Skip to main content

Epokegørende datajournalistik i samarbejde med JP

15.12.2020

En ny form for datajournalistik er klar til brugerne på jp.dk. Journalistikken er baseret på live-data og leverer info, der forandres i realtid.

Aktuelt Nyhed AI Data

Det er ikke hver dag, der sker nybrud inden for journalistikken.

Men et samarbejde mellem Jyllands-Posten, IC Robotics, udvikleren Søren Pedersen og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har resulteret i to produkter, som glæder den erfarne medieforsker på DMJX, Lars Kabel.

Han har siden 2007 forsket i digital medieudvikling og senest i, hvordan man kan bearbejde datastrømme til nye former for informationsflow, som kan omsættes til nyhedsjournalistik.

I løbet af 2020 har han i tæt samarbejde med Jyllands-Posten brugt mange kræfter på at omsætte teorien til praksis i projektet ’Byens Puls’.

Mere og mere af den råvare, som er grundstoffet i nyhedsjournalistik, findes i datastrømme.

Lars Kabel, medieforsker

Realtidsdata som råvare i nyhedsjournalistikken

Det væsentligste fysiske resultat af samarbejdet er skabelsen af to nye sites til JP/aarhus, som begge er eksempler på, at det er muligt at producere en ny form for nyhedsformidling på baggrund af datastrømme i realtid. Begge sites er nu i luften.

”Oplev Aarhus” er en arrangement-robot, der blandt andet giver forslag til naturoplevelser og familiehygge baseret på den aktuelle vejrudsigt.

”Data taler om Aarhus” er et site, der i live-data giver oplysninger om alt fra Aarhus’ infrastruktur og indbyggertal til aktuelt Co2-forbrug og corona-tal.

Hør Lars Kabel fortælle om live-data-journalistik hos Kurt Strand i Mennesker og Medier

Man kan blandt andet få viden om indbyggere og nytilflyttere på JP's nye datagenererede site.

- Mere og mere af den råvare, som er grundstoffet i nyhedsjournalistik, findes i datastrømme. Tiden er kommet til, at redaktionerne kommer i gang med at lave journalistik på disse datastrømme, forklarer Lars Kabel.  

Det er NU

Dataen findes i store mængder og meget er frit tilgængeligt efter aftaler, så den blandt andet kan bruges af journalister. Det er eksempelvis målinger fra sensorer i byerne, statistik fra offentlige institutioner og adfærdsdata fra sociale medier, som stammer fra databaser, web og Open Data.dk.

- Data og datajournalistik er ikke nyt. Det nye er, at data findes i mængder og strømme, der gør, at den kan bruges i realtid, siger Lars Kabel. Han fortæller, at Jyllands-Posten ikke havde erfaringer med live-data-journalistik inden projektet. Men at samarbejdet har vist, at det skam er til at gå til, hvis man kan skabe det relevante team med den nødvendige specialviden.

Lars Kabel. Foto: Jens Bangsbo

- Det her er så lovende, at alle de store mediehuse bør lave en politik for, hvordan de vil bruge og udnytte de mange nye muligheder. Det kræver ressourcer og kompetencer, ja, men når først benarbejdet er lavet, er gevinsterne betydelige, siger Lars Kabel.

Han fortæller, at Jyllands-Posten ikke havde erfaringer med live-data-journalistik inden projektet. Men at samarbejdet har vist, at det skam er til at gå til, hvis man kan skabe det relevante team med den nødvendige specialviden.  

- Det her er så lovende, at alle de store mediehuse bør lave en politik for, hvordan de vil bruge og udnytte de mange nye muligheder. Det kræver ressourcer og kompetencer, ja, men når først benarbejdet er lavet, er gevinsterne betydelige, siger Lars Kabel.

Projektet ’Byens Puls’ er støttet med af Jyllands-Postens Fond og af forskningsmidler fra Frascati-puljen.  

Du kan læse meget mere om det her

https://www.dmjx.dk/aktuelt/forsknings-og-udviklingsprojekt/byens-puls