Service menu

I er uønskede, utroværdige og udskældte. Tillykke!

Festtalen dundrede og priserne regnede ned over 43 nye dimittender på Danmarks Medie- og JournalisthøjskoleFoto: Janus Engel

Der blev hverken idylliseret over jobsituationen eller romantiseret over fortiden, da chefredaktør Tom Jensen i dag holdt dimissionstale for 41 nye journalister og fotojournalister på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Til gengæld blev der givet et knivskarpt oprids af de store forandringer, der er sket for journalistikken fra 1986, hvor selvsamme Jensen gik til optagelsesprøve på Danmarks Journalisthøjskole - med sin tyve kilo tunge Adler støbejernsskrivemaskine i favnen og rettelak i tasken. Den gang hvor provinsbyens lokale sprøjte blev holdt af 3 ud af 4 husstande. Hvor medierne havde mørkekamre og monopol på at publicere, men ingen internet.
”Svundne tider, som på mange måder er uendeligt tættere på Korsbæk end på facebook”, som festtaleren formulerede det.

En pointe var, at meget har forandret sig – og alligevel ingenting.

Dødstunnel med lys for enden
Med et godt glimt i øjet – og til stor morskab for dimittenderne og deres pårørende – malede Tom Jensen et dommedagsbillede af branchens fremtid. Men kun for at tænde et stort lys for enden af tunnelen:


Tom Jensen på talerstolen i Frøberts. Foto: Janus Engel


- I har netop uddannet jer til et af de mest udskældte, unødvendige, dødsdømte, latterliggjorte, utroværdige, økonomisk udfordrede, kritiserede, affærdigede, politisk jagtede og forhadte fag i verden. Tillykke med det!

Ministre erklærer, at medierne og journalisterne udgør et demokratisk problem. Digitale medieguruer siger, at journalister er et forstyrrende og overflødigt mellemled. Danske og internationale medieforskere spørger, om journalistikken overhovedet vil overleve?

Journalister har en troværdighed på højde med politikere og brugtvognsforhandlere, siger alle undersøgelserne. Men det er værre endnu en dét. For der er jo ikke nogen, der forestiller sig, at brugtvognsforhandlerne uddør i morgen, sagde Tom Jensen.


- Det kan være, det til en begyndelse ikke bliver så nemt for jer alle at finde et job. Men I står nu som uddannede i et fag, der aldrig har været ædlere. Aldrig har været mere inciterende. Aldrig har budt på flere muligheder for at fortælle de historier, I drømmer om at fortælle. Og vigtigst af alt: Aldrig har været mere nødvendigt.

I skal grave, I skal undersøge, I skal afdække, I skal dokumentere, I skal afsløre og breake, I skal være det troværdige øjenvidne og dem, der fortæller om menneskeskæbner, når andre kun tænker i systemer, I skal påvise, validere, konfrontere. I skal fortolke, analysere, perspektivere, se tendenser, sortere, prioritere, I skal fortælle, fortælle, fortælle, så ørerne spidses, underkæberne falder, kinderne blusser og tårerne triller.I skal grave, I skal undersøge, I skal afdække, I skal doku-mentere, I skal afsløre og breake
 

Modbevis dem, der siger, at journalistikkens tid er forbi. Der har aldrig været mere brug for sådan nogle som jer, end der er nu, sagde han.

DR Nyheders pris for kritisk og konstruktiv journalistik
Prorektor Lars Poulsen havde en travl dag, som både taler, lykønsker og toastmaster. Ikke mindst fordi, der denne gang blev uddelt hele 5 branchepriser.

Ulrik Haagerup, DR’s nyhedsdirektør, var som eneste brancherepræsentant mødt op for at uddele en pris på sit medies vegne, nemlig DR Nyheders pris for Årets Kritiske og Konstruktive BA-projekt.

Den gik til Tommy Loberg Jøns og Jens Skriver Steffensen for et projekt - skoleguide.net - hvor de har kortlagt og rangeret alle 106 nordjyske folkeskoler, der sender elever fra 9. klasse og videre ud i uddannelseslivet – for at give et overblik over, hvordan skoler i regionen klarer sig indbyrdes.

Ulrik Haagerup kaldte det fremragende journalistik. Og benyttede samtidig lejligheden til at supplere Tom Jensens tale:
- Medierne er i krise – journalistikken er der stadig brug for, sagde Ulrik Haagerup.

Ritzaus mindelegat blev uddelt til 2x2 studerende
Sophie Emilie Preisler Nørgaard og Karin Charity Søkilde fik det ene for BA-projektet 'Kollektiv skyld i Tyskland 2012', som gennem personlige beretninger fra en turistguide, en komiker, en etnolog og en politiker beretter, hvordan unge tyskere bærer på åget af den kollektive skyld efter jødeudryddelserne under 2. Verdenskrig.

Tor Johannesson og Kenneth Skov Jensen fik prisen for opgaven 'Hjerteoperationen. I lægevidenskabens frontlinje'.

Scanpix-pris for portræt af fattigdom
Morten Germund vandt Scanpix-prisen for sin BA-opgave Bring Me Home, Ohio – som portrætterer JC, som bor sammen med sine 3 adoptivsønner i smukke og forfaldne omgivelser i det fattigste county i Ohio, USA.


Foto fra Morten Germunds prisbelønnede projekt

TV2’s nyhedspris
gik til Bjarke Kamstrup og Kevin Berendt Jensen for BA-projektet Nyt batteri til hjernen om metoden dyb hjernestimulation, som kan behandle depression, men som møder modstand fra blandt andet Sundhedsstyrelsen, som har valgt at kategorisere metoden som psykokirurgi.


Årets prismodtagere - med undtagelse af Tor Johannesson, som var fraværende - blev foreviget af Janus Engel

Efter taler og prisuddelinger, blev der udleveret eksamensbeviser og håndtryk, inden der var forfriskninger i kantinen.

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • På jagt efter den gode historie (og ænder) ⚓️ #andejagt #DMJX
  • På trappen til fredagsbaren på @dmjx i Aarhus, hvor mine forældre mødte hinanden for over 20 år siden. Og gudskelov for det 👨‍👩‍👧💜 @lisewestphal @rasemborg #dmjx #kajgf #aarhus #love #tb
  • Verdens bedste rustur er ved at være forbi 💔 #såhyggeligt #såsjovt #dmjx #jegerhooked #nuerjegtræt #seriklelængeresådanud #førbillede
  • Verdens sejeste barhold er endelig blevet færdig med at rydde op efter KaJ-fest #kajgf #dmjx #kurtstrandbar #fredagsbaren #trættetyper #sendmeresøvn #sidstemandlukkerogslukker
  • Presentation of innovation solution to the client 
_
#dmjx #dmjxx16 #addingvalue #technology
  • Presentation of three weeks of work on an innovation project. Client presentation
_
#dmjxx16 #dmjx #technology #addingvalue
  • Presentation time. 
_
#dmjxx16 #dmjx #addingvalue #technology
  • Presentation to the client. All groups had interesting concepts that improves the clients product with a way to connect with people baked in.
_
#dmjxx16 #dmjx #addingvalue