Service menu

Slam; tag lige den …

Sproglig analyse af gårsdagens valgduel: Helle var som en eksaminand, der har lært hele bogen udenad og ikke slipper ordet, før hele lektien er liret af. Ordret. Lars bevarede roen og tirrede Helle med korte, rammende replikker

Af Michael Ejstrup, forskningschef i sprog

 

”Der er mange ting, du ikke forstår”, sådan konkluderede Lars Løkke i valgkampens anden duel mellem ham og Helle T.

Svadaen kom spontant som svar på, at Helle T. for fjerde eller femte gang udtalte: ”jeg forstår ikke…”
Ikke længe efter var Lars igen på banen med en lammer og bad Helle T, om hun venligst ville holde op med at lyve om hans politik, så ville han til gengæld love ikke at fortælle sandheden om hendes politik. På et senere tidspunkt konkluderede Lars i roligt stemmeleje: ”Du er god til at love, jeg er bedre til at holde løfterne. Det syntes at gå an for Lars Løkke med de korte rammende replikker denne gang. Han bevarede roen og lykkedes med at gøre Helle T. sur.

Vores statsminister lagde flot ud med at have kontrol over grundtonen og fremstå som statskvinde med selvsikkerhed og kontrol. Den holdt ikke hele vejen, for da Lars Løkke sparkede sine intrigerende replikker ind, skred stemmelejet og røg en oktav op. Helle T. kom til at virke anspændt på vej til det hysteriske. Som en eksaminand, der har lært hele bogen udenad og ikke slipper ordet, før hele lektien er liret af. Ordret.

Det kom til gentagne situationer, hvor Lars Løkke fik lov til at bede om lov til at tale ud. Det lykkedes kun Helle T. en enkelt gang at lokke Lars Løkke i samme fælde. Hvad forskningen viser, er, at den politiker, som evner at give plads, lytte, tie stille og nøjes med at tage ordet på de egnede tidspunkter, vinder valget.
Læs mere om forskningen her

Tine Gøtzsche styrede kampfuglene. Helle T. fik lidt længere snor end Lars Løkke, når det gælder om at rage taletid til sig. Jf. forskningen er der dog noget, der tyder på, at det kan have boomerangeffekt for taleren. Et par gange kom Tine Gøtzsches indre journalist til syne, og hun insisterede på at bestemme, hvor hun nok skulle have tiet. Eksempelvis da hun cirka et kvarter inde i debatten afbryder Lars Løkke, mens han er ved at lave en afgørende aftale med Helle T. om ikke at forringe dagpengene. Man kan mene, at aftalen indgås. I så fald er det ikke på grund af journalisten, snarere på trods. Enkelte andre gange hugger Helle T. ordet og insisterer, hvor Tine Gøtzsche fejler i at dele sol og vinde lige. Flot arbejde med en enkelt brøler og flere skønhedsfejl.

----------------------

Michael Ejstrup, og en række øvrige ansatte fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, blogger under valgkampen - og stiller sig i øvrigt til rådighed for pressen med ekspertise inden for politik, retorik, økonomi, taktik m.m.
Se listen over højskolens valgeksperter

 

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • 2nd picture from an school assignment where we had to use one lamp to create different kind of light. Here's a soft frontal light. Again, hanna, my classmate, is working it. YASSSS! #dmjx #geisha #jasko #fashion #model #girl  #photography #kimono #blue
  • I dag har været en atypisk men også ret TVM-relevant dag. Har kørt Nordjylland tyndt for interviewe politikere, embedsfolk og borgere i forbindelse med en ny tværkommunal aftale. Det lyder tørt men undgik de obligatoriske kaffebrygning- og person-arbejder-ved-tastatur-optagelser💪🏼 @bygballer #dmjx #dmjxminuge
  • Why doodle on paper? #penol777 #inkmaster #dmjx #doodle #boredcreative
  • Skinhead inspired photo series 1/5 #skinhead #child #hardcore #copenhagen #dmjx
  • 😎😎 #glitter #glam #sunglasses #dmjx #boy #blonde #blue #sunglassesinside
  • På den igen ❤️🎥 #tilrettelæggerliv #tvm #dmjx #filmmaking #filmphotography #filmmaker #filmproduction
  • School assignment, create a direct and hard light using one lamp. Ihave the hottest classmates ever. #modelbutnotamodel #dmjx  #fashion #geisha #werk #jasko
  • School project going well📚📸
#portrait #girl #cloak #shadow #photography #flash #canon #dmjx