Service menu

Tror du på påskeharen eller julemanden?

Sprogforsker, Michael Ejstrup, er dykket ned i partiernes slogans. De lover alting og ingenting. Nogle er overhældte med glitter og glimmer. Andre er banale og fornærmende. Og de kan i bedste fald forstås

Af Michael Ejstrup, forskningschef i sprog

 

Der er virkelig gang i den varme luft til ballonerne, og den store vindmaskine er sat til 380 volt. Vekselstrøm, naturligvis; for politikerne zigger og zagger sig gennem valgkampen med det ene mere luftige overbud efter det andet.

Senest har Helle T. måttet karte sig ud af, at hun faktisk nok indimellem kommer til at bruge de samme milliarder flere gange, når hun som påskeharen vil begave de håbefulde ansatte og brugerne i sundhedssektoren med lyse tider, hvis de krydser ud for liste A.

Og Lars Løkke vil ikke rykke ud med, hvor mange og hvor lækre gaverne bliver, hvis de samme vælgere i stedet krydser ud liste V. De får noget, og det bliver meget bedre end det, Helle T. vil give, lover han, som julemanden ikke kunne have gjort det bedre.

Dét lover partierne
Hvad er det så egentlig de forskellige politiske partier lover, når vi dykker ned i deres sprog, som jo dog anviser sammenhængene mellem partiernes tanker og det, de præsenterer os for? Ikke ret meget, må man konstatere. Her en liste over noget af det.

Socialdemokratiet: ”Det Danmark du kender”

Venstres hedder: ”Venstre for fremtiden”

Dansk Folkeparti: ”Tryghed og Tillid – det er muligt”

Det Konservative Folkeparti: ”Mennesker først”

Det Radikale Venstre: ”Det handler om mennesker, ikke vælgere”

Liberal Alliance: ”Det kan vi gøre bedre”

Enhedslisten: ”Fællesskabet fungerer”

Socialistisk Folkeparti: ”Investeringer i Mennesket”


Hold da op, vi er oppe i højderne her. De fleste af ordsammenstillingerne kan ikke stå for en banalitetstest. Det grænser til det meningsløse. Socialdemokraternes ”Det Danmark [, red.] du kender” kan jo betyde, at du kan få lige nøjagtigt det, du er vant til, hvad det så end måtte være. Det tror jeg, man skal være forsigtig med at regne med. Venstres ”Venstre for fremtiden”, ja hvad ellers. Venstre for fortiden; det grænser til den fornærmende.

Så er der Dansk Folkepartis ”Tryghed og Tillid – det er muligt”. Det er straks mere kryptisk og måske farligt, for er det en mulighed i forhold til evne, der tales om, eller er det bare måske nok muligt, at Dansk Folkeparti vil noget med tryghed og tillid. Uha det er usikkert.

Læs flere klummer om valget og valgkampen

At Det Radikale Venstre satser på mennesker og ikke vælgere er troligt; det viser meningsmålingerne meget klart. De konservative vil have mennesker først; men før hvad? Før apanagen til kongehuset, før folkekirkens drift og før sikringen af militærets drift; det får vi så ikke at vide. Liberal Alliance vil gøre det bedre. End hvem? Det kunne nu være rart at vide, hvad de vil gøre bedre end hvem og i hvilken rækkefølge.

Enhedslisten satser på et fællesskab, der fungerer. Hvem gør ikke det, men hvilket fællesskab med hvem og om hvad. Socialistisk Folkeparti vil investere i mennesker; her kommer vi lidt tættere på at få et strejf af, hvad vi kan regne med. Pengene skal investeres og i mennesker. Men hvor mange og i hvem?

Vi står på abstraktionsstigen allerøverste trin, og luften er så tynd, at det kan være svært at få vejret. Ordene og sproget er fuldstændig uigennemskueligt og overhældt med glitter og glimmer, som enhver påskehare og julemand må misunde. Så spørgsmålet må blive, om man tror mest på påskeharen eller julemanden.

---------------

Michael Ejstrup, og en række øvrige ansatte fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, blogger under valgkampen - og stiller sig i øvrigt til rådighed for pressen med ekspertise inden for politik, retorik, økonomi, taktik m.m.
Se listen over højskolens valgeksperter

 

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Portrait of Emma 🌺 @emmaheythunbo #photography #portrait #dmjx
  • Surfmagazine #surf #surfeurope #dmjx #surfersparadise #surflife #surfmagazine #layout #firsttime #indesign
  • Skinhead inspired photo series 4/5 #skinhead #polo #beard #faketattoo #dmjx #copenhagen
  • Lille fredag på #dmjx #HårdTorsdag
  • Et okay snit, måske mangler der lidt finish, men ellers er min gruppe fint tilfredse med min after eight cheesecake. #cheesecake #aftereight #dmjx #kagegruppen #denstorebagedyst #godkendtafblomsterberg #ingenklagerJacobbager
  • Min studiegruppe er vild med post-its 🙈🙉🙊 #dmjx
  • Rimelig træt type arbejder med InDesign 💻 #kk #dmjx #indesign #lignerlidtharrypotter
  • Croquis drawing session 1 minute #croquis #drawing #illustration #doodle #sketch #dmjx #