Service menu

Stort udbytte af dansk-kinesisk udvekslingsforløb

Otte danske og kinesiske journaliststuderende har besøgt hinandens institutioner for at bedrive journalistik med internationalt snit og gefühl

Lektor Henrik Laier fra Journalistuddannelsen skriver i disse dage på en evaluering af et samarbejde med Chinese University of Communication (CUC), som er blevet udført i november og december.

En bevilling på 411.000 fra International Media Support (IMS) havde muliggjort forløbet, som betød, at 8 kinesiske studerende og deres underviser i to uger har gæstet Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mens Henrik Laier og 8 journaliststuderende fra 7. semester har været to uger på universitetet for kommunikation i Beijing.

Forløbet har været så stor en succes, at Henrik Laier håber, at evalueringen kan bane vejen for nye bevillinger for de kommende år.

Ærlig nysgerrighed
Et af målene med samarbejdet er at åbne øjnene for hinandens (arbejds-)kulturer samt øge indsigten i, hvordan man laver journalistik på det internationale marked.

De 8 studerende - her og der - har hjulpet hinanden med at lukke døre op og drøftet vinkler, metoder osv. til hinandens projekter. En proces, som både fagligt og bevidsthedsmæssigt har været en stor øjenåbner, fortæller Henrik Laier:

- Kineserne er meget fastlåste i deres måde at lave journalistik på. Men det er danske journalister faktisk også. Det startede med, at kineserne ville lave glad journalistik om wienerbrød og H.C. Andersen, mens vores studerende ville lave meget kritisk journalistik. Men begge grupper fik undervejs nuanceret deres indgangsvinkel, siger han."Kineserne er meget fastlåste, men det er danske journalister faktisk også"
 


- De danske studerende fik øjnene op for, at man ikke behøver at slæbe sin danske reference så tungt med sig. Man går måske galt i byen, hvis man måler alt efter en dansk målestok. Kineserne opdagede, at man sagtens kan lave relevant og demokratisk journalistik med nuancer uden, at det er systemkritik. Så sagt kort fik begge parter set, at man kan komme langt med ærlig nysgerrighed frem for at tænke enten meget kritisk eller omvendt meget ukritisk, forklarer Henrik Laier.

Omstillingsparathed og nye vinkler
Esther Lynard er en af de studerende, som har deltaget i forløbet.
Hun havde forberedt sig på at møde en fremmed verden, men blev alligevel forbløffet over at komme til det kinesiske kommunikationsuniversitet, hvor 33.000 studerende uddanner sig til helt specifikke funktioner i den kinesiske mediebranche.

- De har ingen idé om, hvordan verden er. De er ikke opdraget til at tænke selvstændige tanker, og da slet ikke til at tænke kritisk. Men de udviklede sig utroligt meget igennem forløbet og fik udvidet både deres perspektiver og horisont, fortæller hun.

Selv har hun rykket sig meget i forhold til kildehåndtering, forhandlingsevne og nye tilgange.

- Vi skulle arbejde helt anderledes. Researche meget mere og være omstillingsparate for at få folk til at medvirke. Vi er vant til, at de fleste gerne stiller op for at fortælle deres historie eller kritisere ting, som ikke fungerer. I Kina kræver det helt andre metoder, tilgange og vinkler, og det har været meget lærerigt, forklarer Esther Lynard.

Hun endte med at lave et projekt, der omhandlede den voksende ældrebyrde i Kina, hvor de gamle ikke længere kan passes af deres børn – dels på grund af et-barns-politikken, dels fordi samfundet generelt går fra traditionsorienteret til at blive individualiseret.

Projektet er lavet i samarbejde med Jonas Bach Christophersen, Julie Beck Thornberg og Esben Asbjørn Damkilde Pedersen - og blev i øvrigt forsvaret med et 10-tal til følge.

Se projektet her

 

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Danish Landscape 2
  • Danish Landscape
  • På jagt efter den gode historie (og ænder) ⚓️ #andejagt #DMJX
  • På trappen til fredagsbaren på @dmjx i Aarhus, hvor mine forældre mødte hinanden for over 20 år siden. Og gudskelov for det 👨‍👩‍👧💜 @lisewestphal @rasemborg #dmjx #kajgf #aarhus #love #tb
  • Verdens bedste rustur er ved at være forbi 💔 #såhyggeligt #såsjovt #dmjx #jegerhooked #nuerjegtræt #seriklelængeresådanud #førbillede
  • Verdens sejeste barhold er endelig blevet færdig med at rydde op efter KaJ-fest #kajgf #dmjx #kurtstrandbar #fredagsbaren #trættetyper #sendmeresøvn #sidstemandlukkerogslukker
  • Presentation of innovation solution to the client 
_
#dmjx #dmjxx16 #addingvalue #technology
  • Presentation of three weeks of work on an innovation project. Client presentation
_
#dmjxx16 #dmjx #technology #addingvalue