Cloud Campus tager form

Murskeen svinger taktfast i DMJX’ samarbejde med 4 internationale partnere om at bygge en fælles virtuel læringsplatform. Cloud Campus er drevet af studerende og tegner så godt, at partnerne nu vil søge flere EU-midler og udvide målene.

Cloud Campus har både auditorier, bibliotek og en pub
af Dan Hansen d. 11.11.2016 i Historier

I denne uge mødes knap 20 studerende fra 5 lande til en workshop i Amsterdam under overskriften ’Privacy law and Ethics’. Her diskuterer de blandt andet beskyttelse af personlige informationer og oplysninger på internettet.

Workshoppen er en af mange mellem Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, universiteterne i Amsterdam og Bilgi, Tyrkiet samt mediehøjskolen i Stuttgart og Hogskolen i Oslo og Akershus, som i fællesskab har et ambitiøst mål om at bygge en fælles, virtuel læringsplatform.

Projektet modtog i 2014 240.000 euro i EU-støtte. Siden har en lang række medarbejdere og primært studerende fra institutionerne sten for sten opbygget det internetbaserede universitet – European Media Cloud Campus (EMCC)

Fra DMJX har særligt studerende fra Interaktivt Design og Journalistuddannelsen deltaget i udviklingen.

Når projektet slutter i 2017 er det meningen, at en færdig prototype skal være klar til at facilitere forskellige former for virtuelle klasseværelser, hvor studerende på tværs af landegrænser kan få eksempelvis e-læring og arbejde sammen om opgaver og projekter.

Se en film, der viser opbygningen af og ambitionerne med European Media Clous Campus

Fremtidsagtigt med campus, der ikke har base på jorden
En af de studerende, som er i Amsterdam i disse dage er Sofie Clausen fra Journalistuddannelsen. Hun deltog også i en workshop i Aarhus tidligere på året og er begejstret for at være med til at tænke nyt og bruge sin viden om journalistik – og sit tidligere studium jura – til at udvikle den nye læringsplatform.

- Det lyder meget fremtidsagtigt med et online campus a la second life, som ikke har en base på jorden, men kun findes oppe i skyen. Men det er samtidig helt oplagt at skabe sådan et rum at samarbejde og få undervisning i. Det er virkelig spændende og noget, jeg er meget glad for at være med til at skabe, siger Sofie Clausen.

Sofie Clausen har i denne uge (45) bestyret højskolens Instagram-konto hvor du kan få et godt indblik i, hvad hun har lavet i Amsterdam.

Drømmer om uddannelsesforløb med ECTS
Der er flere målsætninger og gevinster ved projektet, fortæller Henrik Berggreen, som er områdechef for Journalistik på DMJX.

For det første er det uhyre lærerigt at eksperimentere med e-læring og virtuelt samarbejde. For det andet styrker det DMJX’ samarbede med andre af Europas stærke medieskoler. For det tredje giver samarbejdet en unik mulighed for studerende, som ud over at arbejde strategisk og didaktisk med deres kompetencer også får et stort internationalt netværk. Desuden er drømmen – på lidt længere sigt – ikke bare at skabe små fælles uddannelsesforløb, men ligefrem fælles uddannelser med ECTS.

- Uddannelse er jo meget mere end undervisning. Det er også samarbejde, fællesskab og studiemiljø. Alt det arbejder vi på at skabe rammer for selv om det hele foregår digitalt. Det tvinger os til at tænke nyt og giver os også en masse udfordringer. Jo længere vi kommer i samarbejdet des flere muligheder ser vi også. Og hvis vi bliver ved med at arbejde på det, kan jeg sagtens se, at vi kan lave udvikle fælles uddannelsesforløb og samarbejder, som man ikke hidtil har kunne forestille sig foregå oppe i en virtuel sky, siger Henrik Berggreen.

Helt så langt kommer projektet dog ikke inden for projektperioden. Hvis de største drømme skal opfyldes, må der mere udvikling til Derfor er partnerne nu i gang med at søge en bevilling på et tilsvarende beløb fra EU, der skal gøre det muligt at arbejde videre med EMCC efter 2017.

Læs mere om European Media Cloud Campus på den fælles hjemmeside

Kategori:  Historier

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram