Service menu

Mord og medier: 3 krimi-anbefalinger til efterårsferien

Mange krimier har en journalist i hovedrollen. Og bag tastaturet. Vi har fundet tre gode bud på forfatterskaber af og med journalister, hvis du har lyst til lidt bloddryppende afslapning i efterårsferien – og hvis du allerede er fulgt i de litterære hæle på Michael Blomkvist, Annika Bengtzon, Dicte Svendsen og Dan Turells navnløse…

Stieg Larsson og Michael Blomkvist. Liza Marklund og Annika Bengtzon. Elsebeth Egholm og Dicte Svendsen. Dan Turell og… tjah… øh… den navnløse journalist.…

Krimiverdenen byder på mange ”journalist bliver/er forfatter og skriver om en journalist”-partnerskaber, og der er vel næppe nogen faggruppe – når bortses politifolk og detektiver – der er stødt på så mange fiktive lig og har opklaret så mange litterære mysterier som journalister.

Hvis du allerede har stiftet bekendtskab med ovennævnte forfatterskaber eller bare har lyst til at træde andre krimiveje i efterårsferien, kommer her tre bud fra henholdsvis Nordirland, Skotland og USA – samt et enkelt wildcard fra England.

Colin Bateman
Nordirske Colin Bateman forlod skolen som 17-årig for at forfølge journalistdrømmen, og 10 år senere kom krimien ”Divorcing Jack” på gaden. I såvel debutromanen som en række efterfølgende krimier dykker man sammen med journalisten og antihelten Dan Starkey ned i mysterier i Belfast og omegn.

Bonusinfo: Colin Bateman er også (manuskript)forfatteren bag tv-serien Murphy’s Law. Billede: Saxo.com

Val McDermid
Efter flere år som journalist brød skotske Val McDermid i 1987 igennem med ”Report for Murder”, der havde den lesbiske og socialistiske journalist Lindsay Gordon i hovedrollen. Lindsay Gordon er siden vendt tilbage i yderligere fem bøger, der sammen med bøger om Kate Brannigan og Tony Hill/Carol Jordan har sikret forfatteren et salg på mere end 10 millioner bøger.

Bonusinfo: Val McDermid er så passioneret omkring fodboldklubben Raith Rovers, at hun er sponsor og bestyrelsesmedlem i klubben. Billede: Amazon.com.

Michael Connelly
Amerikanske Michael Connelly er nok bedst kendt for sine bøger om betjenten Harry Bosch, men Connelly – der har en fortid som kriminalreporter - står også bag to bøger om den fiktive, Los Angeles-baserede kriminalreporter Terry McCaleb. Den første af disse, ”De parallelle mord” (The Poet) udkom på dansk i 1998, mens ”Fugleskræmslet” (The Scarecrow) udkom på dansk i 2011.

Bonusinfo: Terry McCaleb ”gæsteoptræder” i andre af Michael Connellys bøger og nævnes i den seneste bog på dansk, ”Snehvide”. Billede: Saxo.com.

Wildcard: John Lawton
Hovedpersonen i John Lawtons bøger om Frederick Troy er faktisk ikke journalist, men han er søn af en mediemogul, opdager ved Scotland Yard og indblandet i ganske mange mysterier i Storbritanien og Europa i tiden omkring og efter 2. Verdenskrig. Og John Lawton selv producerer og instruerer tv-dokumentarer.

Bonusinfo: John Lawton har skrevet en enkelt faglitterær bog omhandlende 500 dage i og omkring året 1963. Billede: Amazon.com.

 

Af Martin Rask Pedersen

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • 2nd picture from an school assignment where we had to use one lamp to create different kind of light. Here's a soft frontal light. Again, hanna, my classmate, is working it. YASSSS! #dmjx #geisha #jasko #fashion #model #girl  #photography #kimono #blue
  • I dag har været en atypisk men også ret TVM-relevant dag. Har kørt Nordjylland tyndt for interviewe politikere, embedsfolk og borgere i forbindelse med en ny tværkommunal aftale. Det lyder tørt men undgik de obligatoriske kaffebrygning- og person-arbejder-ved-tastatur-optagelser💪🏼 @bygballer #dmjx #dmjxminuge
  • Why doodle on paper? #penol777 #inkmaster #dmjx #doodle #boredcreative
  • Skinhead inspired photo series 1/5 #skinhead #child #hardcore #copenhagen #dmjx
  • 😎😎 #glitter #glam #sunglasses #dmjx #boy #blonde #blue #sunglassesinside
  • På den igen ❤️🎥 #tilrettelæggerliv #tvm #dmjx #filmmaking #filmphotography #filmmaker #filmproduction
  • School assignment, create a direct and hard light using one lamp. Ihave the hottest classmates ever. #modelbutnotamodel #dmjx  #fashion #geisha #werk #jasko
  • School project going well📚📸
#portrait #girl #cloak #shadow #photography #flash #canon #dmjx