Dimission på DMJX: Det meste I har lært er ubrugeligt

Nu er vi fandme færdige! Sådan begyndte den første studentertale nogensinde ved en DMJX-dimission. Og det er de, de 157 nye bachelorer, som i dag blev fejret med sang, legater, roser, klapsalver og flere taler.

af Dan Hansen d. 24.01.2019 i Historier

Alle fotos i artiklen er taget af Aleksander Klug

104 journalister. 45 kommunikatører. 8 fotojournalister.
157 unge mennesker skal fremover ikke kalde sig studerende, men betegnelsen på den profession, som 3 ½ til 4 års slid på skolebænken og i praktikker nu giver dem adgang til.

De blev i dag fejret ved dimissionen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.

At det er en foranderlig og broget verden, de skal ud at virke i blev understreget flere gange.

Blandt andet igennem fællessang af Hans Vilhelm Kaalunds ’Jeg elsker den brogede verden’ - som rektor Jens Otto Kjær Hansen også tog udgangspunkt i i sin tale til dimittenderne.

- Den kamp, I skal ud at kæmpe, er ikke på liv og død. Og alligevel. For I skal kæmpe for en retning og et mål med jeres tilstedeværelse i en verden, der har brug for jer.

- Fælles for jer alle er, at I har evner og redskaber til at fortolke den komplekse verden. Gå ud i den brogede verden og gør den til jeres, sagde Jens Otto Kjær Hansen.

Den var Jens Otto Kjær Hansens sidste tale til dimittender på DMJX. Efter 8 år som rektor – med 16 dimissioner i Aarhus og 8 i København – takker han den 1. februar af som rektor, når hans åremålskontrakt udløber.

Første dimittendtale fra en studerende
Som noget nyt skal de studerende – eller rettere de nyudklækkede bachelorer – også komme til orde ved dimissionen.

Maria Baagøe Bove fra Kommunikationsuddannelsen holdt den første studentertale nogensinde. Og at dømme efter klapsalver og grin, ramte hun plet med sine ord.

Hun hæftede sig lige som rektor Jens Otto Kjær Hansen – og senere festtaler Anders Jessen – ved den fælles forpligtelse samt privilegium, som alle dimittenderne har som historiefortællere:

- Fælles for alle tre uddannelser er, at vi vil fortælle de historier i samfundet, som vi synes er spændende. Det er os, der kommer til at fortælle fremtidens historier. Mange af os får taletid i samfundet. Det er et privilegie, der kommer med et stort ansvar - særligt i en tid fyldt med fake news, sagde hun.

Og senere:

- Vi kommer til at blive ved med at gøre dumme og pinlige ting i vores iver for at gøre vores bedste. Men det gør ikke noget, hvis vores vej ikke er så insta-worthy. Så længe det ikke har konsekvenser for andre mennesker.

Læs hele Maria Baagøe Boves tale Vi er fandme færdige

Koda-direktør med personlig festtale
Anders Lassen, der er direktør for Koda var ydmyg over at være tilbage som festtaler 30 års tid efter sin egen dimission fra højskolen.

Han hev blandt andet 2 gode råd op af hatten:

- Jeg er sikker på, at I har været flittige, engagerende studerende, der har haft rigtig gode lærere. Men lad mig sige det lige ud: Det meste I har lært her, er ubrugeligt. OK, det er måske en journalistisk stramning. Men alligevel. Det jeg mener er, at alle har gjort deres bedste for at ruste jer til fremtiden, men forandringerne kommer så hurtigt er og er så voldsomme, at I ingen mulighed har for at forudse dem eller forberede jer.

Men hvad kan I så gøre?
Mit bedste råd er, at I skal holde fast i to ting: Det I kan og det I vil.

Det I kan – og det I har lært – er at fortælle historier. Og med dem skal I skabe virkeligheder, forme opfattelser og ændre historiens gang. Og hvis I Men hvis I holder fast i at det I kan er at fortælle historier og det I vil er at efterlade denne verden en lille bitte smule bedre end den er nu, så kan det ikke gå galt, sagde Anders Lassen.

Læs hele Anders Lassens tale her

Legater til fremragende bachelorprojekter
Som en imødeset begivenhed skulle 4 legater uddeles til nogle af årets produktioner og opgaver, som har gjort sig særligt bemærket.

I år havde DR og Ritzau/Scanpix valgt at honorere projekter, mens DMJX selv uddelte 2 rejselegater.

Nikoline Maria Flørnæss Brandenborg blev belønnet med DR’s Public Service Pris for BA-projektet "De hjemløse forældre.

Peder Meisner fra DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter overrakte prisen og kaldte det for en historie, der rager og rører, så man får lyst til at engagere sig i problemstillingen

Ritzau Scanpix Prisen gik til Ida Marie Odgaard og Ivan Boll for BA-projektet "Det, du skal. vide".

I projektet laver de 40 nedslag i tekst og billeder, som tager udgangspunkt i indfødsretsprøvens 40 spørgsmål om Danmark og danske forhold, som personer, der ønsker statsborgerskab, skal bestå. Prisen blev overrakt af Søren Pagter fra Fotojournalistuddannelsen.

Højskolens Rejselegat nummer 1 blev givet til Cecilia Bach Baagø og Elisabeth Thorsted for en kommunikationsstrategi for Sex & Samfund.


Merete Nilsson Koch motiverede prisen for kommunikationsstrategien, som med hun fandt har en fin balance af humor og alvor, og vil kunne forhindre megen mobning, angst og udstillelse, hvis det eksekveres.

I deres BA-projektet "Deling af nøgenbilleder" har de været i kontakt med knap 800 drenge i 7.-10. klasse for at finde ud af, hvorfor de deler nøgenbilleder – og hvordan det kan stoppes.
Prisen blev overrakt af vejleder Merete Nilsson Koch fra Kommunikationsuddannelsen, som kaldte strategien for et fremragende eksempel på, hvad man kan med kommunikation.

Højskolens andet Rejselegat gik til Anne Jensen Sand og Sara Maarup Thomsen for BA-projektet "Fortidsstrid - en rundtur i Europa og i opgør med historiens mørke kapitler".

Prisen blev motiveret og overrakt af vejleder Søren Boy fra Journalistuddannelsen. Han havde i løbet af projektperioden været nervøs for det høje ambitionsniveau, men var nu parat til at genindføre 13-tallet.

Projektet er udformet som 3 historier til Weekendavisen – som tager os med til Spanien, Ungarn og Tyskland, hvor befolkningerne fortsat lever med en tung historisk arv fra hhv. fascismen, kommunismen og nazismen.

150 roser og håndtryk
Herefter blev der uddelt omkring 150 røde roser og ditto rektorale håndtryk til dimittenderne.
Eksamensbeviserne måtte de se langt efter, da de fra i år udelukkende uddeles elektronisk.

Da lyden fra den sidste klapsalve havde lagt sig, indbød toastmaster, prorektor Lars Poulsen, til et traktement i skolens Vandrehal.

 

Kategori:  Historier

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram