3 X Årets Pressefoto til DMJX-studerende

15 priser blev i dag uddelt i Den Sorte Diamant ved Årets Pressefoto. 3 gange vandt projekter, som fotojournaliststuderende fra DMJX står bag. Det blev også til to 2.-priser.

Foto: Sofie Mathiassen
af Dan Hansen d. 1.03.2019 i Historier

Hvert år når Årets Pressefoto uddeles på Det Nationale Fotomuseum i Den Sorte Diamant i København er der DMJX-studerende blandt dem, der kan løfte armene.

I dag blev det til tre 1.-priser og to 2.-priser, da de 15 vindere skulle udråbes.

Sofie Mathiassen vandt for Årets Reportage

Begrundelse:
Sofie Mathiassen har med sit vinderbillede fanget et ømt og smukt øjeblik i to menneskers liv og den enes død. Dommerne blev meget rørt helt fra start, fordi man i billedet mærker så meget kærlighed og sorg på en måde, vi ikke får at se så tit. Der ligger meget historie i deres lange samliv, som nu er slut. Man bliver både ked af det og rørt over kærligheden. Vi har så meget berøringsangst overfor døden, over at vi selv skal dø og overfor vores kæres død. Men her bliver døden afmystificeret. Både fotografen og hustruen hjælper os med at forstå, og med at gøre døden naturlig, og vi invaderer på ingen måde deres særlige øjeblik. Det er værdigt fotograferet, ellers kunne man ikke lave dette billede, som dommerne plukkede ud af en serie.

Marie Bentzon vandt Årets Portræt, enkeltbillede for et billede taget under praktikken på Børsen

Begrundelse:
Marie Bentzons vinderportræt af den administrerende direktør for Danske Bank er et klassisk, meget malerisk portræt af en stor mand i frit fald. Det er selve personificeringen af årets største journalistiske historie om den skandaleramte bank, men mere blødt fotograferet end de billeder, vi har set fra de mange pressemøder. Her er naturligt lys, men hverken blitz eller jakke. Fordi det er helt enkelt med en sort baggrund uden noget, der forstyrrer, går man hurtigt til hans ansigtsudtryk. Der plejer at være rigtig meget facade på mennesker i så høje stillinger, men her kommer vi ind i hans indre. For er der ikke et kig ind i et splitsekund, hvor han har paraderne nede? Måske. Alle har nok spurgt sig selv: Hvad tænker den mand dog på? Og reelt er billedet helt åbent for fortolkning. Billedet er et godt eksempel på en rutineopgave, hvor billedets betydning og værdi udvikler sig i lang tid efter, det er taget, og i takt med at historien udfolder sig. Thomas Borgen gik af 3,5 måned efter, billedet blev taget.
 

Julie Meldhede Kristensen & Andreas Merrald vandt Årets Lange Indslag, tv/web for projektet Distant Love

Begrundelse
Årets Lange Indslag er nyskabende hele vejen igennem. Som et stort eksperiment, der rammer helt rigtigt, og hvor flow, komposition, sammenhæng og visuelle virkemidler går op i en højere enhed. Vi genkender os selv i de skildrede personer og de situationer, de står i. Det rammer meget præcist ned i det moderne liv og giver os et indblik i millenniumudgaven af et parforhold, hvor nærhed også udøves på afstand.

Mikkel Hørlyck vandt en 2. pris i Årets Åben Klasse.

Tanja Carstens Lund vandt en 2.-pris i Årets Danske Hverdagsbillede

Mathias Svold blev kåret som Årets Pressefotograf, mens Årets Pressefoto er taget af Bax Lindhardt.

165 fotografer havde sendt 2.545 fotografier og 53 tv/web-produktioner ind til konkurrencen Årets Pressefoto 2018. Vinderne blev afsløret fredag den 1. marts 2019 på Det Nationale Fotomuseum, Den Sorte Diamant i København, hvor udstillingen kan ses frem til den 17. august 2019.
Udstillingen gæster herefter en række danske byer, se mere på Pressefotografforbundet.dk

Kategori:  Historier

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram