Ofte stillede spørgsmål (FAQ) om optagelse på Journalistuddannelsen

Er det på nogen måde muligt at tage optagelsesprøven online - eller på et senere tidspunkt, hvis man nu er ude at rejse og ikke kan være i Aarhus på optagelsesprøvedagen?

Vi afholder kun prøve en gang årligt, og du kan desværre ikke tage optagelsesprøven fra udlandet eller online. Ved dele af prøven skal vi sikre os, at du ikke modtager hjælp fra andre, og det kan vi kun gøre, hvis du løser opgaven under opsyn.


Kan jeg søge ind på Journalistuddannelsen, selv om jeg læser på en anden uddannelse nu?

Det kan du. Det er kun, hvis du bliver optaget og gerne vil skifte til Journalistuddannelsen, at du skal melde dig ud af den uddannelse, du læser på nu. I så fald skal det ske inden studiestart.


Jeg har planer om, efter gymnasiet, at uddanne mig som journalist. Hvilken studieretning/linje kan I anbefale?

Der er ingen adgangskrav i forhold til at søge ind på uddannelsen – heller ikke krav om en gymnasial uddannelse. Mht. linje, så bør du vælge efter interesse, men da vi tester din viden om samfundet i optagelsesprøven, så vil det være oplagt at have et fokus på det område på en eller anden måde – men det kan man gøre på flere måder – ikke kun ved at vælge en samfundsfaglig linje.


Hvor gammel skal man være for at kunne tage uddannelsen som journalist?

Der er ingen aldersgrænse for at søge ind på vores uddannelser, men gennemsnitsalderen for vores nye studerende er ca 22 år. Det er noget højere end på mange andre videregående uddannelser. Det er desuden en rigtig god ide at have prøvet noget andet end i at gå i skole, når man skal gå på Fotojournalist- eller Journalistuddannelsen, da man kommer til at møde mange forskellige mennesker i mange forskellige situationer.


Kan man læse på Journalistuddannelsen, hvis man ikke kan skrive helt korrekt dansk – fx hvis man er norsk/svensk?

På Journalistuddannelsen fylder formidling på dansk meget, og det er derfor et krav, at de studerende kan skrive på et godt og korrekt dansk, og det er ikke muligt at aflevere på et andet sprog end dansk. Af samme grund indgår der en test i både sprogkorrekthed og ordforråd i optagelsesprøven til uddannelsen. Hvis du ikke kan dansk på højt niveau, vil du ikke bestå den del af optagelsesprøven og vil således heller ikke kunne blive optaget på uddannelsen.


Der står på jeres side med info om optagelse, at man skal aflevere en opgave før optagelsesprøven efter tilmelding via KOT/Optagelse.dk. Skal man også uploade referencer og anbefalinger?

Du skal ikke selv uploade et cv eller bilag. Når du har søgt ind via optagelse.dk, sender vi dig en mail med et link, en vejledning og en frist for, hvornår du skal have afleveret opgaven.


Udbydes uddannelsen også i København?

Journalistuddannelsen og Fotojournalistuddannelsen udbydes – som det er i dag – kun på højskolen i Aarhus.


Er det muligt, hvis man ansøger, kommer til optagelsesprøve på Journalistuddannelsen og er så heldig at få plads, at rykke sin plads til året efter? Jeg ville nemlig ikke kunne bruge en plads her efter sommer, da jeg skal ud og rejse, men først næste år?

Man kan ønske vinterstart (start til februar), hvis man gerne vil det. Som oftest vil de fleste gerne starte til september, så det vil være lettere for os at opfylde ønsker om vinterstart. Men vi kan ikke garantere noget. Man kan ikke udskyde sin plads til september året efter, med mindre det skyldes barsel, aftjening af værnepligt, sygdom eller lignende. Hvis du først kan starte til september året efter, så bør du vente med at søge ind til næste år.


Jeg bor i København og kan desværre ikke flytte til Aarhus for at studere. Jeg vil derfor spørge om der er muligheder for fjernundervisning?

Da der er møde/deltagelsespligt til det meste af undervisningen på uddannelsen, så er det ikke muligt med fjernundervisning. Desuden er der mange timer – sammenlignet med fx et universitetsstudie – som kræver, at man er på skolen. Derfor vil det ikke være muligt at bo i fx København og samtidig passe et studie i Aarhus.


Hvornår er der ansøgningsfrist?

Den 15. marts kl 12.00.


Hvornår er der optagelsesprøve?

Datoerne i forbindelse med optagelsesprøven kan skifte fra år til år, så tjek de aktuelle datoer på vores hjemmeside.


Jeg er ude at rejse, når der er samtaler. Kan jeg komme til samtale på et andet tidspunkt?

Nej. Vi afholder kun samtaler i den weekend.


Hvordan forbereder jeg mig bedst til optagelsesprøven? Hvilker kurser anbefaler I?

Vi anbefaler ikke nogle kurser frem for andre. Læs mere om, hvordan du bedst forbereder dig her (nederst på siden)


Kan jeg søge flere uddannelser samtidig på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole?

Ja, det kan du, men vær opmærksom på, at nogle af uddannelserne har optagelsesprøver, der kan ligge på samme tidspunkter. Derfor kan du blive nødt til at vælge, hvilken optagelsesprøve du vil deltage i, når du har søgt ind.

dark-pink

Showcases

Hvilke fag skal jeg have?

Uddannelsens opbygning

Se de studerendes arbejde

Hvor lang tid skal jeg være i praktik?

Praktik

Er Journalistik noget for mig?

Hvordan kommer jeg ind?

Optagelse

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Hello everyone! My name is Emilia Kangasluoma (@emiliakangasluoma) and for the next 5 days I´m taking over the @dmjxphoto Instagram with my story "Mythologia Fennica". This project is my visual journey to find the ancient gods and old kings of Finnish mythology. Feel free to comment, send love letters or just say hi!

#dmjx #dmjxphoto
  • Hello everyone! My name is Emilia Kangasluoma (@emiliakangasluoma) and for the next 5 days I´m taking over the @dmjxphoto Instagram with my story "Mythologia Fennica". This project is my visual journey to find the ancient gods and old kings of Finnish mythology. Feel free to comment, send love letters or just say hi!😄 #dmjxphoto #dmjx

Terveiset taas täältä Tanskasta! On ollut kiireisiä päiviä ja unettomia öitä, eikä edes Instaa ole ehtinyt selata. Olen pyöräillyt paljon, ja se on ollut mahtavaa! Välillä aurinko on paistanut niin, että on jo tuntunut keväältä. Muutin Eliaksen lattialta Nickin viereen nukkumaan ja ihastun mun luokkakavereihin koko ajan enemmän ja enemmän. Sydän särkyy jo nyt, kun tiedän että ihan just lähdetään pariksi kuukaudeksi kuvaamaan projekteja (mun on niin jännä, etten tiedä miten päin olisin!). Mua pyydettiin myös emännöimään koulun instaa hetkeksi, jee!😄 (Kannattaa muuten seurata @dmjxphoto, ihan hillittömän hienoja projekteja!) Postailen samalla kuvia omallekin tilille.

Tässä siis projektini "Mythologia Fennica" eli matka muinaisten jumalien ja vanhojen kuninkaiden maailmaan.
  • Jeg har “lavet” en bog i skolen og jeg er så stolt af den. Det er den fantastiske bog af Christina Ingerslev(@froekencmus), som jeg har fået lov til at layoute med en kombination af mine egne billeder. Følg med på @amaliespens.psd - den kommer snart på portfolioen ✨
  • Hello everyone! My name is Emilia Kangasluoma (@emiliakangasluoma) and for the next 5 days I´m taking over the @dmjxphoto Instagram with my story "Mythologia Fennica". This project is my visual journey to find the ancient gods and old kings of Finnish mythology. Feel free to comment, send love letters or just say hi!

#dmjx #dmjxphoto
  • I always knew they were near me.
Hiding behind the spruces, 
wrapped in beard moss, 
peeking from the rushing torrents. 
I saw them in the shadows in the forest, 
in the glistening snowflakes on the ground.
I could feel them. 
And yet I missed them.
I even heard them talk. 
In the wind whispering through the treetops, 
in the snow crunching in the frost, 
in the small brook rippling 
under its moss cover. 
The ancient forest gods, 
kings long forgotten.
They called me to them.
And I went.

Hello everyone! My name is Emilia Kangasluoma (@emiliakangasluoma) and for the next 5 days I´m taking over the @dmjxphoto Instagram with my story "Mythologia Fennica". This project is my visual journey to find the ancient gods and old kings of Finnish mythology. Feel free to comment, send love letters or just say hi!

#dmjx #dmjxphoto
  • Hello everyone! My name is Emilia Kangasluoma (@emiliakangasluoma) and for the next 5 days I´m taking over the @dmjxphoto Instagram with my story "Mythologia Fennica". This project is my visual journey to find ancient gods and old kings of Finnish mythology. Feel free to comment, send love letters or just say hi!😄 #dmjx #dmjxphoto
  • im doing a takeover of my schools instagram. head on over to @dmjx to follow along.
#dmjx #dmjxminuge #takeover #partytime #x
  • Når jeg ikke sidder på skolen og lærer nyt, og har det sjovt med min klasse (HEJ ID!), arbejder jeg hjemmefra for startup'en @helphouse_io i Odense, der er specialister i @zendesk. Jeg har været så heldig at være med helt fra start, og har fået æren af at bygge hele deres visuelle univers. Logo, karakterer, tegneserier, animationer, reklamer og UI/UX på help centre. Phew, det mange ting at se til. Det bliver ca til en 8-10 timer om ugen, hvad der nu passer. Her er et udkast af mit arbejde. Jeg håber det kan inspirerer ✌️
#graphicdesign #interactive #beawesome #helphouse #dmjx #dmjxminuge @workofotto