Ja, nej, måske. Panikdag afløses af match making

Fremover kan praktikansøgere sidde hjemme i stuen og blive matchet med praktikstedet online under langt mindre stressede forhold end under Store Match Dag.

af Dan Hansen d. 2.11.2018 i Historier

Store Match Dag – også kendt som panikdagen – har i årevis fungeret som en model til at matche praktikanter fra journalistuddannelserne og Tv- og Medietilrettelæggelse med mediernes praktiksteder.

Nu erstattes modellen, som nogle har lovprist og andre udskældt, af en online match making, som har til hensigt at skabe mere ro for ansøgerne og afsæt for en bedre proces.

Praktikmatch kommer til at køre første gang den 7. november 2018 og fungerer sådan, at: ansøgere og arbejdspladser i 3 runder af 10 minutter får mulighed for at blive matchet med hinanden ved at medierne kan give ansøgerne et ja eller et måske, som ansøgerne så kan acceptere eller afvise. Eller et nej.

Praktikmatch – på dagen og inden
Bunkeren i Aarhus plejer ellers at være ladet til randen af ansøgere og repræsentanter fra medierne i hobetal. Fremover kan de sidde mageligt hjemme i kontorstolen eller derhjemme omgivet af venner og familie. Eller for den sags skyld på en portugisisk ferieø, som mindst et af praktikstederne har tænkt sig.

Højskolen vil dog stadig give mulighed for at fungere som base for ansøgerne. Og praktikkoordinator Pia Færing forventer, at en del vil være på skolen, som tager imod med slik, højt humør og support.

Inden praktikmatch-dagen:

  • Praktiskstederne afholder åbent hus-arrangementer og personlige samtaler som vanligt.
  • Praktiskstederne uploader deres opslag på praktikmatch-hjemmesiden
  • Praktikansøgerne uploader link til deres personlige hjemmesider samt deres ansøgninger på Praktikmatch-hjemmesiden

På Selve praktikmatch-dagen:

12.00: Deadline for upload af ansøgninger
12.00: Medierne får adgang til ansøgninger
13.30: Medierne afgiver tilbud i første runde
13.40: De studerende svarer på tilbuddene
13.50: Medierne afgiver tilbud i anden runde
14.00: De studerende svarer på tilbuddene
14.10: Medierne afgiver tilbud i tredje runde
14.20: De studerende svarer på tilbuddene
14.30: Sekretariatet vurderer om der er behov for flere runder
Derefter er det op til de studerende at opsøge de medier, der endnu ikke har fået besat alle
pladser.

Overskud af praktiksteder
En faktor, der har gjort Store Match Dag ekstra stressende for mange er, at der i flere år har været for få praktikpladser.

I år ser tingene dog helt anderledes lyse ud – med ansøgernes øjne – da der er blot 130 ansøgere til 185 praktikpladser.
Det skyldes flere ting; blandt andet et mindsket optag af studerende som følge af den såkaldte dimensionering, at Syddansk Universitets journaliststuderende primært søger praktikpladser i foråret samt ikke mindst, at DMJX’ studerende nu først skal i praktik på 5. semester og kun i 12 måneder mod 18 tidligere.

Testkørsler og ro i maven
Det nye system blev testet af 40 studerende og 40 mediearbejdspladser i september. Og de fejl og mangler, som blev fundet, er blevet rettet til.

Derfor er praktikkoordinator Pia Færing også ganske rolig inden premieren.

- Der er intet, der tegner til, at der skulle opstå tekniske problemer. Der er heller ingen grund til at tro, at ikke alle ansøgere får en praktikplads, siger hun.

- Til gengæld er der praktiksteder, som vil stå uden praktikanter, når dagen er omme. Men det har jo ikke noget med systemet at gøre. Og til dem vil jeg bare sige, at jeg håber, de kommer igen til foråret, hvor der nok skal blive brug for dem, siger Pia Færing

Hun tilføjer, at den nye model oprindeligt blev opfundet blandt andet på grund af pladsmangel fra foråret 2020, hvor DMJX flytter til en ny bygning på Katrinebjerg i Aarhus.

- Men nu hvor praktikmatch er klar kan jeg klart sige, at det er ikke en nødløsning, men på alle måder en forbedring af det gamle system, siger hun.

mediepraktik.dk kan du læse meget mere om praktikmatch, se opslag fra praktiskstederne, finde links til de studerendes personlige hjemmesider og meget mere.

Kategori:  Historier

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram