Ny bog vil lære os at tale – sammen

Ord kan dræbe og lukkede ører skaber konflikt. Ny bog vil lære os at tale, samtale, lytte og nogle gange holde kæft. Filosof Ejvind Hansen står bag bogen, som henvender sig til alle, men særligt unge

af Dan Hansen d. 8.11.2017 i Historier

Tale er sølv, tavshed er guld. Eller også er det omvendt.

Bogen ’Tal! – sammen’, som i dag udkommer ved forlaget Mindspace, vil minde os om noget af det vigtigste i tilværelsen: evnen til at samtale, lytte og nogle gange tie.

”Samtaler skaber og ødelægger liv. Samtaler åbner for verden ved at lukke for den. For at kunne samtale er vi nødt til at dyrke tavsheden. Vi kan kun sikre ytringsfriheden ved at begrænse den. Ved at forstå vores talehandlinger og talefrihed, kan vi se, hvilken magt talen har”, lyder det blandt andet i bogen.

For forfatter Ejvind Hansen, som er forsker i journalistisk filosofi på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er netop vores evner til at forstå sprogets magt – og bruge denne viden – vejen til at skabe en bedre verden.

- Når vi er bevidste om sproget og dets magt kan vi reflektere over det og skabe forandring, forklarer han.

Demokratisk dannelse
Bogen henvender sig til alle som er interesserede i sprog, dannelse, ytringsfrihed og demokrati. Men Ejvind Hansen håber, at den særligt kan nå unge, som måske er særligt påvirkelige over for det polariserende sprog, som findes overalt i samfundet

- Når man kigger på mediesproget, politikernes sprog og sproget på sociale medier, så er der en klar tendens til, at vi udtaler os skarpt og ekskluderende. Vi trækker fronter op og skaber splittelse i stedet for fællesskab. Jeg håber at bogen kan få os til at reflektere over, hvordan vi bruger sproget og dermed være med til at skabe demokratisk dannelse, siger Ejvind Hansen.

Bogen er en del af serien ’Skolen for livet’ og udkommer altså i dag, 8. november.
Læs mere og køb den i DMJX' boghandel

Kategori:  Historier

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram