Uddannelsens opbygning

Fotojournalistuddannelsen er en 4-årig professionsbachelor, som er bygget op af en række forløb, projektarbejde og praktik.

Fotojournalistuddannelsen er delt op i en række forløb. Hver årgang har et forløb ad gangen, som regel i den rækkefølge, de her står beskrevet.

1. SEMESTER

Journalistikken i samfundet
Du bliver introduceret til din rolle som journalist i et demokratisk samfund. Du lærer journalistikkens grundlæggende værdier og etik, og får forståelse for hvad det betyder at være i offentlighedens tjeneste (public service).

Journalistisk metode
Du får grundlæggende færdigheder i den journalistiske arbejdsproces: ideudvikling, kildekritik, vinkling, interviewteknik, observation, sproglig formulering, fortælleteknik/dramaturgiske modeller og efterkritik. Samtidig får du træning i billedforståelse og samspillet mellem billede, lyd, video og tekst. Desuden får du et indblik i mediernes rolle, historie, mangfoldighed og vilkår.

Medieret
Du får kendskab til centrale juridiske begreber og indsigt i de vigtigste retsregler og presseetiske retningslinjer om journalisters og fotojournalisters indsamling og offentliggørelse af information og billeder. Du lærer blandt andet at bruge regler om ytringsfrihed, tavshedspligt, aktindsigt, kildebeskyttelse og ophavsret.

Fotojournalistikkens sprog
Du lærer at bruge det danske sprog, så du kan formidle korrekt og varieret. Du får indsigt i fotojournalistikkens fortælletekniske genrer og visuelle virkemidler. Du modtager undervisning i billedanalyse og fotohistorie.

2. SEMESTER

Grundlæggende fotojournalistik
Du får grundlæggende færdigheder i fototeknik. Du kommer til at arbejde med brug af kunstigt lys, dag-til-dag opgaver, workflow og elektronisk billedbehandling samt grundlæggende fotoreportage og sportsfotografi.

Portræt
Du kommer til at arbejde praktisk med de forskellige portrættyper inden for fotojournalistikken. Der diskuteres etik og kontakt med de portrætterede.

Magasin
Du arbejder med idé, research og produktion af egne billeder og tekster, og introduceres til enkle layoutprincipper og prøver dem i praksis, når du skal præsentere din historie i magasinformatet.

3. SEMESTER

Samfundsfag – dansk og international politik
Du får grundlæggende viden om det politiske system i Danmark, både de formelle rammer og hvordan systemet fungerer i praksis. Derudover får du et overblik over international politik, herunder teorier om international politik og dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Journalistisk metode 3
Sammen med de skrivende på journalistuddannelsen beskæftiger du dig med portræt og reportage, som er knyttet til begivenheder. Du bliver blandt andet trænet i at skabe forståelse og tillid mellem dig selv som fotograf og den du fotograferer.

Emnereportage
Du arbejder med fotojournalistik, der er bundet til emner og ikke begivenheder, og som derfor kan være mere abstrakte. Du skal fordybe dig i et emne og lave en fotoreportage inden for emnet.

Videodokumentar 
Du lærer at producere korte video dokumentarprogrammer. Du får grundlæggende færdigheder i at optage og redigere såvel lyd som video. Du lærer om forskellen mellem still-fotografi og levende billeder.

4., 5. og 6. SEMESTER

Praktik
18 måneders praktik giver dig mulighed for at afprøve dine evner som fotojournalist i den virkelige verden. Du får indblik i, hvordan det er at være en del af et journalistisk team på en rigtig mediearbejdsplads, og du får et netværk, som du kan trække på, når du skal ud og have dit første job.

Du kan både tage praktikken i Danmark og i udlandet.

Læs mere om praktik på Fotojournalistuddannelsen.

7. SEMESTER

Journalistisk metode 4
Du kommer til at arbejde praktisk med at analysere og formidle komplekse problemstillinger og udnytte forskellige mediers udtryk og fortælleformer. Du får også en introduktion i at bruge internettet som medieplatform.

Medieteori
Du får indblik i teorier om medier og journalistik og trænet din evne til at reflektere over den aktuelle udvikling i medier og journalistik.

Internationalt tv-semester (tilvalg)
I stedet for Medierum 3 kan du specialisere dig i tv på det internationale tv-hold, sammen med internationale udvekslingsstuderende, som er kommet til Danmark for at studere. Du vil komme til at arbejde med korrespondentrollen og producere dokumentar-indslag. Undervisnings- og produktionssproget er engelsk.

8. SEMESTER

Fotojournalistisk entrepreneurship - Advanced visual storytelling
Fotojournaliststuderende, der læser 8. semester på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, følger et forløb der handler om iværksætteri og udvikling af fotojournalistikken. Sammen med internationale udvekslingsstuderende arbejder du med fotojournalistik i flere medier, fx trykte medier, online, udstillinger og bøger.

Supplér din fotojournalistuddannelse – i Danmark eller i udlandet
På 7. og/eller 8. semester kan du vælge at tage fag på andre uddannelsesinstitutioner, det kan både være fotojournalistiske fag, men også fag der supplerer din uddannelse med viden indenfor andre områder.

Du kan vælge at tage fag på en videregående uddannelse i Danmark i udlandet. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har udvekslingsaftaler med flere end 40 universiteter over det meste af verden.

Læs mere om de internationale muligheder på fotojournalistuddannelsen.

Bachelorprojekt
Du afslutter fotojournalistuddannelsen med et BA-projekt, hvor du bruger de færdigheder du har lært på uddannelsen til at lave et fotojournalistisk produkt og en rapport, hvor du reflekterer over de analyser og valg, du har taget i arbejdsprocessen.

Bachelorprojektet kan laves i samarbejde med studerende fra journalistuddannelsen.

Se eksempler på studerendes bachelorprojekter.

Kandidatuddannelse i journalistik
Din fotojournalistuddannelse behøver ikke at slutte efter fire år på bacheloruddannelsen. For dig, der vil mere med dit fag, er der mulighed for at tage en 2-årig kandidatuddannelse i journalistik.

Ansøgning om meritoverførsel
Ansøgning om overførsel af merit fra andre uddannelser til uddannelser på
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kræver skriftlig ansøgning.

Meritansøgningen sendes til:

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Att. Uddannelsesadministrationen
Olof Palmes Allé 11
8200 Århus N

Eller mail: sekretariat@dmjx.dk

Meritansøgningen skal indeholde følgende oplysninger:

 • Navn og adresse
 • Dokumentation (eksamensbeviser, fagbeskrivelser, pensum, osv.)
 • Angivelse af, hvilke fag der ønskes meritgodkendt

Ansøgningen behandles af studieadministrationen i samarbejde med de relevante faglige undervisere på de respektive uddannelser. Afslag på merit kan indbringes for Kvalifikationsnævnet. Klagefristen er 4 uger. Klagen skal stiles til Kvalifikationsnævnet, men sendes til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

brown

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

 • Photobooth fun 📸 #brussels #belgium #photo #photobooth #fun #friends #dmjx #blackwhite #travel #journolife
 • Team Trump er klar til den traditionsrige Barsport på @dmjx
#dmjx #dmjxrus #makedmjxgreatagain
 • #denmark #danemark #dinamarca #aarhus #DMJX #aarhus2017 #visitaarhus #aarhusguide #explore #guide #instatraveling #igersdenmark #igersaarhus #kirstenkkester #storytelling #travel #traveling #travelgram #cold #night #solitude #silence #ig_captures #master_shots #livefolk #streetphotography #streetphoto #follow #followme #photooftheday
 • favorit sted 🌴 #dmjx #oldskool
 • Friday on top #dmjx #design #graphic #illustration #sketch #croquis #drawing
 • magasinlayout 🍿💯 #dmjx #yndlingsopgave
 • Journalistspire 📽👍 #dmjx
 • ⚪️⚫️#portrait #beautiful @nathalieprieme #swing #london #zebrastripes #canon #dmjx