Service menu

Kom bag Christiansborgs tykke mure

Både den politiske kommunikation og mediebilledet har været udsat for en mindre revolution på 30 år. Det stiller krav til journalister, mener Thomas Larsen, politisk redaktør og underviser på et af højskolens mest populære kurser

 

Illustration: Johannes Bojesen
Tekst: Dan HansenMed sin store saks i hånden og dagens friske aviser foran sig på pulten, samlet lige så sirligt som den sølvgrå manke i de karakteristiske bølger; sådan yndede statsministeren at starte sine morgener.

Enkelte nyheder og læserbreve blev klippet ud til eget brug. Andre blev klippet ud og sendt videre til ministre, så de kunne være opmærksomme på, at en sag måske var under opbygning.

– Det lyder som en scene fra en forhistorisk tid. Og der er da også nærmest sket en revolution i mellemtiden, fortæller politisk redaktør Thomas Larsen.

Schlüter, hed statsministeren, og vi skal såmænd kun 30 år tilbage. Til en æra, Thomas Larsen blandt andet dækkede som ung politisk journalist hos Jyllands-Posten og siden hen bandt en sløjfe om i 1992 med udgivelsen af ”Poul Schlüter – en biografi”.

– Dengang ringede journalister også direkte til statsministeren - og man kom igennem. Hvis Thorning skulle betjene pressen i dag på samme måde, som Schlüter gjorde for 30 år siden, kunne hun ikke bestille andet, for medietrykket er steget dramatisk på få årtier, reflekterer Thomas Larsen.

Den nye journalistrolle
I mere end 25 år har Berlingskes politiske kommentator – i mange forskellige journalistiske roller – været tæt på det politiske spil på Borgen. Erfaringen giver ham et ene - stående kendskab til udviklingen i dansk politik og den politiske journalistik samt et særligt indblik i sam- og modspillet mellem politikere og journalister.

– Før var mediebilledet overskueligt og de enkelte aviser langt mere magtfulde. Det var lettere at være journalist end i dag, hvor de mange nye medier, medieplatforme og løbende deadlines har skabt helt andre hastighedskrav til journalisterne og til beslutningsprocesserne på redaktionerne, siger Thomas Larsen.

 

"Før var mediebilledet overskueligt"

 

Samtidig har han oplevet et skred, hvor mange journalister er blevet generalister uden faste stofområder, som tidligere gjorde dem i stand til at stå på en stor faglig viden, når de udfordrede politikerne.

– Det øgede tempo og manglen på faglig viden bør vi være opmærksomme på i faget, ligesom vi skal sikre, at dækningen af strategi og taktik ikke kommer til at fylde for meget i forhold til substansen, siger han.

Den nye politikerrolle
Selv for en politisk analytiker er det vanskeligt at konkludere, om det er de nye journalistiske spilleregler, som har ændret politikernes taktik overfor medierne eller omvendt. Men at der har været tale om et våbenkapløb, er han ikke tvivl om.

– Politikere forskanser sig bag deres rådgivere og tænker helt anderledes på, hvordan de lækker og placerer oplysninger og historier, og det er tydeligt, at iscenesættelse, salg og PR fylder væsentligt mere end for få år siden, siger Thomas Larsen.

– De bruger også i stigende grad Facebook som budbringer, Twitter til at kommentere og mailen til at besvare spørgsmål for på den måde at kunne kontrollere budskaberne og holde journalisterne på afstand. Det giver selvsagt journalisterne vanskelige arbejdsbetingelserne, siger han.

 

"Iscenesættelse, salg og PR fylder mere"

 

Nødvendigt med viden og værktøjer
Trods udfordringerne mener Thomas Larsen, at der bliver lavet masser af god politisk journalistik hver dag.

– Men scenen er blevet noget mere kompliceret siden dengang, Schlüter startede dagen med at klippe i aviser. Derfor er det vigtigt at udruste journalisterne med viden og værktøjer, der gør dem i stand til at forstå politikerne og ikke mindst baggrunden for, hvordan politik bliver skabt, siger Thomas Larsen, som i en årrække har undervist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles evigt aktuelle kursus “Bag Christiansborgs tykke mure”. Et kursus, hvor nye og også tidligere kursister strømmer til.

– Kurset er relevant for alle journalister og bliver ved med at være aktuelt, så længe journalistikken forandrer sig, siger Thomas Larsen.


Læs mere om kurset Bag Christiansborgs tykke mure

 

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Luna and Bjørn, probably the loveliest couple I know. Part of my visual project at #dmjx #makingout #love #blackandwhite #kissing
  • Afprøvede ny teknik i går og tænkte på, hvor mentalt hårdt det er at studere med så mange dygtige smukke mennesker, så man må bare blive ved og knokle på 🌸✨ #dmjx #danmarksmedieogjournalisthøjskole #grafiskdesign #graphicdesign #illustrator #photoshop #justkeeptrying #amaliespens
  • Barsport var en fest #dengyldnefustage #konkurrencer #øløløl #trump #rednecks #teamryge #dejligemennesker #dmjx
  • Så kører toget #synopsis til afgangsprojekt i #diplomuddannelse i #socialmediamanagement er afleveret - målstreg i sigte efter tre års arbejde #diploma #efteruddannelse #DMJX
  • Photobooth fun 📸 #brussels #belgium #photo #photobooth #fun #friends #dmjx #blackwhite #travel #journolife
  • Team Trump er klar til den traditionsrige Barsport på @dmjx
#dmjx #dmjxrus #makedmjxgreatagain
  • #denmark #danemark #dinamarca #aarhus #DMJX #aarhus2017 #visitaarhus #aarhusguide  #explore #guide #instatraveling #igersdenmark #igersaarhus #kirstenkkester #storytelling #travel #traveling #travelgram #cold #night #solitude #silence #ig_captures #master_shots #livefolk #streetphotography #streetphoto #follow #followme #photooftheday
  • favorit sted 🌴 #dmjx #oldskool