Medierne og folket - Per Bjerres dimissionstale

Mediechef hos Folkekirkens Nødhjælp, Per Bjerre, holdt festtalen for de nye kommunikatører, journalister og fotojournalister ved dimissionen i Aarhus den 26. januar. Læs hele talen her

Per Bjerre. Foto: Laura Bisgaard Krogh
af d. 26.01.2017 i Historier

Kære dimittender! Kære alle!

Verden er af lave. Verden er i udu. Flere tusinde mennesker er druknet på flugt over Middelhavet - bare i jeres seneste studieår. Det vil jeg ikke sige mere om i dag.

I dag handler det om en medie-verden, der kan mærke, at dens egen forbindelse med verden er af lave: Brexit, Trump, det postfaktuelle samfund. Fake news. Og nu ”alternative fakta”, det seneste begreb fra Det Hvide Hus.

Hos Orwell var det fiktion, men Trump står der i foran os i virkeligheden.

Hold op, hvor er I godt nok mange i dag – set heroppefra – flere tusinde er jeg sikker på. Nej 10.000. Det her bliver den største dimittendfest verden nogen sinde har set…..

Tilbage til Danmark.

Medierne er rystede, fordi folket ikke gør det, vi kommunikationsfolk vil have dem til. Nogle siger direkte, at befolkningen må være dum, når flertallet ignorer fakta og uvorent ser bort fra den oplysende journalistik. Uvidende når den gør noget andet, end eksperterne siger. Ignorant når den ikke tager den medicin, eliten ordinerer som eneste mulige kur.

Men er det udelukkende befolkningen, der er på afveje. Eller – kan eliten selv have fejlet?

Og nu bliver i dimittender her i lokalet lige inkluderet i eliten. Ret beset har I/vi jo kun en mellemlang uddannelse, men mediefolk jo altid haft held med at placere sig selv i eliten. Så nu får i også ansvaret for elitens handlinger.

Men tilbage til de andre, til befolkningen. Er den dum?

Eller – er det de politiske journalister på Christiansborg der fejler, når de ikke kan finde hoved og hale i, hvordan danskerne opfører sig, når de stemmer.

Er det korrespondenterne der fejler, når de fuldstændig fejllæser, hvor amerikanerne og briterne er på vej hen?

Der er alvorlig grund til selvransagelse i kommunikationsbranchen.

Er det nyt?
Men er det overhovedet nyt, at folket gør oprør mod autoriteterne? For os halvgamle burde det ikke være overraskende.

Det kom bag på eliten, da Glistrup stormede frem i 1973. Og parnasset i København var overrasket, hver gang danskerne stemte nej til EU.

Men hvad har det med Jer at gøre? Svaret er, at I kan hjælpe med at genskabe forbindelsen mellem eliten og folket.

Jeg har arbejdet med journalistik i provinsen i mere end 20 år og har mærket den arrogance, som beretninger fra mennesker i udkanten ofte er mødt med på visse redaktioner i hovedstaden.

Det almindelige liv er tit blevet hånet lidt, trukket på skulderen af eller bare ignoreret af medie-eliten. Holdningen har ofte været, at ”dem derude” var lidt bagefter men nok engang med tiden – meget langsomt - ville komme op på niveau, forudsat de fik den rette oplysning.

Prestige
Her et bud på, hvorfor det har været sådan.

Som mediemenneske finder du mest prestige som kendt vært – eller ved at have det rigtige job på Politiken, Berlingske eller TV2.

Sigter du mod Teglholmen, Rådhuspladsen eller Emil Holms Kanal er der en risiko for, at du hver eneste dag taler mest med folk, der ligner dig selv. Med venner der ligner dig selv – ja, med kilder der ligner dig selv.

Så er det ikke så mærkeligt, at du mister forbindelsen til brede dele af den danske befolkning.

Hvis alle her i dag agerer på den måde, vil i skade vores sammenhængskraft og skade vores demokrati.

Det lød dystert. Jeg prøver en konstruktiv tilgang: Der bliver udført nærværende og eksperimenterende journalistik hver eneste dag rundt om i Danmark – altså i provinsen, i udkanten. Prøv det!

Og nu kommer 24/7 vil også snart til Herning.....

Provinsjournalistik er ikke kun søde, bløde nærværende reportager. Det er også afsløringen af Carl Holst. Det er skarpe interviews i regionalradioen, som borgmestre ryster af skræk for. Og masser af samtaler om det liv, folk lever.

Myten om de dumme danskere
Men hjælper det at tale med danskerne – for slet ikke at tale om at bo sammen med dem - er de ikke dumme, spørger du måske.

Danskerne har aldrig har været mere vidende, end de er netop nu! Og jeg taler altså om danskerne – ikke om amerikanerneJ

Aldrig har så mange danskere vidst så meget om så mange emner som nu.

De læser stadig avis. De ser timevis af tv – de tjekker deres smartphone igen og igen – og det er ikke kun underholdning - mange søger begærligt viden.

Millioner af danskere har fulgt mere med i præsidentvalget i USA denne gang, end da Kennedy var på valg. Alt var IKKE bedre i gamle dage.    

Så tænk på dem du fortæller til som vidende mennesker!

At danskerne så agerer anderledes, end du måske mener, at de skal, det kan jo være fordi, de har andre holdninger end dig. Deres livsvalg og stemmeafgivning baserer sig på erfaring, værdier og drømme. Der er ingen facitliste til de valg. Det handler om ståsteder og måske om, at du har et ståsted selv.

Den farveløse Abdel
Nogen mener ikke, at journalister, fotografer og kommunikatører kan have holdninger, som læseren kender. Nogle mener, at den sande journalist er objektiv i selve sit væsen. Det er forkert.

Tag Abdel som eksempel. Abdel Aziz Mahmoud, som taler så godt dansk, og som jeg var chef for, da han præsenterede Tv-nyheder i DR. Dengang var Abdel oplæser med ansigtet lagt i rette objektive folder. Nu er Abdel meningsdanner OG journalist.

Er Abdel blev mindre troværdig i sine programmer? Abdel er for mig en dygtigere formidler end før - da han var farveløs.

Ned fra tårnet
Som I nok kan høre, er jeg skeptisk overfor den rene objektive formidler i et hvidt elfenbenstårn.

Tag ikke fejl. Jeg holder voldsomt af DR, som er vigtig for vores samfund. Jeg elsker mine fire morgenaviser. Men der er dukket nye formidlere af viden op. Deltagere på mediescenen som via sociale medier giver mig troværdig information om de emner, jeg følger med i. I 2017 får du ofte mere indsigt i special-emner hos dem, end hos de gamle meget ens medier, som ofte løber samme vej.

I Folkekirkens Nødhjælp har vi flere følgere på sociale medier end eksempelvis Berlingske. Derfor har vi, som det medie vi også anser os selv for at være, ansat korrespondenter i Afrika og Mellemøsten, som fortæller historier om verdens fattigste, de danske mainstream medier ikke prioriterer.

Jeg kan godt forstå, at det giver debat, når vi pludselig bruger en korrespondenttitel, som plejer at være reserveret de gamle medier. Men for vores følgere giver det mening. De mener, vi leverer troværdig viden. Nogle vil endda sige, at vi er mere vidende.

Her er tre eksempler på at tiderne skifter:

Eksempel 1: I forgårs skrev Folkekirkens Nødhjælp om konsekvensen af et dekret, Trump underskrev. En ordre der forbyder, at vi må informere verdens fattigste om abort. Det opslag nåede ud til en halv million danskere – det er betydeligt flere, end der i aften vil tænde for 22-nyhederne.

Eksempel 2: For få år siden havde vi en eller ingen ansøgere i Folkekirkens Nødhjælp, når vi søgte journalistpraktikant. I år havde vi 24.

Eksempel 3: Jeg har fået henvendelser fra kendte profiler i DR, som overvejer at arbejde hos Folkekirkens Nødhjælp, de mener, de kan gå mere i dybden med emnerne hos os end i det, som en af dem kaldte ”DR´s overfladiske hamsterjul”.

Tro mig, det er ikke kun de gamle medier der duer.

Rygrad og styrke
Det er selvfølgelig lettere at gøre en forskel, hvis du får et job. Hvis nogen sidder her med en sløj karakter – så fortvivl ej.

Når jeg har ansat – i DR eller nu – har jeg ikke set på eksamensbeviset. Jeg vurderer, om du brænder for noget, om du kan noget. Har du styrke, rygrad og fremdrift.

Så det kan sagtens være dig med 4, der overhaler din sidemand med 12.

Få nogle børn
Det gode job skal nok komme.

Men der er også noget andet, du kan. Med eller uden arbejde: Få nogle børn. Når du engang når pensionsalderen, vil du alligevel ikke sidde og mindes enhver historie, du kunne have brugt mere tid på.

Jeg har aldrig oplevet en far eller en mor, der ikke er blevet dygtigere efter deres barselsorlov.  Hvis din arbejdsgiver er uenig - så find en anden.

Dine forældre tog sig tid til at få børn. Derfor sidder du her i dag – så gå bare i gang selv – hellere i aften end næste år.

Og jeg kan altså ikke lade være med at blive faragtig i dag: Vælg et liv, hvor det ikke er kreditforeningen der bestemmer for dig. Du behøver ikke købe den dyreste lejlighed, selvom du kan.

Træf valg, hvor du kan sige fra, hvis din faglige etik bliver presset – det er rart at have råd til at sige nej uden at være bange for konsekvensen. Rart at kunne sige skråt op til din chef – hvis det er nødvendigt.

Verdens bedste job
På en rejse med DR til Norge var jeg så heldig at møde den norske forfatter og journalist Jan Kjærstad.  Det han sagde gælder:

”I har verdens bedste job. I har værktøjet til at ændre verden. I har folk der vil lytte til jer. Hold kæft hvor er i heldige”

Nu er det dig der er heldig. Dig der kan gå i dialog med dit folk – hele dit folk. Ikke bare tale til dem, slet ikke tale ned til dem - men være i dialog og lytte.

Tag arbejde i Tønder eller Thisted. Rejs til Amerika eller Addis. Havner du alligevel i København, så prøv at være bare lidt anderledes end de mange ens i medieflokken, som bor der i forvejen. 

Fra i dag er du privilegeret.  Du har de faglige evner til både at holde fast i verden og til at forandre den. Gå nu ud og gør det.

Med glød. Med styrke. Fra dit ståsted.

Mange gange tillykke til jer alle sammen.

Og tak for ordet.

Kategori:  Historier

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram