Service menu

Studerende og forfatter: Du ville aldrig sætte dig ned og snakke med en anonym kilde i efterretningstjenestens kantine

Freja Wedenborg er ikke alene studerende på DMJX. Hun er også gæsteunderviser og deler ud af sine erfaringer med digitalt selvforsvar og kryptering. Nu er hun klar til at dele værktøjerne med endnu flere i bogen ”Cryptoguide for journalister – Håndbog i digitalt selvforsvar.”

Foto: Andrea Sigaard

- Hvis en kilde fra Forsvarets Efterretningstjeneste henvendte sig til dig med en afsløring, ville du jo aldrig sætte dig ned og snakke med ham om det i efterretningstjenestens kantine. Men det er i praksis, det du gør, hvis du sender en mail …

Når Freja Wedenborg den 22. oktober sender bogen ”Cryptoguide for journalister – Håndbog i digitalt selvforsvar” på gaden via Forlaget Ajour, skyldes det ikke et ønske om at kunne skrive forfatter på Linkedin-profilen.

Det skyldes et ønske om at lære journalister og andre, hvordan man kan beskytte sig selv, sine kontakter og sit materiale.

- Vi har en pligt til at beskytte kilder og holde dem fortrolige. Men hvis kilderne oplever, at vi ikke kan håndtere det, risikerer vi jo, at folk ikke henvender sig til pressen, fordi de frygter at blive afsløret. Og så risikerer vi at vigtige historier ikke kommer frem, konstaterer den nyslåede forfatter, der er bestyrelsesmedlem i organisationen Veron (der arbejder for at sikre whistlebloweres rettigheder) og gæsteunderviser på blandt andet DMJX – og studerende på 2. semester samme sted.

Irak, Snowden og de første erfaringer

Freja Wedenborgs opmærksomhed på kildebeskyttelse og kryptering blev for alvor rejst i 2012.

Som nyudnævnt nyhedsredaktør på dagbladet Arbejderen, som hun havde skrevet for som journalist i fem år og netop været med til at relancere, fik hun adgang til omfattende, fortroligt materiale i sagen om danske soldaters udlevering af civile irakere til mishandling og tortur hos det irakiske militærpoliti. Materiale, der førte historier i Arbejderen, udarbejdelse af et stort dokumentationssite og en hel del overvejelser om fortrolighed og kildebeskyttelse.

- Kryptering var ikke noget, vi vidste meget om. Altså, man vidste jo godt, at man burde gøre det, men det virkede alt sammen meget overskueligt og teknisk, og i praksis gjorde vi det, at vi tog de fleste møder og samtaler med kilderne ansigt til ansigt, forklarer Freja Wedenborg og bemærker, at Snowden-sagen i 2013 gjorde behovet for viden om blandt andet kryptering endnu tydeligere:

- Jeg følte mig tvunget til at sætte mig ned og finde ud af det. Og det, der er sjovt ved det, er, at det faktisk er ret nemt. Jeg er ikke særligt teknisk, men da jeg satte mig ned sammen med nogle eksperter, var det altså ret nemt.

Optaget på DMJX – og optaget af kryptering

Efter flere år med journalistisk arbejde besluttede Freja Wedenborg sig i 2014 for, at det var på tide at gå fra ufaglært arbejder til faglært. Eller med andre ord: at det kunne være spændende at lære det journalistiske håndværk.

Så hun søgte ind og blev optaget på DMJX. Og tog passionen omkring kryptering og kildebeskyttelse med sig.

”Cryptoguide for journalister” er således kun et eksempel på, hvordan hun forsøger at udvide kend- og kundskab inden for området.

- I et samarbejde mellem de journaliststuderendes organisationer i Dansk Journalistforbund og de it-studerende i fagforeningen PROSA startede vi en turné af såkaldte cryptoparties på de tre journalistiske uddannelser, fortæller Freja Wedenborg, der selv er næstformand i de studerendes organisation på DMJX, KAJ.

Foto: Benjamin Nørskov

Begejstring og engagement ved studerende

Kurserne blev mødt med stor interesse og er siden blevet formaliseret i et samarbejde mellem uddannelsesorganisationerne og uddannelsesinstitutionerne, og bliver nu holdt som en del af undervisningen på både DMJX, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet. Næste gang er på DMJX den 12. november.

- Der var lange ventelister og køer til kurserne, og det er virkelig opmuntrende, at der er sådan en begejstring omkring det. Det er virkelig noget, de studerende går op i og ind i. Og det er også fedt, at Dansk Journalistforbund er engageret i det, understreger Freja Wedenborg.

Det er heldagsarrangementer, hvor der dels er oplæg ved eksempelvis overvågningseksperter og whistleblowere, dels er hands on øvelser, hvor deltagerne får hjælp til at installere og bruge simple krypteringsprogrammer på deres computere og telefoner.

- Budskabet er, at det her sker i virkeligheden. Det her er alvor. Det er meget alvor, lyder det fra Freja Wedenborg.

 

Gode råd og mere viden

Samtidig med udgivelsen af ”Cryptoguide for journalister” er der etableret en hjemmeside; cryptoguide.dk

Her finder du blandt andet links til de digitale værktøjer, der er omtalt i bogen, tips og tricks samt muligheden for at booke workshops med Freja Wedenborg og nogle af de andre journalister og specialister, der har bidraget med viden og erfaring til bogen. Cryptoguiden kan også følges på facebook.com/cryptoguide.

Yderligere et par tricks – vedrørende kryptering af smartphones – kan du læse her.

Og spørger man Freja Wedenborg er der mange, der bør overveje at læse bogen eller på anden måde sætte sig ind i emnet. Altså ikke kun journalister, selv om de er den primære målgruppe:

- Digitalt selvforsvar er relevant for alle, der kommunikerer. Den tiltagende overvågning i samfundet og et statsapparat, der lukker sig mere og mere om sig selv, øger behovet for kryptering med videre. Og for det, vi kan som journalister.

 

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • #denmark #danemark #dinamarca #aarhus #DMJX #aarhus2017 #visitaarhus #aarhusguide  #explore #guide #instatraveling #igersdenmark #igersaarhus #kirstenkkester #storytelling #travel #traveling #travelgram #cold #night #solitude #silence #ig_captures #master_shots #livefolk #streetphotography #streetphoto #follow #followme #photooftheday
  • favorit sted 🌴 #dmjx #oldskool
  • Friday on top #dmjx #design #graphic #illustration #sketch #croquis #drawing
  • magasinlayout 🍿💯 #dmjx #yndlingsopgave
  • Journalistspire 📽👍 #dmjx
  • ⚪️⚫️#portrait #beautiful @nathalieprieme #swing #london #zebrastripes #canon #dmjx
  • First take on a magazine cover. Using my own portraits of Virgil Abloh for Soundvenue magazine
#dmjx #graphicdesign #indesign #layout #magazinecover #virgilabloh #white #black #soundvenue
  • Magazine week 🔶🔸 #dmjx