
Ny forfatteruddannelse i litterær nonfiktion
I et nyt samarbejder udbyder JP/Politikens Forlag sammen med DMJX et 1-årigt uddannelses- og mentorforløb for dig, der vil skille dig ud som fortæller og forfatter.
Ansøg nu – og bliv en af de otte, der optages på første årgang til sommer.
(Opdateret 3. april med oplysninger om mødedage)
På forfatteruddannelsen lærer du at skrive fortællende dokumentarisme i bogform og lignende dybdegående journalistiske formater. Du lærer at formidle virkeligheden med litterære virkemidler og tilegner dig centrale kompetencer inden for nonfiktion – herunder dramaturgi, research, interview, genrekendskab, karakteropbygning og karriereudvikling.
I samarbejde med JP/Politikens Forlag udbyder DMJX et uddannelses- og mentorforløb for dig, der vil skille dig ud som fortæller og forfatter.
Måske drømmer du om at skrive historier fra virkeligheden i fængende bøger. Måske er du freelancer og har en idé til en biografi eller en artikelserie, du vil arbejde i dybden med i samarbejde med en redaktør. Måske du selv vil gøre karriere i forlagsbranchen.
I alle tilfælde kan forfatteruddannelsen i litterær nonfiktion være startskuddet og vejen frem for dig.
Indhold og struktur
Uddannelsen er for talentfulde skribenter, der vil udvikle sig til dygtigere journalistiske fortællere, begå sig som professionelle forfattere eller indtage roller som redaktører og projektudviklere inden for medier, dokumentarisme og litterær nonfiktion.
Forløbet strækker sig samlet set over et år og vil være en kombination af undervisning, øvelser, læsninger, selvstændigt arbejde, feedback og sparring, der tager udgangspunkt i dine ambitioner, potentiale og eventuelt aktuelle projekter som f.eks. et manuskript eller en fortællende artikelserie. Det er således en mulighed, at du arbejder på dit eget projekt undervejs og bringer det i spil med henblik på udgivelse og publicering.
Selve undervisningen består af otte mødedage fordelt på fire camps. De bliver afholdt i løbet det første halve år, fra august 2025 til januar 2026, med forskellige fokuspunkter – se datoer længere nede. Efter den sidste camp vil du, frem til juni 2026, blive tilbudt et individuelt coachingforløb og mentorship, stadig med udgangspunkt i dine forudsætninger og eventuelle manuskripter eller projekter.
I undervisningen vil du møde forfattere og redaktører fra branchen, og du får en indføring til litterær nonfiktion ud fra forskellige tematikker, tilgange og metoder. Du vil således lære at:
- researche, interviewe og fortælle til litterær nonfiktion, herunder rekonstruktion og finde en fortællerstemme
- komponere og opbygge narrativer i længere formater, der gør brug af skønlitterære greb som plot, scenisk formidling, karakteropbygning og spændingsopbygning
- anvende relevante faglitterære genrer med fokus på den dokumentariske fortælling og journalistiske afdækning, biografien, selvbiografien, ghostwriting, den populærvidenskabelige bog og tematiske værker
- arbejde konstruktivt med dine egne tekster og i samarbejde med redaktører
- tilrettelægge og gennemføre omfattende projekter, herunder den mentale udfordring
- identificere potentiale for innovativ formidling af litterær nonfiktion i andre formater end bogen, f.eks. digital, audiovisuel eller interaktiv merværdi
- optimere fortællergerningen som karrierevej, herunder udgivelse, lancering, økonomi og personlig identitet
I det individuelle mentorforløb arbejder vi med afsæt i dine konkrete idéer, ønsker eller manuskripter. Her vil du i samarbejde med din underviser eller med en redaktør fra JP/Politikens Forlag arbejde målrettet videre med dine ambitioner og mod en senere udgivelse.
Aktører
Uddannelsen er et samarbejde mellem DMJX og JP/Politikens Forlag. Hovedunderviser vil være Jesper Gaarskjær, lektor på DMJX, forfatter til flere udgivelser i litterær nonfiktion og mangeårig ekstern redaktør hos flere førende forlag. JP/Politikens Forlag vil bidrage med undervisning, men hovedsageligt indgå i mentorforløbet, hvor redaktører fra forlaget involverer sig i relevante projekter.
Ansøgning og optagelse
Der vil være 8 pladser og optagelse sker efter motiveret ansøgning med tekstprøve. Din ansøgning skal bestå af disse tre elementer:
1. En motiveret ansøgning på maks to A4-sider, hvor du som minimum begrunder:
- Hvorfor vi skal optage netop dig
- Hvad du især ønsker at blive bedre til
- Hvad du vil bruge uddannelsen til på sigt
- Hvilken plads og priskategori, du ansøger om (se mere info om priser nedenfor)
2. Et cv på maks en A4-side med oplysninger om din baggrund, kontaktoplysninger, evt. uddannelse, arbejde m.v.
3. En tekstprøve på maks ti A4-sider fra egen hånd
Tekstprøven kan både være publiceret tekst, f.eks. i form af en eller flere artikler, og det kan være upubliceret i form af f.eks. et uddrag fra et fremtidigt projekt/manuskript, som du er i gang med og gerne vil arbejde videre med.
Derudover kan du tilføje følgende:
4. Et pitch til bogprojekt på maks to A4-sider
Hvis du har en idé til et bogmanuskript, som du gerne vil arbejde med på forløbet, kan du pitche idéen som supplement til din ansøgning.
Du sender din ansøgning som ét samlet dokument til mail: nonfiktion@dmjx.dk.
Ansøgningsfrist: Søndag d. 1. juni 2025.
Tid og sted
Sted: Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 København S.
Camp 1
Mandag 18. august, kl. 10-17
Tirsdag 19. august, kl. 9-16
Camp 2
Onsdag 8. oktober, kl. 10-17
Torsdag 9. oktober, kl. 9-16
Camp 3
Onsdag 19. november, kl. 10-17
Torsdag 20. november, kl. 9-16
Camp 4
Onsdag 14. januar, kl. 10-17
Torsdag 15. januar, kl. 9-16
Med forbehold for ændringer.
Pris og kategorier – og PU-støtte
Der er tre priskategorier, og du kan kun ansøge om én af dem, hvilket anføres i din ansøgning:
A) Arbejdsgiverbetalt plads: 20.000 kr. + moms
B) Selvbetalt plads, målrettet nyuddannede og freelancere: 15.000 kr. + moms
C) Økonomisk friplads: 0 kr.
PU-støtte: Der er mulighed for at søge om individuel PU-støtte på op til 1/3 af prisen inkl. eventuelle udgifter til overnatning og transport. Den samlede støtte er max 10.000 kr. Læs mere om den individuelle PU-støtte via dette link og ansøg om støtte via denne side.
Fordeling: Der vil være max 1 økonomisk friplads pr. årgang. De resterende pladser fordeles mellem kategori A og B. Det er ansøgningens kvalitet, ikke den valgte priskategori, der afgør, om du bliver tilbudt optagelse.
Forplejning på undervisningsdage indgår ikke i prisen.
Har du spørgsmål?
Ring eller skriv til forfatteruddannelsens kontaktperson, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp:
Jesper Gaarskjær
T: 27 14 57 34
E: nonfiktion@dmjx.dk
Etableringen af forfatteruddannelsen i litterær nonfiktion er støttet af Aarhuus Stiftstidendes Fond.