3 x guld ved Årets Pressefoto

Studerende fra Fotojournalistuddannelsen løb med 1.-prisen i 3 af de 14 kategorier, da priserne ved Årets Pressefoto i dag blev uddelt. 10 andre nominerede projekter måtte ’nøjes’ med hædrende omtale.

Årets Danske Hverdagsbillede er taget af Ólafur Steinar Gestsson
af d. 3.03.2017 i Historier

De 3 studerende og deres projekter er:

Anders Rye Skjoldjensen, praktikant på Politiken.
Årets Portræt

Begrundelse:
Portrættet er så stemningsmættet, at man nærmest kan høre Vesterhavet udenfor. Men det er selve tilstanden, man falder for i dette meget maleriske billede af Anders Rye Skjoldjensen. Den monumentale tilstand af væren. Af melankoli. Man har bare lyst til at blive ved med at betragte den unge mand, og portrættet vokser, jo mere man ser på det. en ung mand med livet foran sig. Det er samtidig et meget åbent billede, hvor man får lov til at digte med uden at blive tvunget til en bestemt tolkning. Det kræver tid at kunne tage netop sådan et billede, for man skal have tilbragt en del tid sammen.

 

Ólafur Steinar Gestsson, praktikant på Berlingske
Årets Danske Hverdagsbillede

Begrundelse:
Uanset, hvordan man vender og drejer det, er Ólafur Steinar Gestssons billede fra Kalundborghallen er tidsbillede. Man må respektere, at det er et billede, som trænger sig på. Når man først har set det, er det svært at slippe, fordi det er så ekstremt i sin symbolik. Linjen der præcist deler billedet i to. Pigen, der står alene indhyllet i de rød-hvide farver. Tilskuerne på de røde sæder, der bliver en masse, som repræsenterer Danmark – mens hun repræsenterer det udefrakommende. Manden, der kigger i kameraet og ser ud, som om han ved, hvad fotografen tænker. Sådan bliver de alle sammen statister i en større, symbolsk fortælling, som næsten er irriterende, netop fordi den er så insisterende. Men man pådutter det let noget, som billedet ikke nødvendigvis fortjener. Det stiller nemlig også spørgsmål. Det er også åbent for fortolkning, og de, der kigger i kameraet, giver faktisk helt usædvanligt et ekstra lag til billedet. Det bliver helt sikkert et fotografi, som gymnasieeleverne kommer til at skrive stil om.

 

Malene Anthony Nielsen, praktik på Berlingske. "Er det nu, jeg skal dø?"
Årets Åben Klasse, TV/WEB

Begrundelse:

”Det smerter i hjertet at se Malene Anthonys knap ni minutter lange film om Alberte, der lider af en livstruende sygdom. ‘Er det nu, jeg skal dø?’ er en stærk og fin historie, der er fortalt med stor empati. Vi kommer tæt på hele familien i deres lille univers, og de får alle en stemme. Alberte er selv en god fortæller, og det, hun ikke selv kan sige, bidrager hendes forældre med. Filmen handler om de mest elementære ting: liv og død. Den rammer meget præcist, og forløser nogle ellers svære situationer rigtig godt med stor nænsomhed. Derfor bliver den så rørende. Der er ekstra point for at kaste sig ud i at lave videofortællinger om de gode historier. Og Malenes film var en klar vinder trods enkelte skønhedsfejl.

Se filmen her

Årets Pressefoto er taget af Asger Ladefoged, som samtidig vandt kategorien Årets Pressefotograf.

Læs mere på Pressefotografforbundets hjemmeside

Kategori:  Historier

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram