Aarhus-kurset: Bliv klog på politik i Norden og skarp til SoMe-formidling

Til efteråret har journalister fra hele Norden mulighed for at komme på en 3 ugers tour de force med fokus på Nordens forhold til Europa – og med ophold i Aarhus, Oslo og Bruxelles.

Kursisterne møder mange toppolitikere og andre med indsigt i Nordiske forhold og EU. Her konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Foto: John Frølich
af Dan Hansen d. 1.05.2018 i Historier

(Update 27. juni: Kurset bliver gennemført. Ansøgningsfristen er flyttet til 5. juli i håb om også at få de sidste pladser besat).

Aarhus-kurset handler om at klæde journalister fra alle de nordiske lande på, så de har kompetencer, de kan bruge i en kompleks dagligdag. Det handler om
nordisk samhørighed og kulturelt fællesskab -  også kaldet nordisk netværk.

Kurset, der tilrettelægges af Nordisk Journalistcenter (NJC) ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole med støtte fra Nordisk Ministerråd, tager i efteråret en gruppe nordiske journalister på en 3 ugers tour de force med fokus på Nordens forhold til Europa.

Udover at danne netværk og arbejdsrelationer på tværs af de nordiske lande har 2018-udgaven af Aarhus-kurset 2 formål:

Det ene er at give deltagerne viden om Nordens forhold til Europa – og aktuelle tværnationale problemstillinger - såsom hvad vi stiller op med spændingerne mellem Norden og Rusland.
Det andet er at udstyre kursisterne med specialiserede værtøjer til at kunne bruge sociale medier som Facebook og Twitter som aktive journalistiske værktøjer.

3 lande på 3 uger fra 21. oktober
Kurset foregår i år i Aarhus, Oslo og Bruxelles, som hver lægger de faglige og kulturelle rammer om 1 uge af kurset.

Den første uge af kurset foregår i Aarhus, hvor deltagerne blandt andet skal blive dygtigere til at arbejde journalistisk på Facebook og Twitter og klogere på de nordiske samfunds udfordringer og muligheder i dagens Europa. 

I Oslo skal det handle om Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd samt Nordens forhold til vores store naboer mod øst og vest, Rusland og USA.
Desuden er der besøg på en række nye og etablerede mediehuse.


2017-holdet. Foto: Joan Rask

Bruxelles-ugen har naturligvis fokus på EU. I parlamentet og kommissionen er der møder med internationale toppolitikere, ligesom der vil være seancer med internationale reportere.
En del af programmet vil have fokus på store, aktuelle europæiske udfordringer, herunder økonomiske skandaler, flygtningepolitik, terror og forhold til Rusland.

Har du muligheden, så rejs
John Frølich, som er leder af NJC, lægger ikke skjul på sin begejstring for Aarhus-kurset, som tjener flere vigtige formål:

- Moderne nordiske journalister forventes at gennemskue komplicerede tværnationale problemstillinger – og mestre flere medieplatforme professionelt, også nye sociale medier. Begge dele skærpes på dette ambitiøse og hektiske forløb, hvor et af hovedelementerne er tæt networkking med andre gode nordiske kolleger, siger John Frølich.

Ingeborg Vigerust Rangul fra Norge, som var med på Aarhus-kurset forrige år glæder sig over at have fået både et netværk og adgang til gode historier og vinkler gennem kurset.


Ingeborg Vigerust Rangul. Foto: Joan Rask

- Har du muligheden, så rejs. Kurset er noget af det mest gennemarbejdede, jeg har vært med på. Kilder, møder, mennesker, kultur. Alt var på plads og vi fik se hvor let det var at få kontakt med politikerne og embedsmænd fra toppen. Efter Aarhus-kurset har jeg fået et stort nordisk netværk, som jeg kan trække på. Og det gør jeg. Jeg læser nyheder, som de andre deler, og i flere tilfælde har jeg lavet vinkler på deres historier, siger hun.

Læs meget mere om Aarhus-kurset 2018 – Tryk på Norden

Kategori:  Historier

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram