Dimission: Vi skal bygge samfundet op, ikke rive det ned

Rune Lykkeberg holdt festtalen, da 102 journalister og fotojournalister i dag blev fejret. Han mindede om, at journalistik er et redskab, ikke et mål.

Rune Lykkeberg. Foto: Soffi Chanchira Larsen.
af Dan Hansen d. 26.06.2019 i Historier

Alle artikelfotos: Soffi Chanchira Larsen

Det meste af eftermiddagen foregik i jubel, sang, klapsalver og legatuddelinger, da DMJX i Aarhus i dag holdt dimission for 98 nye journalister og 4 fotojournalister.

Men under Rune Lykkebergs festtale var der ret så stille. Informations chefredaktør gav lidt af en opsang i talen, som lagde vægt på, at journalister i dag er blevet en del af magteliten og at den magt, som udøves kan være mere ødelæggende end opbyggende.

- Vi skal huske at være ligeså lydhøre som kritiske over for andre magthavere. Politikere, embedsmænd og djøf’ere i det offentlige er ikke personificerede Lord Voldemords. De er også idealister, som går på arbejde for at forbedre verden, sagde Lykkeberg.

- Vi skal hjælpe Danske Bank til at blive en bedre bank. Vi skal ikke rive dem ned. Hvis vi går efter at smadre politikere, så er det de rigtig onde magthavere som Google og Amazon, der vinder.


Rune Lykkeberg.

- Vi skal huske, at journalistik er et redskab, ikke et mål. Og at vi har fået vores position i tillid til, at vi kan udøve en magt, hvor sagen er hovedperson, og vi selv er bipersoner. Vi er ikke i nedrivningsbranchen. Vi er i opbygningsbranchen, sagde Rune Lykkeberg.

Branchen er i krise, ikke faget
Et andet af Lykkebergs budskaber var, at journalistikken ikke er i krise. Og samme pointe fremførte rektor Trine Nielsen i sin lykønskningstale til dimittenderne.

- Der er desværre en tendens i tiden til at give medierne skylden for både det ene og det andet. Både blandt præsidenter og hjemlige politikere. Og nogle gange kan man godt blive bare en lille smule deprimeret af det.


Rektor Trine Nielsen.
 

- Heldigvis viser seneste målinger fra Reuters Institute, at befolkning stadig har en stor tillid til medierne i Danmark, og når jeg selv ser ud over det danske medielandskab, ser jeg journalistik på så højt et niveau, som jeg ikke mindes at have oplevet i mine mange år i branchen. Derfor er jeg også selv nået til den konklusion, at det ikke er faget, der er i krise, men branchen, der har nogle problemer, som vi skal finde løsninger på, sagde Trine Nielsen.

Årets studentertale blev leveret af Sara Sabine Husted Meyer, som undervejs i studiet har været en aktiv studenterpolitiker – og blandt andet haft en stor aktie i den nye campus Katrinebjerg, som højskolen tilflytter i april næste år.

Hun holdt en tale, som fik grinene frem blandt de 101 meddimittender, som talen var meget rettet imod.
Heri sammenlignede skolen med Amish-sekten.


Sara Sabine Husted Meyer holdt studentertalen.
 

- For mig stod det ret hurtigt klart, at livet på DMJX var lidt ligesom at være kommet med i en sekt. Hvis jeg skal sammenligne det med en bestemt en af slagsen, må det være Amish-religionen.
For Amish-folket handler det om det gamle håndværk, frygten for nyt og at være en del af et fællesskab lukket af for resten af verden.
På DMJX handler det også om et gammelt håndværk, nemlig Journalistikken, som vi blev introduceret til det første halvandet år på skolen, sagde hun.

- Når vi nu træder ud af denne lille beton-boble, vil jeg opfordre alle på bedste hippie-manér, til at huske tiden på skolen, huske det sammenhold, vi har haft og passe på hinanden ude i den næste store sekt, der venter, sagde Sara Sabine Husted Meyer.

4 legater til fremragende BA-opgaver
En imødeset del af dimissionen er legatoverrækkelsen, hvor branchen og højskolen hylder nogle af årgangens allerbedste projekter.

Først blev DR’s Public Service Pris uddelt, og den tilfaldt Malou Freimann Olsen og Anja Ruder Christensen for deres projekt om kunst i det offentlige rum, og hvorfor den er i stand til at skabe så stor debat i lokalsamfund.


Glade vindere af DR's pris, Anja Ruder Christensen t.v. og Malou Freimann Olsen.


Inger K. Larsen var vejleder og uddelte på vegne af DR.

Ritzau/Scanpix-prisen er blevet uddelt 19 år nu. Hver gang af uddannelsesleder på Fotojournalistuddannelsen, Søren Pagter, som i år kunne give den til Sofie Mathiassen og Sille Veilmark, som har samarbejdet om et fotoprojekt, der dokumenterer de aktuelle konsekvenser, som klimaforandringerne har i Danmark.


- Opgavens helt store styrke ligger i præsentationen, hvor vinderne tager udgangspunkt i de kendte røde opslagsbøger om Danmarks natur, således at deres bog fremstår som en blanding mellem en række små fortællinger og et opslagsværk, sagde Søren Pagter i hyldesttalen. Sille Veilmark t.v. og Sofie Mathiassen.
 

Højskolen uddelte derudover 2 rejselegater.

Det første gik til Cindie Madsen (t.v. på fotoet) og Cæcilie Møldrup Sørensen for deres projekt ’Flyulykken ud for Hirtshals i 1989’. En katastrofe, der i dag, 30 år efter, stadig er den største flykatastrofe på dansk grund.


Prisen blev overrakt af uddannelseschef Henrik Berggreen, som læste motiveringen op fra vejleder Søren Boy Skjold, som var forhindret. I den lød det blandt andet, at de to ”mestrer journalistikkens grundlæggende værktøjer til perfektion”.

Det andet DMJX Rejselegat tilfaldt Anna Thyrri Rostgaard for radiodokumentaren ”I politiets varetægt”.
Dokumentaren har blandt andet 25 forsvarsadvokater på kildelisten, hvoraf størstedelen beretter, at der foregår ting i detentionerne, som ikke tåler dagens lys.


Prisen blev overrakt af underviser og vejleder Viktor Reddersen.

De smukke unge mennesker
Det lød ikke dårligt, da godt 300 mennesker – som en sløjfe omkring eftermiddagens øvrige begivenheder- sammen sang først ’De smukke unge mennesker’ og sidst ’What a wonderfull world’. Akkompagneret af underviser Troels Østergaard og hans guitar.

Desuden blev der delt roser og rektorale håndtryk ud til alle dimittender. Nogle valgte at udskifte det med et kram.


 

Herefter inviterede toastmaster, prorektor Jens Grund alle til tapas og kølige drikkevarer i vandrehallen.


Prorektor Jens Grund.

Kategori:  Historier

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram