Jakob Kahlen til nye dimittender: I kan vælge gode pensionsordninger eller dejlige sommerfugle i maven

Tidligere DMJX-studerende og nuværende kreativ direktør i Trouble, Jakob Kahlen,  holdt årets festtale for de nye dimittender på højskolens uddannelser i København

Foto: Emil Lyders
af Dan Hansen d. 27.06.2016 i Historier

Hyldest til kreativiteten og til at tage chancer på livets rejse

Kære dimittender, kære forældre og kære DMJX!

Tak for invitationen til at tale på denne store dag.

Nå, nu sidder I der. Eksamens-nerverne er skiftet ud med udsigten til sommerferie og måske starter snart en let kilden i maven over hvad fremtiden kommer til at bringe.  Og her står jeg. Med sommerfugle i maven. En forfærdelig, men også forfærdelig dejlig fornemmelse som er blevet ret kendetegnende for mit forhold til skolen her.

Den kildrende fornemmelse, startede i mit tilfælde, da jeg for 15 år siden trådte ind af døren til et Åbent hus arrangement på Emdrupvej og fik den der fornemmelse af at føle mig helt og aldeles hjemme. At være 100% sikker på at det var her min fremtid lå. Her jeg MÅTTE leve de næste 3 år.

Efterfølgende til optagelsesprøven nåede sommerfuglene en “all time high” og da jeg en sommerdag i 2001 åbnede kuverten med skolens stempel og kunne konstatere at jeg faktisk var blevet optaget, blev sommerfuglene afløst af en ubeskrivelig glæde.

Første skoledag — Kæmpemæssige sommerfugle: Hvem var de her mennesker jeg skulle tilbringe de næste 3 år sammen med. Og var jeg nu god nok…

Første opgavegennemgang og efterkritik – sommerfugle

Anden opgavegennemgang – sommerfugle

Tredje opgavegennemgang – sommerfugle

Eksamenerne gav naturligvis habile sommerfugle ligesom dem jeg fik, da jeg som et led i uddannelsen satte mine små blege ben i New York som en del af mit bachelorprojekt.

Efter min dimission er sommerfuglene indtruffet på årlig basis når jeg har stået over for nogle af jer og underviser. Forsøger at give lidt af det tilbage som jeg har fået så meget ud af selv.

Masser af dejlige sommerfugle-momenter.

Og nu står jeg her så igen. Med sommerfugle i maven. Man kan vel tale om en form for Love Story. Og som med kærlighed, kan det altid mærkes i maven, når det føles rigtigt. Når noget virker vigtigt. Heldigvis.For det er kroppens måde at minde os om at vi skal gøre os umage. At der er noget på spil.


Foto: Emil Lyders

Hvad jeg har lært
Det er en stor ære at være tilbage som dimissionstaler på en skole som jeg, med stolthed kan sige, har formet mig. Både mit arbejdsliv og mig som person. Ikke kun pga mine nyerhvervede skills i Adobe pakken eller min selvtilfredshed ved at kunne huske 100 skrifttyper udenad ...jeg mener. Alt det er vigtige redskaber, men det er intet mod det, jeg virkelig har taget med mig herfra.

Jeg har lært at være mig selv. At tro på mine egne evner og jeg har fremfor alt lært at forstå og beherske mit instrument. Et instrument som klinger af alle de erfaringer jeg har gjort mig med undervisere og medstuderende. Alle de timer jeg har øvet mig. Al den inspiration jeg har suget til mig.

Jeg har lært at komme ud af navlen på mig selv. Jeg har lært at sætte mig i andres sted. At bruge min empati. At lytte. At sætte ord på. At diskutere. At argumentere. At kommunikere.

Jeg har udover at lære mig selv bedre at kende, også lært — eller rettere indset, at kreativitet er en ekstremt værdifuld kraft, som hvis man øver sig i at bruge den, kan transformere liv. Både ens eget og dem man vælger at bruge sin kreativitet på.

Det er en kraft som ligger i os alle, ligesom evnen til at elske. Og ligesom evnen til at elske er det noget man skal holde ved lige resten af sit liv. Som en organisme, som skal plejes, trænes, udfordres. Bruges.

Livets rejse
Jeg har hørt tidligere studerende tale om hvordan “Alt bare var bedre da vi gik på skolen”. “Bare vi dog havde nydt det mere”. Hvordan der “ikke er tid til at eksperimentere længere”. Hvordan “den barske virkeligheden er så anderledes end det var på skolen”

Men hvorfor er det sådan? Behøver det være sådan? Hvad hvis man bare insisterer på at resten af ens liv skal bestå af de samme gode elementer som i skoletiden?

I kan i jeres arbejdsliv forsøge at søge den tilstand, man er i når man studerer. At gøre det til en permanent tilstand, hele tiden at skulle tilegne jer ny viden. Prøve nye ting af. At turde kaste jer ud i ting I ikke har erfaringer med. At turde være på dybt vand.

I kan gøre jeres arbejdsliv til en kreativ rejse af muligheder I selv er herre over i stedet for at se det som en slutdestination hvor succeskriterierne er defineret af andre.

Denne tilgang vil tage jer mange forskellige steder hen, både fysisk og mentalt. I vil lykkes med noget og er fejle med andet, men I vil i hvert fald ikke stå stille.

“Life is about the Journey, not the destination”

En verden i forandring
Denne erkendelse – at livet er mere en rejse, mere end en destination – er i øvrigt også vigtig af en anden grund. Den forbereder os på forandring. Det, I kommer ud til efter i er dimitteret i dag, er i høj grad en verden er i forandring!

Forandringens motor er teknologi og forandringens brændstof er kreativitet. De der behersker kombinationen af de to ting er vinderne af den nye verden.

Gamle forældede systemer bliver udfordret af nye økonomier i disse tider. Hæderkronede virksomheder og hele brancher knirker og kollapser. Men ud af dette paradigmeskift opstår også nye brancher. Nye muligheder.

Og hvilket held for jer, for de kompetencer der er brug for i opbygningen af denne nye verden, er i høj grad de kompetencer i er blevet uddannet til her på skolen. I har således en helt unik mulighed for at blive centrale i den forandring der finder sted. Hvis i har lyst. Og hvis i tør.

Kreativitet er blevet en værdifuld differentieringsfaktor. Noget der adskiller de gode fra de mindre gode og som skiller fårene fra bukkene i en benhård verden.

“Duer ikke. Væk”, sagde kongedatteren til den ene veltalende bejler efter den anden i HC. Andersens eventyr — Men så kommer Klods-Hans ridende ind. Med pludder, træsko og døde krager i lommerne. I den nye verden hvor kreativitet er afgørende regerer Klods-Hans. Ikke på sin ged, men i ånden. I virksomhedskulturen.

Klods-Hans bruger sit instrument. Sin kreativitet, sine øjne, sin nysgerrighed og sine kommunikationsevner til at navigere sig igennem uforudsete vande. Præcis ligesom det er nødvendigt for nye virksomheder… eller for jer, for at begå jer i det nye.


Foto: Emil Lyders

Nye muligheder. Grundlæggende valg
I, kære dimittender, er så usandsynligt heldige (jeg vil nærmest sige forkælede) at vokse op i et land og en tid hvor nærmest alt er muligt. I kan opnå det meste af det jeres evner giver jer mulighed for og som jeres fantasi rækker til. I har derfor grundlæggende to valg, når i på mandag er ude på den anden side af dimissions–tømmermændene.

Den blå pille eller den røde, som det hedder i Matrix. 
I kan vælge den lette vej eller I kan tage chancer.

I kan tage den lette vej...
Gøre det forudsigelige. Det omverdenen forventer af jer. Sige ja til det forudsigelige job med pensionsordning og et flot messingskilt med en uforståelig forkortelse på døren.

Det er i dette valg fornuften, bankrådgiverne og jeres forældre opererer. Det er her frygten for at mislykkes overdøver muligheden for at udrette noget unikt. Det er denne tilgang som Klods Hans brødre forsøger sig med, for at vinde prinsessen.

I kan også vælge at tage chancer …!
Tage et job i et lille start-up med en mission om at gøre verden til et bedre sted. Rejse til udlandet og prøve lykken. Skrive den der børnebog, Udvikle app’en i drømmer om, Starte firmaet sammen med klassekammeraten.

I har en unik mulighed for at skabe et oprigtigt meningsfyldt liv for jer selv, fyldt med dejlige sommerfugle i maven. I kan gå igennem livet med åbne øjne og åbne lommer, klar til at samle alt det pludder, træsko og døde krager op som i kommer forbi.

Følge jeres intuition og passion. Bruge jeres instrument og lade jer selv være åbne for andre veje end den slagne. Det er her i kan vælte og få skrammer, men det er også her i kan skabe jer et meningsfuldt liv. Det er her eventyret ligger og venter.

Hvad er det værste der kan ske?
Så her til slut er mit råd til jer, naturligvis, at I vælger eventyret.

Vælger pludder frem for messing.

Gør som klods Hans!

Far ud og vælt nysgerrigt og kreativt ind i resten af jeres liv.

I kan godt og I må godt.

Hvad er det værste der kan ske?

Læg frygten til side og brug jeres instrument. Følg jeres indre kompas: Stol på jeres evner og kreativitet og lyt til jeres mavefornemmelse. Hvis i gør det, så ligger både prinsessen og det halve kongerige for jeres fødder.

Stort tillykke med dagen og

Held og lykke på rejsen!

Kategori:  Historier

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram