Service menu

Tilrettelægger: ”Dørene åbner tit udad”

Som en af hovedtilrettelæggerne på ”Indefra – med Anders Agger” har DR’s Søren Hartmann skaffet adgang til normalt lukkede miljøer – hos toppolitikere, religiøse bevægelser, direktører, forvaringsfanger. Hans bedste råd til at få adgang handler ikke om at bryde mure ned men om at give dem på indersiden lyst til at åbne dørene.

Søren Hartmann
Søren Hartmann, tilrettelægger, DR

Gennem to – fra efteråret tre – sæsoner har  ”Indefra – med Anders Agger” bragt DR2´s seere tæt på normalt lukkede miljøer ved eksempelvis Jehovas Vidner, klimakommissær Connie Hedegaard, A.P. Møller-Mærsk, Herstedvester og en familie, der slås med demens.

Bag værten Anders Agger, bag kameramanden og ofte bag det første bank på de ellers hermetisk lukkede døre står tilrettelægger Søren Hartmann.

Men hvorfor er det, at han og kollegerne har held med at få dørene op?

- Dørene åbner tit udad. Du kan ikke tvinge dem op ved at mase på. Det handler ret ofte om at give dem på indersiden lyst til at komme ud til os andre. At finde den nuance, de måske savner at få fortalt - og som samtidig matcher det, du selv håber at kunne fortælle.

Så hører man den dejlige lyd af låsen på den anden side, der bliver slået fra, forklarer Søren Hartmann.

Nøglen er, som i programmet i øvrigt, autenticitet og ærlighed.

- Som tilrettelægger er jeg ret bevidst om ,at jeg skaber historien fra det sekund jeg banker på hoveddøren hos de mennesker og miljøer vi gerne vil ind hos. Allerede i døren forsøger jeg at skabe en autenticitet.

For mig handler det om virkelig at være ærlig omkring det, vi vil med programmet, og samtidig om at give noget af mig selv. Ægte ærlig. Først og fremmest gøre det til et personligt møde, dernæst et professionelt, konstaterer Søren Hartmann og fortsætter:

- Mange, både direktøren i toppen af erhvervslivet, forvaringsfangen, der sidder på 10. eller 20. år, de dybt religiøse og mennesker med en lidt mørkere glød i huden.. mange af dem har haft rigtig dårlige oplevelser med nyhedsjournalister, som jagter én bestemt pointe. Og kun den!

Jeg tror, adgangen skabes i det sekund, dem over for mig opdager, at de faktisk har fuld adgang til mig og mit projekt. Når de har en tiltro til, at vi ikke tordner ind i deres virkelighed på en nagelfast vinkel. Når den tillid er skabt, så er døren åben. Også, eller måske især, for alle de kritiske spørgsmål.

Men er en del af hemmeligheden ikke også, at Anders Agger og nu programmet er kendte på forhånd?

- Det, at mange kender Anders Agger og Indefra-serien på forhånd, gør det ofte nemmere at få en plads i mødekalenderen. Men selve adgangen til at gå videre, til at nikke til hinanden og rent faktisk gå i gang med at lave programmet, dét vokser kun ud af den tillid, der opstår under det personlige møde. 

Hvis vi rent faktisk kunne hvile på laurbærrene, ville vi risikere at falde helt i søvn. Det handler om rutine, der som udgangspunkt er en god ting. Men den er også farlig, både for parforhold og fjernsyn. Når rutinen flytter ind, tror jeg autenticiteten flytter ud.

Hvor tit får I egentlig nej fra kilder?

- Ikke nær så tit som vi selv trækker os. Men oftest bliver vi enige med kilderne om ikke at gå videre. Fordi der skal to til en tango. Også i tv.

Du kan møde Søren Hartmann, Anders Agger og flere af kollegerne fra Indefra på kurset ”Indefra  med Anders Agger – Indefra!”. Her fortæller de blandt andet om, hvordan de skaber autenticitet, får ideer, skaffer adgang til lukkede miljøer samt foretager visuelle valg og fravalg – og åbner op for diskussion om de forskellige elementer.

 

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Portrait of Emma 🌺 @emmaheythunbo #photography #portrait #dmjx
  • Surfmagazine #surf #surfeurope #dmjx #surfersparadise #surflife #surfmagazine #layout #firsttime #indesign
  • Skinhead inspired photo series 4/5 #skinhead #polo #beard #faketattoo #dmjx #copenhagen
  • Lille fredag på #dmjx #HårdTorsdag
  • Et okay snit, måske mangler der lidt finish, men ellers er min gruppe fint tilfredse med min after eight cheesecake. #cheesecake #aftereight #dmjx #kagegruppen #denstorebagedyst #godkendtafblomsterberg #ingenklagerJacobbager
  • Min studiegruppe er vild med post-its 🙈🙉🙊 #dmjx
  • Rimelig træt type arbejder med InDesign 💻 #kk #dmjx #indesign #lignerlidtharrypotter
  • Croquis drawing session 1 minute #croquis #drawing #illustration #doodle #sketch #dmjx #