25 år med fotojournalistik: Udstilling og jubilæumsmagasin

10 nyere fotografiske projekter og videoproduktioner repræsenterer Fotojournalistuddannelsen i jubilæumsudstilling, som åbner 2. juni i København

Foto fra Mikkel Hørlycks fotoprojekt fra et børnehjem i Moldova, som huser omkring 200 drenge og mænd med psykisk eller fysisk handicap.
af d. 23.05.2017 i Historier

”Sjovt nok er internettet og fotojournalistuddannelsen på DMJX nogenlunde jævnaldrende. Siden 1992 har en lille flok mennesker puklet for at uddanne fagfolk til en medieverden, hvis mest stabile kendetegn er, at den hele tiden ændrer sig.

Tilbage i starten af 1990'erne så de, at det ikke længere var nok at komme hjem fra fotoopgave med 'et, der var højt og et, der var bredt,' som man sagde i branchen. Uddannelsen stod på skuldrene af branchens store fotografer, der i årtierne forinden havde vist, at det journalistiske fotografi kunne fortælle mere komplekse historier, end man var vant til.”

Sådan skriver journalist Jakob Fälling om fotojournalistikken og dens udvikling i en longread i et nyt magasin, som udkommer i forbindelse med Fotojournalistuddannelsen på DMJX’ 25 års jubilæum.

Der er løbet ganske meget vand i åen i løbet af de 25 år. Ofte har det skabt medstrøm, af og til modstrøm. Strategien for at sikre fremdrift og udvikling har dog altid været den samme, fortæller uddannelsens leder, Søren Pagter.

- Vi har altid været drevet af nysgerrighed, lyst til samarbejde og åbenhed over for inspiration. Og så har vi en målsætning om, at det meste af det, der bliver lavet på skolen skal kunne bruges i virkeligheden. Det er nok nøglerne til, at vi har haft så stor succes både herhjemme og internationalt, siger Søren Pagter, som har været om bord i 20 af uddannelsens 25 år.

Uddannelsen er verdenskendt og markerer sig gang på gang som den mest prisvindende ved verdens største fotokonkurrencer for studerende. Og den hiver såmænd også priser hjem fra konkurrencer for uddannede fotografer, som Årets Pressefoto og de store internationale konkurrencer World Press Photo og Picture of the Year.

Samtidig valfarter internationale studerende fra hele verden til højskolen for at blive smittet af den nysgerrighed og engagement og nærhed, som kendetegner uddannelsen og dens studerende.

Jubilæumsudstilling med studerendes værker og projekter
Fredag den 2. juni kl. 16.00 fejrer uddannelsen sit jubilæum ved den officielle åbning af udstillingen ”Life exposed” på Gasværksgrunden i København.

Udstillingen vises som en del af Copenhagen Photo Festival fra torsdag den 1. juni til den 11. juni 2017.

Til jubilæumsudstillingen har skolens to faste undervisere, Mads Greve og Søren Pagter, udvalgt 10 fotografiske projekter og videoproduktioner, som alle er lavet på skolen inden for de seneste 3 år.

De 10 historier viser variationen i stilarter og emner, som de studerende på Fotojournalistuddannelsen arbejder med - lige fra den afslørende reportage til den personlige fortælling. Fælles for historierne er, at de engagerer sig i deres samtid og forholder sig til de mennesker og steder, som de beskriver. Historierne er skabt med intentionen om at fortælle og formidle den virkelighed, vi ikke altid ser, selv om den måske befinder sig lige ved siden af os .

Se de 10 projekter og beskrivelser af dem

Jubilæumsudstillingen er designet af kurator Jens Erdman Rasmussen.

Kategori:  Historier

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram