Skip to main content

Portrætfotoet er hyppigt brugt, men forskningsmæssigt underbelyst

DMJX-undersøgelse skal give viden om, hvordan portrætfotografiet kan bruges som journalistisk, historiefortællende værktøj.

Søren Pagter portræt
Søren Pagter. Foto: Christian Falck Wolff

Omkring hvert andet foto i danske nyhedsmedier er et portrætfoto. Alligevel findes der stort set intet forskningsbaseret materiale, der beskæftiger sig med genren, dens typer, virkemidler, anvendelse og arbejdsmetoder.

Det vil et forskningsprojekt på DMJX nu gøre op med.

Projektet ’Portrætfotografiet - typer og arbejdsmetoder’ løber frem til sommeren 2024 og skal undersøge portrætfotografiet som en særskilt genre samt afdække og eksemplificere, hvordan portrætfotografiet kan bruges som et journalistisk, historiefortællende værktøj.

Forskningen skal blandt andet definere forskellige typer af portrætfotografi, herunder det iscenesatte portræt, reportageportrættet og selvportrættet. Desuden vil der indgå en interviewundersøgelse med forskellige skandinaviske portrætfotografer, som kan give eksempler på visuelle metoder, stilarter, arbejdsmetoder og fotografernes overvejelser.

Supplerer erfaringsbaseret viden

Bag projektet står Søren Pagter og Mads Greve, som er hhv. faglig leder og lektor ved Fotojournalistuddannelsen på DMJX, samt Steffen Moestrup, som er docent i Journalistik.

Ifølge Søren Pagter mangler der viden om, hvordan genren virker og anvendes.

- Portrætfotografiet er den mest anvendte og måske vigtigste genre inden for fotojournalistikken og dokumentarfotografiet. Jeg har selv tidligere lavet en optælling, der viste, at knap halvdelen af mediernes anvendte fotografier var portrætter. Desuden er portrætkategorierne de største ved både danske og internationale fotokonkurrencer, ligesom portrætfotografiet er meget anvendt ved bogudgivelser og udstillinger. Det er på tide, at vi får forskningsbaseret viden og analyser af genren, siger han.

Og det er viden, som kommer mediebranchen og særligt studerende til gode, mener Søren Pagter.

- Projektet vil supplere vores nuværende erfaringsbaserede undervisning med kvalitativ viden og skabe inspiration og refleksion hos etablerede fotografer, siger Søren Pagter.