Service menu

Vær med blandt pionererne

Kom med til Data Harvest-konferencen i Bruxelles i maj 2014 - og få dig et enestående netværk og vær med til at udvikle nye metoder til de kommende års journalistik

Af Brigitte Alfter


Brigitte Alfter. Foto: Joachim Ladefoged


I de her år er journalister pionerer. Medierne kæmper med en omstilling, der i betydning kan sammenlignes med dengang, gode gamle bogtrykker Gutenberg i 1400-tallet opfandt sin trykpresse. Mens medierne kæmper med nye måder at udgive og tjene penge på, har journalisterne hele to udfordringer:

Den nye teknik og dermed nye research- og fortællemetoder, der kan antage alle mulige andre former end print, radio og tv. Og internationaliseringen, hvor magten flytter hjemmefra og vi skal prøve at følge med for at bedrive kritisk og relevant journalistik.
 


"Magten flytter hjemmefra og vi skal prøve at følge med"
 

To af metoderne, journalister bruger for at takle de to udfordringer, er datajournalistik og cross-border reporting. Har nogen hørt om NSA og aflytnings-skandalen? En kombination af samarbejde hen over grænser og dataanalyse! Eller den store historie om skattelylande? Et internationalt netværk af journalister, der finder sammen for at knække koden på en stor stak meget beskidte data og fortælle historien i 40 lande på samme dag!

Netværket er en del af metoden
På den årlige Data Harvest-konference i Bruxelles mødes journalister fra hele Europa. De er med blandt pionererne eller er klar til at gribe og videreudvikle de nye metoder. Selvfølgelig er vi konkurrenter til daglig. Men når vi mødes til Data Harvest deler vi erfaringer og metoder, så vi alle sammen er med til at udvikle dem. Selve netværket er del af metoden.

Emnerne spænder så vidt som aktualiteten: Hestekødsskandale, skatteunddragelse, bank & finans i Grækenland, våbenhandel, lobbyisters indflydelse på lovgivning samt hvordan man følger EU-pengenes strømme var nogle af emnerne på Data Harvest 2013. Ligesådan vil Data Harvest 2014 følge aktuelle historier og metoder, årligt tilbagevendende elementer er selvfølgelig en interesse i EU-penge og EU-dækning.

 

"Det vigtige er, at man lærer hinanden at kende"

 

En integreret del af både datajournalistik og cross-border reporting er, at man samarbejder med programmører – til at hjælpe med data – og med kolleger fra andre lande – til at hjælpe med sprog og kendskab til et givent land. Det vigtige er, at man lærer hinanden at kende, så man ved, hvem man kontakter i det øjeblik, en relevant historie dukker op.
Foruden oplæg og værksteder er ”matchmaking” og netværkeri derfor en integreret del af Data Harvest-konferencerne.

Cross-border reporting
Datajournalistik er ved at være en etableret metode, cross-border reporting er endnu udpræget i pionértiden. På begge områder er der erfaring nok til at dele med kolleger og til at blive inspireret. Og ikke mindst til at udvikle næste niveau af de nye metoder.

EU's landbrugsstøtte er et af eksemplerne fra denne pionértid. I årtier betalte europæiske skatteborgere milliarder af kroner i landbrugsstøtte, men de måtte ikke få at vide, hvor pengene blev brugt. Via aktindsigt lykkedes gennembruddet i Danmark for journalisterne Nils Mulvad og Kjeld Hansen. I EU var det vanskeligere, så vi tog cross-border reporting metoden i brug: Gennemtænkt og systematisk netværkeri med kolleger i relevante lande, hvor vi hver især søgte aktindsigt i et land ad gangen. Her er det ikke kun data- og aktindsigtskompetencer, men også netværksredskaber, vi tog i brug.

Vi knækkede nødden og i dag er Farmsubsidy netværket en prototype for cross-border reporting i Europa. Men historien holder jo ikke op her – for nu skal vi bruge data og netværket af kolleger til at videreudvikle historierne – nu vil vi ikke blot vide, hvad pengene bliver brugt til, men også noget om magtstrukturerne, de har været med til at opbygge.

Kræver systematik og samarbejde
Det kan virke uoverstigeligt at få ideer til internationale historier eller til datahistorier. Men ligesom alle andre metoder, kan man lære at gribe det systematisk an. Det samme gælder for netværk med kolleger i andre lande. Og et af redskaberne er da netop at deltage i konferencer, hvor man kan se, hvordan andre bedriver journalistik, så man kan vælge at arbejde sammen med dem en anden gang. Og hvor man bliver introduceret til de forskellige netværksmuligheder, der findes mellem konferencerne.

Læs mere om konferencen:
Høst data fra centralmagterne

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Croquis drawing session 1 minute #croquis #drawing #illustration #doodle #sketch #dmjx #
  • AI-concepts
_
#dmjxkk #dmjx #machinelearning #artificialintelligence #ai #technology
  • Exhausted
_
#dmjx #dmjxkk
  • Reflecting 
_
#learningbyreflection #learning #reflection #dmjxkk #dmjx
  • Reflecting on the past experience using reflection cards
_
#dmjx #dmjxkk #reflection #learning #learningbyreflection
  • AI-concept
_
#technology #dmjx #dmjxkk #artificialintelligence #machinelearning
  • AI-concepts
_
#machinelearning #artificialintelligence #dmjxkk #dmjx #technology
  • AI-concepts
_
#technology #dmjx #dmjxkk #artificialintelligence #machinelearning