Service menu

Mobilvideo - fra 6 sekunder til udruget æg

Videoforbruget på mobile enheder er steget med eksplosiv hast, og mediehusene er i fuld gang med at afprøve nye videoformater, der passer til mobile platforme og til brugernes nye videovaner


Er det muligt at skabe en fortælling på 6 sekunder?
Det er længden på videoindslagene på tjenesten Vine, der er ejet af Twitter. Vine er blot én af de tjenester, hvor omdrejnings - punktet er video, mobilt og socialt. BBC har som traditionel tv-station eksperimenteret med at gøre Vine til et element i en løbende nyhedsdækning ved begivenheder og events.

Andre etablerede mediehuse er på samme måde i fuld gang med at eksperimentere med de korte sociale videoformater, som også tæller Instagram. Hos NRK forsøger man at få de unge seere ind på nyhederne gennem P3s nyhedskanal på Instagram, der opererer med en længde på 15 sekunder.

Det er dog ikke kun de etablerede medie - huse, som prøver kræfter med de korte videoformater. Nye medievirksomheder duk - ker op, og en af dem er NowThisNews, som udelukkende findes på de sociale medier. Med en nyhedskanal på Instagram bestående af 15 sekunders indslag har virksomheden taget den fulde konsekvens af den generelle udvikling, hvor video, mobile og sociale platforme er omdrejningspunktet.

Dokumentar opdelt i mindre enheder
Muligheden for at se video på farten har for alvor ændret brugen af levende billeder – også i de lidt længere formater. På Ekstra Bladet TV har man med interesse fulgt med i, hvor længe brugerne ser video på mobilen. Siden efteråret 2013 har mediehuset produceret SnapDocs, som er et forsøg på at stjæle noget af arvesølvet fra de store tv-stationer.

- Konceptet bygger på, at du skal kunne tage video med på farten og se det, når du vil. Jeg er alligevel overrasket over, at folk i så høj grad ser filmen på mobilen, og det er klart, at det skal vi tænke ind i vores historiefortælling, fortæller Miki Mistrati, der er manden bag konceptet, og som har produceret flere end 40 dokumentarfilm og reportager til tv.

 

”Du skal kunne tage video med på farten”
- Vi opererer med 8-10 film i hver SnapDoc med en hovedfilm og resten delt op, så eksempelvis konfrontation, baggrund og debat ligger for sig selv. De enkelte film skal vare cirka ti minutter, men én af dem er 23 minutter lang, og det ser ud til, at brugerne i høj grad hænger på til trods for længden.

Brugerne vil have (nyheder) live
Men video er ikke kun ultrakorte indslag el - ler dokumentarer opdelt i mindre enheder. I den anden ende af skalaen eksperimenterer mediehusene med livesendinger, der kører over mange timer og op til flere uger. Hvor man eksempelvis følger en fuglefamilie fra æggelægning til udrugning eller døde dyrs skæbne i den vilde natur.

Norske VG, der har været tidligt ude med udvikling af webtv-løsninger, satser nu stort på liveudsendelser og ser store fordele sammenlignet med tv-kanalerne:

- I modsætninger til tv-kanalerne har vi mulighed for at have flere livesendinger på samme tid, og det har stor betydning for brugen af vores nyheder. Brugerne bliver på VG Nett længere og følger med i flere livesendinger på én gang. Vi så det helt tydeligt en dag, hvor vi livedæk - kede Justin Biebers ankomst til Gardemoen lufthavn samtidig med sagen om Boston- bomberne. Her fik vi unge brugere over på nyhedsstoffet fra USA i en grad, vi ikke tidligere har set, fortæller direktør for VGTV, Jo Christian Oterhals.

Uanset om videoformatet hedder kort eller langt, viser både VG og andre mediehuse – herhjemme og i udlandet – at fremtidens tv i mindre grad vil blive styret af, hvem der ejer tv-signaler og i højere grad af hvem, der kan levere det rigtige indhold på de rigtige skærme.


Relaterede kurser

Lav bedre mobilvideo

Portrætfilm og reportager til nettet

Webformidling med video

Webjournalistik med billeder og lyd

Webvideo i virksomhedens kommunikation

 

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Just me hanging out and being me :i shot by @hannasl1 #boy #blackandwhite #flash #dmjx #werk #photography #jasko
  • Croquis drawing ✏️ #dmjx
  • Ikke to, men hele tre lys på et bord. Bobler i glasset og østrogen i overflod. I går var alle 8 rusværtdamer klemt ind på @lauragroenbaek 's lille kammer. 
Og der blev sladret til ud på natten. Mest om hvor sindssygt søde alle russerne er. Og at Simon Gohr er den flotteste formand på et dansegulv 💃🍾❤️ #dmjx#dmjxrus
  • Søren Sko der er pladeaktuel med Sko/Torp. Det er bandets første album siden 2010. #børsenfoto #dmjxphoto #dmjx
  • Skinhead inspired photo series 2/5 #skinhead #kid #child #hardcore #dog #dmjx #copenhagen #blackandwhite
  • 2nd picture from an school assignment where we had to use one lamp to create different kind of light. Here's a soft frontal light. Again, hanna, my classmate, is working it. YASSSS! #dmjx #geisha #jasko #fashion #model #girl  #photography #kimono #blue
  • I dag har været en atypisk men også ret TVM-relevant dag. Har kørt Nordjylland tyndt for interviewe politikere, embedsfolk og borgere i forbindelse med en ny tværkommunal aftale. Det lyder tørt men undgik de obligatoriske kaffebrygning- og person-arbejder-ved-tastatur-optagelser💪🏼 @bygballer #dmjx #dmjxminuge
  • Why doodle on paper? #penol777 #inkmaster #dmjx #doodle #boredcreative