Service menu

Rusland: Medierne taler en ny kold krig frem

Rusland løber med næsten halvdelen af spaltepladsen i de danske mediers dækning af de 10 største tærskellande, som også tæller Kina, Indien og Brasilien. Gennem et negativt ordvalg og et forsimplet modsætningsforhold mellem Øst og Vest taler de danske nyhedsmedier en ny kold krig frem. Rusland personificeres med præsident Putin. Der er tendenser til, at Putin dæmoniseres. Det afslører forskningsrapporten Mediernes (nye) verdensbilleder, som også viser, at der relativt sjældent benyttes danske kilder og vinkler i udenrigsdækningen.


Foto: Mark Schielfellbein, AP/Polfoto

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har i et stort forskningsprojekt undersøgt danske mediers journalistiske dækning fra tærskellandene Brasilien, Mexico, Nigeria, Kenya, Sydafrika, Indien, Vietnam, Indonesien, Kina og Rusland. Store, befolkningsrige lande, der er ved at ændre verden politisk og økonomisk.

Forskningen er interessant, fordi den viser, hvilket billede den almindelige dansker får af landene. Samtidig giver rapporten kendskab til redaktionelle prioriteringer og udfordringer i dækningen af udenrigsstoffet.

Lidt længere nede på siden kan du – i helt kort form - få nogle af de væsentligste konklusioner fra den spritnye forskningsrapport.

Og her kan du læse og downloade rapporten i sin fulde længde

 


Download Medienes (nye) verdensbilleder (PDF)


84 % af mediedækningen er uden dansk vinkel, kun 18 % brugte en dansk kilde
Tidligere var udenrigsdækningen ’domesticeret’ med danske vinkler, danske kilder og et vestligt perspektiv. Domesticering var et nyhedskriterium, der blokerede for dækning af bestemte typer af emner og hændelser. Sådan er det ikke mere hos langt de fleste medier.

Rusland og Putin dæmoniseres i koldkrigs-dækning
Rusland står for 45 % af al tærskellandsdækningen. Rusland og især præsident Putin fremstår antidemokratisk, aggressiv og utilregnelig - det stik modsatte af de positive vestlige værdier. Det er tale om en form for kold krigs-dækning med en bipolær fremstilling af dem og os.

Mange stereotype fortællinger – fx om narko, korruption og erotisk livsstil i Latinamerika
Dækningen af verden langt herfra er belastet af stereotypier. Dækningen af Latinamerika er fx præget af ’latino-mytologi’, hvad der fastholder de latinamerikanske lande i nogle mediebilleder domineret af narko, korruption og eksotisk, erotisk livsstil.

Kina udgør nyhedsværdi i sig selv
Kina er blevet en global stormagt med sin egen nyhedsværdi. Det ses i en omfattende dækning på både papir og web. Omvendt har danske medier endnu ikke fået øjnene op for Indiens rolle i verdenssamfundet og dækker således oftest Indien i forbindelse med fx mord og voldtægter.

Konflikt og krise dominerer
Selv om udenrigsstoffet, ifølge såvel danske som udenlandske udlandsredaktører, bliver stadigt vigtigere, er det få og store dagsordener, der dominerer. Disse store emner er typisk konflikt, krise og aktuelle begivenheder. Brændpunktsdækningen opprioriteres omgående, når noget brænder på, så får alt andet sværere ved at opnå en central placering.

Det nye Afrika lever side om side med det elendige
Tidens Afrika-dækning er stadigvæk båret af sult, død, konflikt og brændpunkter, men der er nye arketypiske fortællinger under opbygning - fx omkring mobil-kulturen i Kenya. En ny vækstfortælling om ’Det nye Afrika’ eksisterer side om side med drama- og elendighedsfortællingen om ’Det gamle Afrika’.


Baggrund om rapporten
Forskningsprojektet ”Mediernes (nye) verdensbilleder” er udført af en gruppe af forskere og undervisere fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole: Lars Kabel (projektleder), Hans-Henrik Holm, Asbjørn Slot Jørgensen, Henrik Berggreen, Kresten Roland Johansen (medprojektleder) og Roger Buch.

Projektet var støttet økonomisk af Aarhus Stiftstidendes Fond og Axel Muusfeldts Fond

Det består af fire kvantitative og kvalitative undersøgelser, metodisk tekstlæsning, diskursanalyser og interview med 17 danske og udenlandske redaktører og udenrigsjournalister.

 

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • På jagt efter den gode historie (og ænder) ⚓️ #andejagt #DMJX
  • På trappen til fredagsbaren på @dmjx i Aarhus, hvor mine forældre mødte hinanden for over 20 år siden. Og gudskelov for det 👨‍👩‍👧💜 @lisewestphal @rasemborg #dmjx #kajgf #aarhus #love #tb
  • Verdens bedste rustur er ved at være forbi 💔 #såhyggeligt #såsjovt #dmjx #jegerhooked #nuerjegtræt #seriklelængeresådanud #førbillede
  • Verdens sejeste barhold er endelig blevet færdig med at rydde op efter KaJ-fest #kajgf #dmjx #kurtstrandbar #fredagsbaren #trættetyper #sendmeresøvn #sidstemandlukkerogslukker
  • Presentation of innovation solution to the client 
_
#dmjx #dmjxx16 #addingvalue #technology
  • Presentation of three weeks of work on an innovation project. Client presentation
_
#dmjxx16 #dmjx #technology #addingvalue
  • Presentation time. 
_
#dmjxx16 #dmjx #addingvalue #technology
  • Presentation to the client. All groups had interesting concepts that improves the clients product with a way to connect with people baked in.
_
#dmjxx16 #dmjx #addingvalue