Alle fotojournalisters første leder fylder 50

Fødderne er solidt plantet i den østjyske muld, men udsynet er internationalt. Søren Pagter, foto-leder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, fylder 50 den 19. januar.

Foto: Tao Lytzen
af Dan Hansen d. 19.01.2017 i Historier

Da han som 14-årig fik et Miranda-kamera i konfirmationsgave var fremtidsvejene pixelbelagt. Søren ville være fotograf. Og det blev han i 1991 gennem den daværende ordning på teknisk skole og med praktiktid på Randers Amts Avis.

Fotojournalist-uddannelsen på Journalisthøjskolen blev oprettet et år senere - i 1992 - og i 1998 kom Søren Pagter til skolen som underviser og siden som faglig leder.

I de mellemliggende 7 år fotograferede han for Dagbladet Holstebro, Nordjyske Medier og som freelancefotograf. Altid med base i sin elskede by, Randers, hvor han stadig bor med kone og deres to teenagedøtre. Blot 5 minutters kørsel fra forældrenes bopæl.

Efterspurgt i udlandet
Søren Pagter har fotograferet alt fra lokale bønder til ikoner som Dronning Margrethe og Michael Laudrup. For 10 år siden var han med i opløbet om at vinde ’Picture of the Year’ for et foto af en malariaramt pige fra Uganda.
 
Men det er undervisningen og udviklingen af fremtidens fototalenter, som hans kamera slår klik for.

Gennem sine knap 20 år på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) har han været med til at skabe en verdenskendt fotouddannelse, som gang på gang markerer sig som den mest prisvindende ved verdens største fotokonkurrencer for studerende. Og såmænd også hiver priser hjem fra konkurrencer for uddannede fotografer, som Årets Pressefoto og de store internationale konkurrencer World Press Photo og Picture of the Year.

Samtidig valfarter internationale studerende fra hele verden til højskolen for at blive smittet af den nysgerrighed og engagement og nærhed, som kendetegner uddannelsen og dens studerende.
 


Søren Pagter var tæt på at vinde ’Picture of the Year’ for dette foto, men måtte "nøjes" med hædrende omtale i finalen.

Søren Pagter selv må også ofte forlade sine trygge rammer. Eksempelvis for at deltage som international dommer i store konkurrencer eller i kraft af sin position som efterspurgt underviser og mentor ved undervisningsinstitutioner, som han brænder for at samarbejde med. Han har blandt andet haft stor andel i etableringen af Nepals første fotouddannelse.
Desuden rejser og fotograferer han gerne, når tiden tillader det.
 

Siden 2016 har han også været faglig leder af DMJX’ uddannelse Fotografisk Kommunikation, som beskæftiger sig med iscenesat, kommerciel fotografi.

I 2017 kan Fotojournalist-uddannelsen fejre 25 års jubilæum. En begivenhed, som den dobbelt så gamle leder ser frem til.

Kategori:  Historier

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram