Fang brugerne med video

Både journalister, kommunikatører, fotografer og webfolk strømmer til for at lære at optage, redigere og distribuere video med mobilen som arbejdsredskab. Ikke overraskende. For video kan nå brugerne med stor hast og effekt – og bruges uanset, om man arbejder i et mediehus eller en kommunikationsafdeling

af Dan Hansen d. 26.10.2016 i Historier

Foto: Sofie Amalie Klougart

Over en million har set Maria og Jakob blive stopfodret med kage”. Sådan lød en overskrift på tv2.dk i starten af oktober – få dage efter, at Brønderslev Kommune havde delt en sjov video om nybyggerparret i Dronninglund, som bliver inviteret på kaffe og kage og kage og kage af genboen.

Vi danskerne er næsten vildere med video end kage. Vi ser masser af det, primært via YouTube og Facebook, og både på computeren, mobilen og tablet’en.

Det er ikke nyt for mediehusene, som længe har delt blandt andet LOL- og OMG-videoer. Men stadig flere af dem vælger at egenproducere videoer.

Også stadig flere kommunikationsafdelinger og kommercielle virksomheder vælger at fortælle historien selv med video og blive egne publicister via sociale medier i stedet på at håbe, at et etableret medie måske vil fortælle historien.

Og det har aldrig været nemmere. Med smartphonen lige ved hånden går de fleste af os rundt med højkvalitets optageudstyr, redigeringsanlæg og broadcaster i lommeformat. Hvad bedre er, så kræver det ikke megen øvelse at lave professionel video.

Kurset ”Lav bedre mobilvideo” er et af vores mest populære. Her lærer kursisterne på kun to dage både om mobilvideoens muligheder og begrænsninger og at filme, klippe, live-sende og publicere video.

Fra tekst og stillbilleder til video med gennemslagskraft
Thomas Kær Mahler, som er seniorrådgiver og international projektleder i Visit Norway har haft stort gavn af kurset.

Tidligere udnyttede han slet ikke de oplagte muligheder for levende billeder, som fjeldene bød på, når han var på en af sine mange presseture og visningsture for journalister og turoperatører. I stedet blev det til stillfotos og kun en smule video, som mest bestod af lange, uredigerede klip fra de forskellige vandre- og cykelture eller i river rafting ned ad brusende elve.

– Nu tager jeg mange små klip og tilsætter måske speak og musik, når jeg redigerer. Det er nemt, det går stærkt, og det hele foregår på mobilen. Og kvaliteten er blevet meget bedre, fortæller Thomas Kær Mahler, som i det hele taget er begyndt at bruge væsentligt mere video.

– Ikke bare fra mine 40 årlige rejsedage i den norske natur. Men også fra messer og andre begivenheder, hvor jeg måske tidligere ville skrive en længere artikel til vores blog.

- Nu  laver jeg en god video på 1 minut i stedet, siger han.

Et eksempel på en video, som ikke var blevet til noget ”i gamle dage” lavede Thomas Kær Mahler i forbindelse med en af sine vandringsture i sensommeren. Videoen har i skrivende stund været vist over 17.000 gange på Facebook. 

– Det man lærer, kan tages i brug med det samme. Man får de grundlæggende værktøjer og metoder til at kunne optage og redigere på telefonen, og samtidig en hel masse små fif, der tilsammen forbedrer hele produktet.

- Min chef kan se, at det er brugbart, og jeg er blevet ham manden i huset, som lige kan lave en film. Det har jeg det godt med, for jeg synes, det er sjovt, og kan godt lide at nørde med det, siger Thomas Kær Mahler.

Se Thomas Kær Mahlers stemningsfulde film fra vandreturen til fiskerbyen Skjøtningberg, som over 17.000 allerede har set:

Kategori:  Historier

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram