Skip to main content

TRUMP ELLER BIDEN – et demokrati i krise går til valg

05.10.2020

Gratis gå-hjem-møde i Aarhus om det amerikanske valg og et demokrati i krise. 

Debat på Dokk1 om den amerikanske valgkamp

Kom tættere på valgkampen, som får store konsekvenser for både amerikanerne, USA’s fremtid og resten af verden – herunder Danmark. Og muligvis også for de demokratiske søjler, som den vestlige verden hviler på.

Mød POV's chefredaktør Annegrethe Rasmussen, der arbejder som udenrigskorrespondent og har dækket amerikansk politik for en lang række danske medier siden 2008. Demokratiekspert Roger Buch er ordstyrer.

Valgkampen kører på sit højeste mellem to mænd, der ikke kunne være mere forskellige

Amerikanerne går til præsidentvalg tirsdag d. 3. november. Valgkampen kører på sit højeste mellem to mænd, der ikke kunne være mere forskellige.

I Trumps regeringsperiode har verden med stigende forundring været vidner til, hvordan demokratiets grænser er blevet presset af den mest magtfulde repræsentant for den frie verden.

USA er mere splittet end nogensinde før og kæmper lige nu med en tredobbelt krise:

  • stigende ulighed i en presset økonomi
  • racisme
  • COVID-19

I hvor høj grad udfordrer de tre kriser demokratiet, som vi kender det?

Joe Biden er langt foran i meningsmålingerne, der tyder på en jordskredssejr til demokraterne

Joe Biden er langt foran i meningsmålingerne, der tyder på en jordskredssejr til demokraterne. Men manglende energi i den demokratiske kampagnemaskine og Bidens image som en sat, ældre senator er en svaghed, der fortsat kan levere en snæver sejr til Trump.

Her er et par spørgsmål, der vil komme under luppen på Dokk1:

  • Vil afsløringerne om Trumps mikroskopiske skatteindbetalinger og sandsynlige ulovligheder rykke de få moderate svingvælgere?
  • Hvilken betydning vil COVID-19-krisen og Trumps håndtering af den få for udfaldet
  • Hvilken betydning får det for resten af valgkampen, at Trump selv er blevet smittet med corona?
  • Vil krisen i det amerikanske postvæsen og Trumps gentagne forsøg på at så tvivl om, hvorvidt valget overhovedet er demokratisk legitimt, sende de mest ressourcesvage vælgere tilbage i sofaen og true Biden?

Om oplægsholderen

Annegrethe Rasmussen er chefredaktør for og medstifter af mediet POV International.

Hun arbejder som korrespondent i Washington, D.C. for KForum og POV og er USA-kommentator på B.T. Hun har boet i Washington siden 2008.

Hun har tidligere været udenrigskorrespondent i London, Paris og Washington D.C. for Dagbladet Information og USA-analytiker for Altinget samt siddet i chefredaktionen for Weekendavisen som politisk redaktør og Berlingske som chefredaktør for Berlingske Søndag.

Annegrethe Rasmussen arbejder også som freelancejournalist for en lang række danske elektroniske som skrevne medier samt som fast tilknyttet blogger om amerikanske medieforhold og som anmelder for fagbladet Journalisten. Hendes speciale er udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Udover sit journalistiske virke, er Annegrethe en efterspurgt moderator, ordstyrer og oplægsholder i Danmark og i USA. Hun rådgiver også danske virksomheder om amerikanske forhold.

Hun har bidraget til en lang række bøger og er medforfatter til den mest brugte undervisningsbog i danske gymnasier om Amerika, "USA’s Udfordringer" (2012, 2016 og 2020). I 2009 skrev hun forordet til den danske udgave af Liza Mundys biografi om Michelle Obama.

DMJX's overordnede vision er at skabe en bedre forståelse i verden. Vi har som strategisk mål at katalysere en demokratisk og vidensbaseret offentlig debat.