Service menu

Q&A: Fakta, foregangsmænd og forskelle inden for faktatjek

Faktatjek er blevet en journalistisk disciplin, der vinder indpas på både etablerede medier og helt nye medier – samt i organisationer, der fungerer uden for medierne og kontrollerer, om fakta nu også er på plads i det, medierne bringer. Vi har stillet freelance-datajournalist og underviser på kurset ”Journalisten som fakta-tjekker”, Kåre Kildall Rysgaard, seks spørgsmål for at blive klogere på emnet

Kåre Kildall Rysgaard, freelance-datajournalist og underviser på "Journalisten som fakta-tjekker”
Kåre Kildall Rysgaard, freelance-datajournalist.

Kan du prøve at forklare forskellen på det, vi kalder faktatjek, og så god klassisk journalistik?

Den helt store forskel på faktatjek og klassisk journalistik er journalistens rolle. I klassisk journalistik refererer man ofte forskellige synspunkter, og i artikler og indslag brydes meninger. Så mener en person et og en anden noget andet.

I faktatjek er journalisten dommer. Her er spørgsmålet, hvem har ret? Er de såkaldte fakta, som flyver rundt i debatten, korrekte? I faktatjek gælder det om at udstille usandheder og skabe klarhed.

Kan du nævne eksempler på danske eller udenlandske medier og journalister, der arbejder metodisk med faktatjek?

Interessen for faktatjek breder sig hastigt, og sidste år var der ifølge Duke University Reporters’ Lab omkring 50 faktasider på nettet.

I en verden, der er fyldt med kommunikation og meninger, er der en tørst efter at finde ud af, hvad der er korrekt.

Hvorfor tror du, der er så forholdsvis få, der har faktatjek som en fast journalistisk arbejdsform?

Det er uvant for journalister i den grad at være dommere og bedømme, hvad der er korrekt. Det giver også et andet forhold til kilder, når man udstiller fejl og fortalelser.

I for eksempel undersøgende journalistik afslører man også usandheder, men formen i faktatjek kan være mere pågående og kontant.

Hvad er efter din mening det vigtigste, journalister skal lære for at blive dygtige fakta-tjekkere?

En grundlæggende ting er at få styr på, om det, folk siger, er udtryk for fakta eller en holdning.

Holdninger kan man ikke faktatjekke. Det kan man kun med statements, hvor der indgår oplysninger, der enten kan være korrekte – eller ikke være korrekte.

En anden ting er at se helt bort fra de gode intentioner. Det kan godt være, at regeringen ikke havde intentioner om at bryde valgløfter, eller at en fortalelse fra oppositionen var en utilsigtet svipser. Det er bare irrelevant, når man undersøger, om noget er falsk eller sandt.

Du underviser på kurset ”Journalisten som fakta-tjekker”. Hvordan kommer I til at arbejde på dette kursus?

Vi kigger på kernen i faktatjek. Hvordan bygger man faktatjek op, og hvilke typiske fejl, kan man støde på?

Halvdelen af kurset drejer sig også om, hvordan man selv hurtigt finder frem til fakta. Altså hvordan man hurtigt støver de oplysninger frem, som man har brug for til at afdække, hvad der er op og ned. Hvordan finder man fakta i statistik, rapporter, og hvem sagde i virkeligheden hvad?

Hurtigt at kunne finde de korrekte oplysninger er ofte afgørende. Ikke kun når man laver faktatjek, men også i arbejdet som journalist eller kommunikationsmedarbejder.

Læs mere om kurset "Journalisten som fakta-tjekker".

 

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Last week I went on a trip. Today I'm editing with usefull help from @maleneanthony #photojournalism #reportage #koncernlivet #dmjx #dmjxfoto #dmjxfj #prakkerliv
  • Der er noget sjovt ved at få en oldschool blyant og blyantspidser på et kursus om Snapchat 😏✏️ #mettebliverklogere #snapchat #dmjx
  • I dag var en stor dag for 2. semester Kurtere #starstruck #kurtstrandbar #dmjx #fredagsbaren
  • Den kommende uge kan I følge en audiovisuel hverdag på TVM. Jeg hedder Frederik @bygballer og går på 3. semester, hvor vi netop har påbegyndt kurset "Feature Journalism". Når jeg ikke tager selfies på bagerste række, arbejder jeg med filmprojekter, både i skolesammenhænge og ved siden af. Jeg ser frem til den kommende uge, der står på længere formater, dramaturgi og dokumentarisme. SoMe-strategien er ikke lige lagt endnu, men jeg er blevet opfordret til at bruge humor... #DMJX #DMJXminuge #TVM10
  • Danish Landscape 2
  • Danish Landscape
  • På jagt efter den gode historie (og ænder) ⚓️ #andejagt #DMJX
  • På trappen til fredagsbaren på @dmjx i Aarhus, hvor mine forældre mødte hinanden for over 20 år siden. Og gudskelov for det 👨‍👩‍👧💜 @lisewestphal @rasemborg #dmjx #kajgf #aarhus #love #tb