journalister. Derfor har vi selvfølgelig forskellige arbejdsmetoder. Men der var også store forskelle i vores måder at tænke og arbejde på på tværs af landene. Især mellem øst og vest, fortæller Daniel Hjorth.

"Jeg måtte argumentere for, at det ikke er nok bare at fotografere en bakke tomater"

 

- Jeg måtte eksempelvis argumentere for, at det ikke er nok bare at fotografere en bakke tomater, men at man skal gå et skridt videre. Man kan bruge fotojournalistikken meget mere aktivt til at fortælle sine historier. Det håber jeg, jeg rykkede dem lidt på, siger Daniel Hjorth.


Et af Daniel Hjorts fotos fra fortællingen om fødevaresikkerthed

- Omvendt fik jeg meget ud af at være med på et forløb, hvor vi gik i dybden og kom langt ned i substansen ved at læse rapporter og den slags. Det er klart noget, jeg har taget med mig og ser en ny værdi i. Eksempelvis nu, hvor jeg er i gang med min BA-opgave, siger Daniel Hjorth.

Nye studerende skal af sted næste år
Daniel Hjorth er samtidig glad for det netværk, han har fået – særligt i Georgien og Ukraine. Og han synes i det hele taget godt om, at der eksisterer muligheder for at studerende - på tværs af grænser og forskellige journalistiske traditioner - kan arbejde og lære ad og med hinanden.

Ifølge Henrik Berggreen, som er uddannelsesleder på Journalistuddannelsen, afspejler Daniel Hjorths oplevelser netop formålet med programmet.

- Vi ser det som en god mulighed for vores studerende for at få erfaring med at arbejde internationalt, få forståelse for journalisters arbejdsvilkår og journalistiske normer i andre lande og skabe sig et internationalt netværk, siger han.

Forløbet har ikke kostet Danmarks Medie- og Journalisthøjskole noget, da det er iværksat og finansieret af højskolens gode samarbejdspartner Fachhochschule für Management & Kommunikation i Wien. De studerende har dog selv skullet betale selve rejseomkostningerne.

DMJX er allerede inviteret til igen i 2017 at sende 3 studerende på et lignende forløb.

- Herefter skal vi drøfte med de øvrige deltagere, om og i givet fald, hvordan vi finder finansiering til programmet fremadrettet. Det kunne for eksempel være via en fælles EU-ansøgning, siger Henrik Berggreen.
 

Kategori:  Historier

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram