Service menu

Ønskes: Flere vidende og velskrivende fotoansøgere

Fremover vil talentfulde fotografer uden journalistisk flair blive sorteret fra tidligere i optagelsesforløbet

Ansøgere til Fotojournalistuddannelsen skal kunne andet og mere end at fortælle gode historier med et kamera. Derfor vil ansøgerne fra 2013 få testet deres sprogfærdigheder og viden om samfundsforhold markant tidligere i udskillelsesløbet.

Det sker i praksis ved at flytte rundt på elementerne i optagelsesprøven, som fortsat vil være delt i to. Det nye er, at sprog- og videnstesten flyttes fra prøve 2 til prøve 1, der stadig også vil indeholde en praktisk fotoprøve, som ansøgere har en uge til at løse.

- Det vigtigste er stadig det fotojournalistiske. Men nu skal ansøgere bestå sprog og viden for at få deres billeder bedømt med henblik på at gå videre til prøve 2, siger Nanna Jespersgård, faglig leder af fotojournalisternes optagelsesprøve.

Med 250-300 ansøgere er det ikke noget problem at finde 16, som kan det hele. Men de seneste par år har højskolen oplevet et stigende antal deltagere ved prøve 2, som burde have været sorteret fra noget før.

- De er talentfulde fotografer, men de dumper sprog og/eller viden, så det er spild af både deres og skolens tid, at de når så langt. Det er jo ikke en fotografuddannelse, men en fotojournalistuddannelse med tryk på både foto og journalist, fortæller Nanna Jespersgård.

- Ansøgere kan derfor betragte ændringen som et vink med en telefonpæl om, at vil man i betragtning til prøve 2, skal man både skal kunne fotografere, formidle på skrift og interessere sig for verden - den nære og den fjerne, siger Nanna Jespersgård.


Fakta om det nye optagelsesforløb

 • Med den nye prøve-logistik skal alle ansøgere møde personligt op til prøve 1, hvor de før kunne nøjes med at sende højskolen billederne fra den praktiske fotoprøve.
 • Det bliver muligt at gå til prøve 1 i både Aarhus og København.
 • Blandt dem, der består både sprog- og videnstesten i prøve 1, bliver cirka de 45 bedste fotoløsninger valgt ud, og disse ansøgere inviteres til prøve 2, som består af endnu en praktisk fotoprøve, nogle skriftlige opgaver og en samtale. Prøve 2 foregår kun i Aarhus.
 • Ændringen betyder, at prøve 2 kommer til at ligge nogle uger senere end hidtil, men ansøgningsfristen er som altid den 15. marts.
 • Den nye opdeling og de nye datoer er tilgængelige på skolens hjemmeside, hvor man også kan orientere sig i sidste års optagelsesprøve.
 • Der er plads til 16 studerende om året på Fotojournalistuddannelsen, som de seneste år har haft mellem 250 og 300 årlige ansøgere.

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

 • Oh no Ono one day poster design
 • Last week I went on a trip. Today I'm editing with usefull help from @maleneanthony #photojournalism #reportage #koncernlivet #dmjx #dmjxfoto #dmjxfj #prakkerliv
 • Der er noget sjovt ved at få en oldschool blyant og blyantspidser på et kursus om Snapchat 😏✏️ #mettebliverklogere #snapchat #dmjx
 • I dag var en stor dag for 2. semester Kurtere #starstruck #kurtstrandbar #dmjx #fredagsbaren
 • Den kommende uge kan I følge en audiovisuel hverdag på TVM. Jeg hedder Frederik @bygballer og går på 3. semester, hvor vi netop har påbegyndt kurset "Feature Journalism". Når jeg ikke tager selfies på bagerste række, arbejder jeg med filmprojekter, både i skolesammenhænge og ved siden af. Jeg ser frem til den kommende uge, der står på længere formater, dramaturgi og dokumentarisme. SoMe-strategien er ikke lige lagt endnu, men jeg er blevet opfordret til at bruge humor... #DMJX #DMJXminuge #TVM10
 • Danish Landscape 2
 • Danish Landscape
 • På jagt efter den gode historie (og ænder) ⚓️ #andejagt #DMJX